Connect with us

ACTUALITATE

Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: Temperaturi peste valorile normale

Publicat

Temperaturile vor fi peste valorile normale în următoarele două săptămâni, iar apoi se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, se arată în prognoza pe patru săptămâni, publicată marți de Administrația Națională de Meteorologie.

Săptămâna 09.08.2021 – 16.08.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 16.08.2021 – 23.08.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ale în regiunile intracarpatice și la munte.

Săptămâna 23.08.2021 – 30.08.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-estice, dar și local deficitar în nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 30.08.2021 – 06.09.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile centrale și nord-estice.

sursa: mediafax.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Experiment în Ucraina. Campanie agresivă de vaccinare a tuturor locuitorilor unui oraș

Publicat

Un experiment din Ucraina care a urmărit o campanie agresivă de vaccinare a majorității locuitorilor unui mic oraș a dat rezultatele scontate: rate foarte mici de infectare și nicio spitalizare Covid-19.

În aprilie, când Ucraina era încă în criză de vaccinuri, doar anumite categorii de populație, precum profesorii și medicii, s-au putut vaccina, conform World News Era.

Ministerul Sănătății a făcut o excepție pentru orașul Morshyn din vestul Ucrainei, permițând autorităților sanitare locale să încerce să îi vaccineze pe toți cei 6.000 de locuitori.

Morshyn a fost ales în parte pentru că economia sa, care depinde de turismul în stațiunile balneare și spa, s-a închis practic din cauza pandemiei și pentru că s-a crezut că oamenii vor fi receptivi la vaccinare pentru a-și putea relua activitatea.

Planul a fost de a administra cel puțin o doză de vaccin pentru 70 la sută din populație într-o lună. Dar, în ciuda stimulentului economic, neîncrederea în vaccinuri a reprezentat un obstacol. La nivel național, 56 la sută dintre ucraineni încă spun că nu se vor vaccina.

Autoritățile din Morshyn au trecut la ofensivă.

„Ne-am dat seama că trebuie să chemăm fiecare persoană în parte”, a declarat Dr. Henadiy Yukshynsky, medicul-șef al orașului, într-un interviu acordat presei locale: „Am creat cinci echipe speciale care au sunat oamenii și au explicat tuturor necesitatea vaccinării”.

Autoritățile locale au afișat panouri publicitare, au montat corturi, au realizat videoclipuri și pliante care pledează pentru vaccinare.

În cele din urmă, a fost nevoie de două luni pentru a vaccina 72% dintre locuitorii orașului, mult mai mult decât rata de 16% la nivel național din Ucraina, care este cea mai scăzută din Europa.

În întreaga țară, infecțiile și spitalizările sunt în creștere, cu o medie de 21.364 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână. Rata mortalității în Ucraina este mai mare acum decât în timpul primului val, cu o medie de 538 de decese pe zi. Panica începe să se instaleze, iar mai multe zone ale țării au fost desemnate „zone roșii” și plasate sub izolare parțială.

În Morshyn, însă, viața merge înainte. Orașul nu are niciun pacient spitalizat cu Covid-19 și are doar 19 cazuri de infecții, dintre care 15 la persoane care nu au fost vaccinate. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sicilia se pregăteşte să fie lovită de un nou ciclon mediteraneean

Publicat

medicane

Provincia italiană Sicilia, care se confruntă de duminica trecută cu precipitaţii abundente ce au provocat inundaţii, se pregăteşte joi să fie lovită de al doilea ciclon într-un interval de o săptămână, informează AFP.

Trei persoane au murit deja în urma ploilor torenţiale şi a scurgerilor de noroi care s-au produs începând de weekendul trecut în Catania, al doilea oraş ca mărime din Sicilia. Locuitorii acestui oraş costier din sud-estul insulei italiene se pregăteau joi pentru un nou episod de intemperii.

Un ciclon de tip mediteraneean, denumit „Medicane”, va lovi coastele estice ale insulei şi regiunea învecinată Calabria în noaptea de joi spre vineri, a anunţat Institutul Naţional Italian pentru Protecţia Mediului şi Cercetare (ISPRA).

„Precipitaţii puternice şi furtuni pe mare sunt aşteptate în zona coastelor, cu valuri de peste 4,5 metri”, a adăugat ISPRA, subliniind că aceste cicloane mediteraneene sunt mai frecvente în acest an.

Serviciile de Protecţie Civilă au plasat estul insulei Sicilia în stare de alertă portocalie. Şcolile au fost închise în Catania şi Siracuza, unde autorităţile locale au ordonat închiderea administraţiilor şi a tribunalelor până vineri.

Fenomenele de tip „Medicane” sunt sisteme atmosferice de presiune joasă, similare cicloanelor tropicale, dar care se formează deasupra Mării Mediterane.

Precedentul ciclon de acest tip a lovit marţi Catania, însoţit de precipitaţii de 300 de mililitri în 24 de ore şi a acoperit complet cu apă piaţa centrală a oraşului.

Televiziunile italiene au difuzat imagini cu mai multe spaţii publice inundate, de la secţiile de urgenţe ale spitalului Garibaldi-Nesima şi până la Palatul de Justiţie.

Antonio Navarra, meteorolog şi preşedintele Centrului euro-mediteraneean pentru schimbări climatice, citat miercuri de cotidianul Il Corriere della Sera, a declarat că insula Sicilia, care a doborât recordurile locale de căldură în vara acestui an, se află în centrul unor evenimente meteorologice extreme.

Potrivit Coldiretti, principalul sindicat agricol italian, exploatările agricole au suferit pagube importante, mai ales livezile de măslini şi plantaţiile de portocali şi lămâi. Pagubele produse de intemperiile din acest an asupra recoltelor şi infrastructurilor din Italia au fost evaluate de 2 miliarde de euro. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Programul de circulaţie pentru opt linii STB din Capitală va fi prelungit în acest sfârşit de săptămână

Publicat

stb

Programul de circulaţie pentru opt linii STB din Capitală va fi prelungit în acest sfârşit de săptămână pentru a asigura accesul populaţiei la cele şase centre de vaccinare care vor funcţiona până la miezul nopţii, informează Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (TPBI).

Astfel, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, liniile de tramvai 23, 32, 41, linia de troleibuz 76, şi cele de autobuz 104, 105, 137 şi 282 vor funcţiona pe traseele actuale cu program prelungit, având ultima plecare până la ora 00:30, pentru a prelua către cartiere ultimele persoane vaccinate, precum şi personalul care asigură acest serviciu.

Cele şase centre în care populaţia poate merge în vederea vaccinării sunt: Romexpo (B-dul Mărăşeşti nr.65-67), Circul Metropolitan (Aleea Circului nr.15), Cora Pantelimon (Şos. Vergului nr.20), Palatul Copiilor (B-dul Tineretului nr.53), Liberty Mall – Centrul Sf. Andrei (Strada Progresului nr.151-171) şi Centrul de vaccinare Drumul Taberei (Aleea Lunca Cernei nr.6A).

TPBI precizează că transportul pe timp de noapte este asigurat şi prin serviciile liniilor de noapte, al liniei de tramvai 1, al liniei navetă 610 şi al liniei 783 (Piaţa Unirii – Aeroportul Henri Coandă).

Programul prelungit de vaccinare se desfăşoară în acest weekend doar până la ora 24.00 şi este susţinut de CNCAV împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, DSP Bucureşti, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Primăria Municipiului Bucureşti.

TPBI este primul organism creat la nivel regional care a fost constituit sub forma unei structuri de cooperare a celor 42 de autorităţi publice locale din regiune, primind mandat din partea acestora pentru înfiinţarea, organizarea, reglementarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea serviciului de transport public de călători pe toată aria de competenţă, conform Regulamentului CE 1370/2007. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Managerii estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, în următoarele trei luni

Publicat

Managerii întreprinderilor din România estimează o creştere accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +59%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +49%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +44%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +21%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de statistica oficială.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Agerpres

Citește mai departe