EVENIMENT
Prognoza Meteo: Un val de aer rece peste România, de miercuri, se răceşte în toată ţara
Săptămâna viitoare va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 26 de grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice aferente perioadei 14-20 septembrie dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Temperatura maximă a aerului va oscila între 18 şi 32 grade în cea mai mare parte a regiunilor agricole, afirmă meteorologii.
În ceea ce priveşte temperatura minimă a aerului, aceasta se va situa între 4 şi 20 grade pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.
Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 centimetri va fi cuprinsă între 12 şi 25 grade, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv, germinare şi răsărire.
Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, acestea fiind
nesemnificative din punct de vedere agricol. Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în aproape toată ţara. Izolat în nord-vestul Banatului, conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare.
Conform ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.
La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină (50-100%), continuându-se şi local chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea, în toată ţara.
Sfecla de zahăr din toate bazinele de cultură va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof vor predomina uscarea vrejilor şi recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.
La rapiţa şi orzul de toamnă semănate până în prezent se vor semnala germinarea şi răsărirea, extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor.
În general, condiţiile menţionate vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.
Specialiştii ANM recomandă efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului; în zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului; continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon; eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.
„Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologi”, precizează ANM. AGERPRES
EVENIMENT
Olimpiada de Limba Germană Maternă, etapa națională, în 22-25 aprilie, la Sebeș. Participă peste 100 de elevi din toată țara

Olimpiada de Limba Germană Maternă, etapa națională, se va desfășura în perioada 22-25 aprilie, la Sebeș. Participă circa 130 de elevi din toată țara.
Gazda evenimentului este Liceul German Sebeș. Festivitatea de deschidere a olimpiadei este organizată în 22 aprilie 2025, începând cu ora 16.00, la Biserica Evanghelică Sebeș.
Primele rezultate la olimpiadă vor fi afișate joi, 24 aprilie, la ora 18:00, la Liceul German Sebeș. Lucrările vor putea fi analizate la cerere și se…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Mircea Abrudean, vizită oficială la Baku: „Continuăm consolidarea relației bilaterale România – Azerbaidjan”

Președintele interimar al Senatului României, Mircea Abrudean, se află într-o vizită oficială la Baku, alături de o delegație parlamentară română, pentru a întări cooperarea bilaterală dintre România și Azerbaidjan.
În cadrul vizitei, delegația Parlamentului României va purta discuții cu cei mai importanți lideri ai statului azer, inclusiv cu președinta Parlamentului Sahiba Gafarova și cu prim-ministrul Ali Asadov.
„Astăzi, alături de o delegație…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Care este termenul de depunere a cererilor de plată pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite

Care este termenul de depunere a cererilor de plată pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește, până pe data de 15 iulie 2025 inclusiv, cereri de plată pentru Schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”.
Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis luni AGERPRES, pot depune solicitări beneficiarii care au depus cereri de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Raport de admitere în Senat pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați. Pedepse de la unu la cinci ani

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse.
Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru a avea timp suplimentar pentru formularea de amendamente.
‘Trebuie să avem mai mult timp pentru a vedea care este varianta cea mai…
Citește mai mult pe Alba24.ro