EVENIMENT
Instabilitate atmosferică, ploi abundente și la munte ninsoare. De când se încălzește. Prognoza meteo până la sfârșitul lunii mai
Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță că până la finalul lunii mai vremea va evolua diferit în regiunile țării. Vor fi perioade cu ploi și cu temperaturi mai scăzute decât cele normale în această perioadă, iar la mari înălțimi va ninge.
În Banat, prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme în general răcoroasă, cu temperaturi maxime de 18….20 de grade şi minime de 8…10 grade, în medie, posibil mai scăzute în data de 20 mai. Începând din 23 mai, se estimează o încălzire treptată a vremii, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale în ultima decadă a lunii mai, iar în unele zile vor fi chiar mai ridicate decât mediile multianuale, respectiv 23…26 grade ziua şi 11…13 grade noaptea, mediat regional.
Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în mare parte a intervalului de referinţă. Vor fi perioade în care fenomenele asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.
În Crișana, vremea va fi răcoroasă în prima săptămână, când vor fi valori termice diurne de 17…21 de grade şi nocturne de 7…11 grade, posibil mai scăzute în jurul datei de 20 mai. Începând din 24 mai, valorile temperaturii aerului vor fi în creştere treptată, apropiindu-se de cele normale pentru ultima decadă a lunii mai, cu medii ale maximelor de 22…24 de grade şi ale minimelor de 10…13 grade.
În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată. Vor fi mai ales fenomene de instabilitate atmosferică, iar local, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate.
În Transilvania, în prima parte a intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, astfel că, în medie, temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 20 de grade, iar minimele între 4 şi 9 grade. Începând din data de 24 mai, valorile termice vor fi în creştere treptată şi se vor situa în jurul celor caracteristice ultimei decade a lunii mai, respectiv 20…24 de grade ziua şi 7…11 grade noaptea, mediat regional.
Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor; vor fi mai ales manifestări de instabilitate atmosferică, iar local se pot înregistra în intervale scurte de timp sau prin cumulare cantităţi de apă mai însemnate.
În Maramureș, prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de o vreme rece pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime de 14….18 grade şi minime de 6…10 grade, în medie.
Începând din 24 mai, se estimează o încălzire treptată a vremii, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale în ultima decadă a lunii mai, iar în unele zile vor fi chiar mai ridicate decât mediile multianuale, respectiv 21…23 grade ziua şi 9…12 grade noaptea.
Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în mare parte a intervalului de referinţă şi, mai ales în prima săptămână, se vor cumula cantităţi de apă însemnate.
În Moldova, în prima săptămână, zilele caracterizate de o vreme normală termic şi local chiar mai caldă decât în mod obişnuit (cu maxime de 20…25 de grade) vor alterna cu zile mai răcoroase când la amiază vor fi temperaturi de 18…21 de grade.
Minimele termice vor fi în general de 8…12 grade, cu valori mai mici în unele nopţi în nordul regiunii.
Pentru cea de-a doua săptămână estimările indică un regim termic în general peste cel caracteristic perioadei, cu valori diurne de 22…26 de grade şi nocturne de 10…14 grade.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 17-19 mai, iar în restul intervalului de referinţă, pe arii restrânse, mai ales în nordul regiunii şi în zona subcarpatică, se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică.
În Dobrogea, în prima săptămână, vor fi alternanţe între zile cu o vreme normală termic pentru această perioadă din an (cu maxime de 19…24 de grade) şi zile mai răcoroase când la amiază vor fi temperaturi de 17…20 de grade; minimele termice vor fi în general de 8…12 grade. Pentru cea de-a doua săptămână estimările indică un regim termic apropiat de cel caracteristic în a doua decadă a lunii mai în zona litorală (cu valori diurne de 20…22 de grade) şi temperaturi peste mediile multianuale în partea continentală (în medie 24…26 de grade).
Probabilitatea pentru ploi locale, temporare va fi mai ridicată în zilele de 17, 19 şi 20 mai, iar pentru restul intervalului de referinţă este estimat un regimul pluviometric deficitar.
În Muntenia, în prima parte a intervalului, zilele cu valori termice în jurul celor climatologic specifice (cu maxime de 21…24 de grade) vor alterna cu zile mai răcoroase când, mediat regional, la amiază vor fi temperaturi de 17…22 de grade; minimele termice vor fi în general de 9…12 grade, cu valori mai mici în unele nopţi, în special nordul regiunii.
Pentru cea de-a doua săptămână estimările indică un regim termic în general peste cel caracteristic perioadei, cu valori diurne, în medie, de 24…27 de grade şi nocturne de 10…14 grade.
Probabilitatea pentru ploi pe suprafeţe relativ extinse va fi mai ridicată în zilele de 17, 19 şi 20 mai. Pentru restul intervalului de referinţă, este estimat un regim pluviometric în general deficitar, fiind posibile pe alocuri fenomene de instabilitate atmosferică.
În Oltenia, până spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va fi în general răcoroasă, cu temperaturi maxime de 18…22 de grade ( posibil mai scăzute în data de 20 mai) şi minime de 7…11 grade, mediat regional. Începând din 23 mai, temperatura aerului va fi în creştere până la valori în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai şi chiar peste mediile multianuale, cu 24…27 de grade în orele după-amiezilor şi 10…15 grade în timpul nopţilor.
Probabilitatea pentru ploi pe suprafeţe extinse va fi mai ridicată în zilele de 17, 19 şi 20 mai. Pentru restul intervalului de referinţă, vor fi pe alocuri fenomene de instabilitate atmosferică.
La munte, până la finalul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu medii ale temperaturilor maxime de 6…12 grade şi ale minimelor de 0…6 grade, cu valori uşor negative la altitudini mari.
Încălzirea vremii estimată după data de 23 mai va determina valori termice apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii mai, 8…16 grade cele diurne şi 2…8 grade cele nocturne.
Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, dar în special în prima săptămână când instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se vor înregistra local cantităţi de apă însemnate. În primele zile, la altitudini în general de peste 1800 m, vor fi şi averse de lapoviţă sau ninsoare.
sursa: mediafax.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. A început renumărarea voturilor la Cluj. Circa 75 de persoane vor număra peste 350.000 de voturi
Renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale în județul Cluj a început la ora 10 la Cluj Arena. Circa 75 de persoane vor număra cele peste 350.000 de buletine de vot.
Biroul Electoral Județean Cluj a început, vineri dimineață, la ora 10, renumărarea votuilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale în județ.
Sacii cu voturi au fost aduși cu microbuze CTP de la judecătoriile din Turda, Dej, Gherla, Huedin și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Incertitudinea politică din ultimele zile are un efect negativ în privința inflației. Previziunile Băncii Naționale a României arată că valoarea acesteia va crește la 4,9% la finele anului, cu 0,2% mai mult decât în luna octombrie, ceea ce reprezintă un nou semnal că țara noastră are nevoie de politicile responsabile ale PSD pentru a proteja nivelul de trai al românilor.
Această tendință de creștere a inflației va avea un efect negativ asupra puterii de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfântul Andrei: câți români își sărbătoresc ziua numelui. Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Ziua de 30 noiembrie reprezintă prilej de bucurie românii care poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei. Peste 900.000 de persoane îşi sărbătoresc onomastica, iar majoritatea sunt bărbați.
Unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului, Andrei era pescar și, potrivit tradiției a propovăduit Evanghelia în mai multe locuri, inclusiv pe teritoriul de atunci al României.
Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Breteaua de legătură din Borhanci a fost finalizată cu o lună mai devreme. Boc: Aceasta deja este în circulație
Primarul Emil Boc a anunțat că RADP a finalizat lucrările la breteaua de legătură Borhanci – strada Constantin Brâncuși cu o lună mai devreme.
Emil Boc a declarat, vineri, că RADP a terminat acest proiect într-un timp record, cu o lună mai devreme decât termenul de finalizare preconizate – 31 decembrie 2024.
Breteaua de legătură din Borhanci, finalizată
Potrivit edilului, clujenii pot circula deja pe breteaua de legătură pentru a evita ieșirea pe strada…
Citește mai mult pe Cluj24.ro