Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo: Vreme caldă în această săptămână. Din 24 octombrie se răceşte şi va ploua aproape zilnic

PublicatVremea se va încălzi pe parcursul acestei săptămâni în aproape toată ţara, însă din 24 octombrie revin ploile iar temperaturile aerului vor scădea, arată prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 19 octombrie – 1 noiembrie.

În Banat, vremea se anunţă răcoroasă la începutul intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime de aproximativ 14 grade, în timp ce minimele termice vor fi de 3 – 4 grade, în medie regională. Ulterior, va avea loc un proces de încălzire, astfel încât pe 22 – 23 octombrie vremea va deveni caldă, cu o medie a valorilor diurne de 20 – 22 de grade şi a celor nocturne de 7 – 9 grade. O scădere treptată a temperaturii aerului va determina, la finalul celor două săptămâni de prognoză, valori medii de 14 – 16 grade în orele amiezelor şi 6 – 7 grade spre sfârşitul nopţilor. În intervalul 19 – 23 octombrie condiţiile de ploaie vor fi reduse, dar din 24 octombrie vor fi ploi, la nivel local, aproape în fiecare zi până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

În Crişana, în prima parte a intervalului de prognoză, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime vor creşte, în medie, de la 13 grade în prima zi, spre 20 de grade pe 22 – 23 octombrie, iar cele minime vor urca, de asemenea, de la 3 la 9 grade. Valorile termice vor scădea apoi uşor şi treptat, astfel încât, la finalul celor două săptămâni, se vor înregistra maxime diurne de 14 – 15 grade şi minime nocturne de aproximativ 5 grade. În primele zile nu vor fi precipitaţii, dar ploi, pe arii restrânse, se vor semnala începând din 24 octombrie, aproape zilnic, până la sfârşitul intervalului de prognoză.

În Transilvania, pe parcursul primei săptămâni, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar temperaturile maxime vor creşte de la 11 până la 19 grade, între 19 şi 23 octombrie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. După această dată, regimul termic diurn va marca o uşoară scădere, concretizându-se printr-o medie a maximelor de 14 grade în jurul datei de 28 octombrie, valoare în jurul căreia se vor menţine şi în zilele următoare. Temperaturile nocturne se vor situa între 0 şi 3 grade în intervalul 19 – 23 octombrie, apoi vor creşte spre 7 grade pe 25 octombrie şi, ulterior, vor fi în scădere până la două grade în ultima zi a intervalului de prognoză. În mare parte a primei săptămâni nu vor fi precipitaţii, dar începând cu data de 24 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii restrânse va creşte şi se va menţine ridicată până la finalul celei de-a doua săptămâni.

În Maramureş, în perioada 19 – 23 octombrie, va avea loc un proces de încălzire a vremii, care va determina o creştere a temperaturilor maxime de la 11 – 12 grade în prima zi, spre 18 – 19 grade, în medie regională, pe 23 octombrie. Apoi, valorile termice vor fi în scădere uşoară şi treptată, la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză urmând a se înregistra o valoare medie a maximelor diurne de 13 – 14 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie relativ asemănătoare, media temperaturilor minime urmând să crească de la zero la două grade, în primele nopţi, spre 8 – 9 grade în jurul datei de 25 octombrie. După această dată, valorile termice vor scădea din nou, spre 4 grade, în ultimele nopţi ale intervalului. În primele zile din această săptămână nu se vor semnala precipitaţii, însă după data de 24 octombrie acestea vor fi prezente aproape în fiecare zi, dar se vor semnala pe arii restrânse şi vor fi în general slabe cantitativ.

În Moldova, în primele două zile, vremea va fi răcoroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 14 grade şi a minimelor de aproximativ 4 grade. În perioada 21 – 23 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încât valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 21 de grade, urmând ca în weekend-ul 24 – 25 octombrie acestea să scadă uşor spre 18 – 20 de grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată până la valori medii de 8 – 10 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de valori termice apropiate de cele normale, în medie cu maxime de 12 – 16 grade şi minime de 4 – 8 grade. Local şi temporar va ploua slab, în perioada 24 – 26 octombrie, dar ploi slabe mai pot apărea trecător şi după data de 27 octombrie.

În Dobrogea, până spre finalul primei săptămâni, vremea se va încălzi treptat, iar valorile termice diurne vor creşte de la o medie regională de 16 grade, până spre 21 de grade, iar cea a minimelor, de la 7 spre 12 grade, apoi (în 25 şi 26 octombrie) temperatura aerului va scădea uşor. Din 27 octombrie şi până la 1 noiembrie regimul termic va fi apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în medie de 14…16 grade şi minime medii în jurul a 8 grade. Probabilitatea pentru ploi slabe, temporare, va fi mai ridicată în cea de a doua săptămână, dar în special în intervalul 28 – 31 octombrie.

În Muntenia, în primele două zile, vremea va fi răcoroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime în jurul a 16 grade şi a minimelor de aproximativ 4 grade. În perioada 21 – 23 octombrie se va încălzi treptat, astfel încât valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 22 de grade, urmând ca, până la finalul primei săptămâni, acestea să scadă uşor spre 20 de grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creştere până la valori medii de 9 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de valori termice apropiate de cele normale, în medie cu maxime de 14 – 17 grade şi minime de 5 – 8 grade. Temporar, ploi slabe pot apărea pe arii restrânse, după data de 24 octombrie.

În Oltenia, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în primele două zile, cu o medie regională a temperaturilor maxime de aproximativ 15 grade, dar în perioada 22 – 24 octombrie, vremea se va încălzi treptat, iar valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 20 – 21 de grade. Ulterior, temperatura aerului va fi în scădere uşoară, iar după data de 27 octombrie se vor înregistra valori apropiate de cele normale, medii de 14 grade. Minimele termice din primele nopţi vor fi sub mediile climatologice, în jurul a 4 grade, apoi vor creşte până la valori de 8 – 9 grade (în intervalul 25-27 octombrie), după care vor avea o tendinţă de scădere uşoară până la finalul perioadei de referinţă.
Probabilitatea pentru ploi slabe, temporare, va fi mai ridicată după data de 24 octombrie.

La munte, prima săptămână va debuta cu vreme rece (19 şi 20 octombrie), când vor fi în medie maxime de 4 – 6 grade şi minime medii între -3 şi 0 grade. În perioada 21 – 23 octombrie se va încălzi, astfel încât valorile termice diurne vor tinde spre o medie de 14 – 15 grade, urmând ca, în weekend-ul 24 – 25 octombrie, acestea să scadă uşor spre 12 grade. În tot acest interval temperaturile nocturne vor fi în creştere treptată până la valori medii în jur de 6 grade. Cea de-a doua săptămână va fi caracterizată de valori termice constante, în medie cu maxime de 8 – 10 grade şi minime de 0 – 4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creştere începând cu data de 24 octombrie. Vor fi ploi, iar spre finalul intervalului se vor semnala şi lapoviţă şi ninsori, la altitudini mari. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat a fost grav rănit, după ce un copac s-a prăbușit peste el, la Herculane

Publicat

Un bărbat de aproximativ 55 de ani a fost rănit, după ce un copac s-a prăbușit peste el. Incidentul s-a petrecut vineri, în pădure, la Băile Herculane, județul Caraș-Severin.

Potrivit ISU Cara-Severin, incidentul a fost anunțat prin apel la numărul unic 112, în jurul orei 14.15. Apelantul a anunțat că o persoană a fost surprinsă sub un copac prăbușit in pădure, in Băile Herculane.

Victima a fost extrasă de persoane aflate în zonă.

La fața locului s-a deplasat de urgență un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de stingere din cadrul Punctului de Lucru Băile Herculane, un echipaj SAJ, un echipaj IPJ și o echipă Salvamont.

Persoana a fost preluată de salvatori, în stare conștientă (traumatism toracic forte), și transportată cu targa până la echipajul SAJ Caras-Severin, in vederea acordării asistenței medicale și transportării acesteia la spital.

Victima, un bărbat de aproximativ 55 ani, a fost transportată cu targa aproximativ un kilometru,pe un drum greu accesibil, și predată ambulanței, care l-a transportat la Spitalul Municipal Turnu Severin.

Citește mai departe

EVENIMENT

Verdict în cazul polițistului de numai 29 de ani din Giurgiu găsit împușcat: sinucidere. Ce probleme avea?

Publicat

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu, Ioan Adrian Alexe, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că în urma cercetărilor la faţa locului rezultă că în cazul poliţistului găsit împuşcat în cap în urmă cu o zi este vorba de un act suicidal pe fondul unor probleme personale.

“În acest moment aşteptăm rezultatul necropsiei, dar, pe fondul cercetărilor la faţa locului, nu există niciun dubiu că a fost vorba de un act suicidal pe fondul unor probleme personale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu.

Citește și Polițist de 29 de ani din Giurgiu, găsit împușcat în cap, într-o mașină

Potrivit unor apropiaţi, poliţistul care s-a împuşcat în cap cu arma din dotare se afla în proces de divorţ, dar prin comportamentul lui la locul de muncă nu a dat de gândit colegilor că va recurge la un astfel de gest.

Ajutorul şefului de post din comuna Găiseni, judeţul Giurgiu, a fost găsit împuşcat în cap, joi, 26 noiembrie. Un trecător a observat pe DC 187, la ieşirea din localitatea Găiseni către Căscioarele, că într-o maşină se află o persoană plină de sânge şi a alertat autorităţile.

Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat faptul că este vorba de ajutorul şefului de post din localitatea Găiseni, un bărbat în vârstă de 29 de ani care se afla în timpul liber, în maşina personală, împuşcătura în cap fiind produsă cu arma din dotare.

Poliţistul a fost încadrat din sursa externă în luna ianuarie a anului 2017, în funcţia de ajutor de şef post, la Postul de Poliţie Găiseni, judeţul Giurgiu.

Din punct de vedere psihologic, poliţistul a fost evaluat la data de 26 iulie 2017. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur cu magnitudinea de 3,8 în judeţul Buzău

Publicat

Un cutremur cu magnitudinea 3,8 s-a produs vineri în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a fost la ora 14.30 în județul Buzău, la adâncimea de 125 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74 km E de Brașov, 82 km NE de Ploiești, 112 km S de Bacău, 117 km V de Brăila, 118 km V de Galați, 133 km N de București, 155 km NE de Pitești, 188 km E de Sibiu, 193 km SV de Iași și 198km N de Ruse.

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un nou focar de COVID-19 la un centru de bătrâni din Vrancea. 28 de persoane, testate pozitiv

Publicat

Un nou focar de COVID-19 a fost declarat la Căminul pentru Persoane Vârstnice “O nouă şansă” Mărăşeşti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, unde 28 de persoane au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus, a informat vineri Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.

“La Căminul pentru Persoane Vârstnice Mărăşeşti, au fost depistate, în urma testării Real Time PCR, 28 de persoane pozitive, dintre care 21 de beneficiari şi şapte angajaţi. Beneficiarii simptomatici vor fi evaluaţi şi mutaţi în structuri medicale care asigură tratarea pacienţii COVID-19, dacă starea lor de sănătate impune internarea, iar beneficiarii asimptomatici vor fi carantinaţi în centru”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al DSP Vrancea, Janina Lazăr.

Potrivit DSP Vrancea, în cadrul DGASPC Vrancea mai sunt active la acest moment alte patru focare, în Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Odobeşti, unde se înregistrează trei cazuri pozitive în rândul angajaţilor, la Module Familiale Dumbrăveni, unde s-au înregistrat 15 cazuri pozitive în rândul beneficiarilor şi unul în rândul angajaţilor, la Centrul de Asistenţă şi Sprijin Focşani, unde sunt pozitivi patru angajaţi şi un beneficiar, precum şi cinci cazuri în rândul personalului de la sediul central al DGASPC Vrancea. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate