Connect with us

EVENIMENT

Prognoza meteo zilnică, duminică 27 noiembrie 2022. Unde va ninge în România

Publicat

prognoza meteo zilnică, duminică 27 noiembrie 2022. unde va ninge

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat prognoza meteo pentru duminică, 27 noiembrie 2022. În această zi vremea nu aduce mari surprize, iar maximele vor fi cuprinse, în general, între 3 şi 9 grade, potrivit meteorologilor.

Cum va fi vremea duminică, 27 noimebrie 2022

Administrația Națională de Meteorologie a precizat că vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei în care ne aflăm. În zonele deluroase vor fi posibile precipitațiile mixte, iar la munte vor apărea mai ales ninsori. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe crestele montane și trecător în sud-vest și est.

Maximele termice se vor încadra, în general, între 2 și 11 grade Celsius și minimele vor fi între -5 și 4 grade Celsius. Dimineața, mai ales în zonele joase de relief, se va forma ceața. În…

Citește mai mult pe impact.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022

Publicat

salvamont
Arhivă foto

Salvamontiştii au intervenit, pe parcursul anului 2022, la un număr de aproximativ 7.000 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical în zona montană. Peste 7.900 de persoane au fost salvate, a anunţat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu.

Potrivit acestuia, ANSMR şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 74 de formaţii ale celor 42 de structuri judeţene sau locale Salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2022, activitate influenţată direct de perioada de pandemie, atât ca şi adaptare a procedurilor de intervenţie, cât şi de gestionare a unui aflux ridicat de turişti către zona montană.

În perioada de referinţă, serviciile publice judeţene şi locale Salvamont au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele circa 140 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină la 6.926 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 7.981 de persoane.

„În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 3.871 de intervenţii, dintre care 3.336 de intervenţii s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 471 de acţiuni au avut loc în restul zonei montane, iar 64 de intervenţii în afara zonei montane la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor respective.

În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.236 de intervenţii, dintre care 2.157 de intervenţii s-au derulat în zona montană, iar 81 de intervenţii în afara zonei montane.

În perioada de referinţă, structurile Salvamont au intervenit, în total, la 145 de evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum şi la 11 de evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022.  Peste 2.000 de cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate

Dintre acestea, 2.715 cazuri au fost predate pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 78 cazuri au fost transportate la unităţile medicale cu ambulanţele Salvamont, 117 cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 88 de cazuri au fost predate Serviciului de medicină legală”, a precizat Sabin Cornoiu, într-o informare pe pagina de Facebook a Salvamont România.

În 2022, salvamontiştii au desfăşurat 71 de acţiuni de căutare-salvare cu drone, 47 în zona montană şi 24 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, precum şi în 16 acţiuni de căutare – salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-salvaspeo.

salvamont romania raport 2022 fb

sursa foto: Facebook / Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont

Conform acestuia, structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect şi îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale.

De asemenea, au fost realizate peste 73.600 de acţiuni specifice de asigurare a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de altă natură în zona montană.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone/Fundaţia Vodafone s-au primit 14.181 apeluri, dintre care 5.390 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunţau accidente montane, 733 de apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 8.058 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Candidați

Pe linie de formare profesională, 112 candidaţi Salvamont, proveniţi din cele 19 centre locale şi judeţene acreditate de formare profesională, au parcurs diverse etape de pregătire şi evaluare finală în Centrul Naţional Salvamont din Padina-masivul Bucegi.

În anul 2020, şi-au finalizat stagiile de formare şi au susţinut examenul de atestare ca salvator montan 44 de cursanţi şi şi-au susţinut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, 188 de salvatori montani.

În ambele etape, iarnă şi vară, de pregătire finală, organizate la nivel naţional, modulul de formare şi evaluare medicală a fost susţinut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel continuarea uniformizării sistemului de pregătire şi formare.

Totodată, au fost organizate cinci acţiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele în funcţiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul, câte una în centrele Gorj şi Sibiu, două în Centrul Naţional Salvamont din Padina-masivul Bucegi pentru cursanţii din cadrul etapelor de evaluare finală iarnă – vară şi una pentru câinii de salvare.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. În anul 2022, unităţile canine Salvamont au participat la 59 de intervenţii

De asemenea, a fost organizată o acţiune de specializare în salvarea aero la simulatorul de salvare de la Bad Tolz din Germania, acţiune a care au participat salvatori din Gorj, Sibiu, Mureş, Maramureş şi Prahova.

Pe linia pregătirii unităţilor canine Salvamont, a fost organizat stagiul naţional de formare şi evaluare a unităţilor canine de avalanşă unde au fost brevetate două noi unităţi de intervenţie şi reatestate 18 tandemuri câine – salvator montan.

În acest moment, la nivel naţional, sunt operaţionale 20 unităţi canine de intervenţie ce activează în structuri Salvamont din 13 judeţe, alte 5 unităţi canine de intervenţie fiind la finalul pregătirii pentru obţinerea brevetului.

În anul 2022, unităţile canine Salvamont au participat la 59 de intervenţii de căutare salvare pe timp de iarnă şi de vară, dintre acestea 31 desfăşurându-se în afara zonei montane.

Salvamontiştii au intervenit, la nivel național, la aproximativ 7.000 de acțiuni de salvare în anul 2022. Peste 100.000 de fluturași, emiși de Salvamont România

În aceeaşi informare, Sabin Cornoiu a menţionat că anul trecut au fost dotate corespunzător şi operaţionalizate echipaje de intervenţie cu drone în cadrul structurilor Salvamont din 16 judeţe.

În urma numărului mare de evenimente produse în zona montană, Salvamont România a continuat sa emită fluturaşi cu reguli de comportament atât în zona alpină, cât şi pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, fiind distribuiţi gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv şi prin punctele de informare şi structurile de primire turistică peste 100.000 de fluturaşi.

Activitatea de salvare montană s-a desfăşurat la un nivel foarte bun, cu respectarea normelor de dotare, intervenţie, protecţie a muncii, management al riscului, formare profesională, impuse ca standarde de calitate pentru acest domeniu de directivele europene.

De asemenea, în activitatea derulată, echipele Salvamont, nu au solicitat sprijin şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse de sprijin, exceptând pe cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Când va avea loc simularea Evaluării Naţionale și cea a Bacalaureatului

Publicat

Arhivă foto

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a aprobat miercuri Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023.

„Astăzi, 25 ianuarie 2023, am aprobat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023. (…) Ordinul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial”, a anunţat ministrul.

Astfel, simularea Evaluării Naţionale va începe pe 20 martie cu proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 21 martie va fi susţinută proba la matematică.

Elevii de clasa a VIII-a din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 22 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.

Când va avea loc simularea Evaluării Naţionale și cea a Bacalaureatului. Simularea Bacalaureatului va începe pe 27 martie

Simularea probelor scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, va începe pe 27 martie cu proba la limba şi literatura română, care va fi urmată pe 28 martie de proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie de proba la alegerea profilului şi specializării.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 30 martie proba scrisă la limba şi literatura maternă. Rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.

Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Notele obţinute la simulările naţionale nu se trec în catalog. Prin excepţie, la solicitarea scrisă a elevului, notele obţinute la simulările naţionale pot fi trecute în catalog. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în Sibiu. Femeie care traversa strada neregulamentar, lovită de un autoturism

Publicat

ambulanta
Arhivă foto

O femeie a ajuns la spital, miercuri la amiază, după ce a traversat strada neregulamentar și a fost lovită de o mașină. Evenimentul s-a produs în municipiul Sibiu.

Potrivit IPJ Sibiu, polițiștii Biroului Rutier Sibiu au intervenit la un accident rutier produs pe strada Electricienilor, în municipiul Sibiu.

Din primele cercetări efectuate se pare că o sibiancă în vârstă de 83 de ani a traversat partea carosabilă prin loc nepermis și nesemnalizat corespunzător și a fost acroșată de un autoturism condus de către un sibian în vârstă de 52 de ani.

Femeia a fost transportată la spital conștientă.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii accidentului.

Nu fost probleme mari de trafic.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autoturismul viceprimarului liberal al municipiului Timișoara, vandalizat de un autor necunoscut

Publicat

masina liberal vandalizata timisoara fb
sursa foto: Facebook / Cosmin Tabără

Poliţia Municipiului Timişoara a informat, miercuri, că a întocmit dosar penal in rem pentru distrugere, după ce viceprimarul liberal al oraşului, Cosmin Tabără, a anunţat că autoturismul i-a fost vandalizat, în faţa casei, de către persoane necunoscute.

„În cursul zilei de miercuri, la nivelul Poliţiei Municipiului Timişoara a fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că autoturismul unui bărbat în vârstă de 46 de ani, din municipiul Timişoara (viceprimarul Cosmin Tabără n.red.), a fost vandalizat, în timp ce se afla parcat în faţa casei sale”, a anunţat Biroul de presă al Poliţiei Timiş.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru distrugere, cercetările fiind continuate în vederea identificării autorului şi luării măsurilor legale care se impun.

masina liberal vandalizata timisoara fb

Viceprimarul liberal din Timişoara, Cosmin Tabără, a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că i-a fost vandalizat autoturismul. Din imaginea postată de viceprimar se poate vedea că pe o parte a maşinii a fost scrijelit, cu un obiect ascuţit, mesajul „Eşti fără respect!”.

„Mă gândesc uneori cât de jos a fost dusă politica în Timişoara, până unde poate coborî nivelul promovat în ultimii ani în oraşul nostru. Ce mi s-a întâmplat mie i se poate întâmpla oricui, pentru că asta a fost livrat de către marii oameni politici: ura, învrăjbirea, violenţa verbală şi fizică, orice pentru a dobândi puterea, pentru a fi cât mai aproape de ciolan.

Şi asta nu prin muncă sau valoare, ci prin slujirea fără noimă a celui care poate asigura accesul facil într-o funcţie publică. Apoi putem vorbi despre iubirea oraşului, despre promovarea valorilor sau a meritocraţiei. Avem în ultimii ani maşini incendiate, ziarist ‘programat’ să fie ucis şi ziarişti bătuţi, ziariste făcute ‘prostituate’, jigniri şi ameninţări, totul pentru a obţine sau menţine puterea”, a scris viceprimarul Tabără, în mesajul său. Agerpres

sursa foto: Facebook / Cosmin Tabără

Citește mai departe