Connect with us

EVENIMENT

Prognoza Meteo: Un val de aer rece peste România, de miercuri, se răceşte în toată ţara

Publicat

Săptămâna viitoare va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în aproape toată ţara, iar temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11 şi 26 de grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 7 grade în majoritatea zonelor de cultură, potrivit prognozei agrometeorologice aferente perioadei 14-20 septembrie dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperatura maximă a aerului va oscila între 18 şi 32 grade în cea mai mare parte a regiunilor agricole, afirmă meteorologii.

În ceea ce priveşte temperatura minimă a aerului, aceasta se va situa între 4 şi 20 grade pe aproape întreg teritoriul, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 centimetri va fi cuprinsă între 12 şi 25 grade, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv, germinare şi răsărire.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, acestea fiind
nesemnificative din punct de vedere agricol. Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în aproape toată ţara. Izolat în nord-vestul Banatului, conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare.

Conform ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.

La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină (50-100%), continuându-se şi local chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea, în toată ţara.

Sfecla de zahăr din toate bazinele de cultură va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof vor predomina uscarea vrejilor şi recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

La rapiţa şi orzul de toamnă semănate până în prezent se vor semnala germinarea şi răsărirea, extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor.

În general, condiţiile menţionate vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.

Specialiştii ANM recomandă efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului; în zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului; continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon; eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.

„Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologi”, precizează ANM. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Titularizare 2024: fișa de înscriere pentru candidați. Dosarele pot fi înregistrate până în 17 mai. Acte necesare și procedura

Publicat

titularizare 2024: fișa de înscriere pentru candidați. dosarele pot fi

Titularizare 2024: Candidații își pot depune dosarele de înregistrare la concursul național, până în 17 mai. Proba scrisă va fi organizată în 17 iulie, iar în iunie se desfășoară inspecțiile la clasă.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal

Publicat

transplant1.jpg

Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca marchează o bornă extraordinară și, în același timp, foarte importantă. 2.500 de transplanturi renale au fost realizate cu succes de medicii clujeni.

Asta înseamnă tot atâtea vieți salvate de echipele ICUTR în 30 de ani, de când se fac operații de transplant de rinichi la Cluj-Napoca.

2.500 de transplanturi renale realizate la Cluj, în 30 de ani. Bornă istorică pentru Institutul de Urologie și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat de presă: Theodora Golf Club, cel mai mare resort de golf din România, dă startul noului sezon fantastic de golf

Publicat

comunicat de presă: theodora golf club, cel mai mare resort

 Săptămână aceasta, între 22 și 26 aprilie 2024, cel mai mare resort de golf din România, Theodora Golf Club, a dat „Verde la golf” și și-a deschis porțile pentru copii din grădinițele, școlile și liceele din județul Alba.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pedeapsă mai blândă la Curtea de Apel pentru un consilier local PNL Sebeș, prins beat la volan. Cum a fost schimbată sentința

Publicat

pedeapsă mai blândă la curtea de apel pentru un consilier

Curtea de Apel Alba Iulia a schimbat pedeapsa unui consilier local PNL din Sebeș, condamnat pentru conducere sub influența alcoolului. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe