Connect with us

EVENIMENT

Program de screening pentru cancerul colorectal din 16 septembrie. 1.500 de bucureşteni vor beneficia gratuit de teste

Publicat

Sursa foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București / Facebook

Un program de screening pentru cancerul colorectal – ”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” – va fi derulat din 16 septembrie.

În cadrul proiectului pilot, un număr de 1.500 de bucureşteni aflaţi în grupa de risc (persoane cu vârste peste 55 de ani) vor beneficia gratuit de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal.

În funcţie de evoluţia şi rezultatele programului, Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, şi instituţiile partenere – Asociaţia „Sănătate pentru Comunitate” şi Centrul Medical Neolife – iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia.

Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că acesta este un proiect necesar.

„Este un proiect foarte necesar. Ne dorim ca prin acest program să completăm seria de activităţi medicale pe care am început-o în urmă cu un an. Înscrierile vor începe luni, 16 septembrie, începând cu ora 9,00, la Biroul de Relaţii cu Publicul al centrului din strada Ion Filitti nr. 8, sector 3, Bucureşti. (…) Cele 1.500 de teste sunt un prim pas”, a spus Alexandra Dobre.

Potrivit acesteia, cei care se înscriu pentru a beneficia de teste trebuie să aibă vârsta minimă de 55 de ani şi domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

Programul va avea la baza o metoda de screening non-invazivă – Testul imunochimic fecal (FIT).

Beneficiarii din program vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse la laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariţiei unei suspiciuni, persoanele vor fi direcţionate către medicii specialişti în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii şi a analizelor anatomo-patologice.

Conform specialiştilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%.

Medicul primar gastroenterolog Victor Stoica de la Centrul Medical Neolife a spus că testele din cadrul programului sunt uşor de folosit şi nu sunt invazive.

Potrivit medicului, factorii care duc la apariţia cancerului colorectal sunt cel genetic, dieta, fumatul, consumul de alcool şi sedentarismul.

Medicul primar oncolog Dan Jinga a afirmat că stadiile 0, 1, 2 la cancerul colorectal sunt curabile, în timp ce stadiile 3 şi 4, deşi în ultima perioadă s-au obţinut rezultate „spectaculoase”, nu sunt cuprinse în această categorie.

„Învinge Cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” este un program care propune creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa existenţei unui stil de viaţă sănătos şi cunoaşterea factorilor de risc. AGERPRES

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Clujeanca Alisia Perșa (17 ani), locul 1 la cel mai mare festival de fitness din Europa

Publicat

alisia st e1713254657173.jpg

Clujeanca Alisia Perșa (17 ani) a participat zilele trecute la Koln, în Germania, la KIBO, cel mai mare festival de fitness din Europa și a reușit să obțină locul I pentru România.

Tânăra a concurat alături de fete din Bulgaria, Franța, Slovacia, Brazilia și Hong Kong și a reușit să impresioneze jurații cu o combinație de excepție.

Finalul, ca în povești

”Nu m-am dus la această competiție cu aşteptări foarte mari deoarece ştiam că nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Colaborare Cluj-Eindhoven în domeniul inovării și IT. Boc: Putem să ne conectăm cu Europa prin soluții inteligente de mobilitate

Publicat

cluj eindhoven colaborare boc 1.jpg

Colaborarea între Cluj și orașul olandez Eindhoven în domeniu inovării și IT. O delegație din regiunea Brabant a fost astăzi la Primăria Cluj-Napoca pentru a discuta cu universitățile clujene despre colaborări pe verticale comune legate de conceptul Smart Cities și dezvoltarea de orașe reziliente.

Delegația din Țările de Jos, de la Universitatea Tehnică Eindhoven, regiunea Brabant, parte a consorțiului european Cities 4.0, a fost primită marți la Primărie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Impactul prin VOLUNTARIAT: Experiența Magdei în Izmir cu AIESEC Cluj

Publicat

mert kahveci hk7rvlxgvbw unsplash scaled e1713252851877.jpg

Magda a fost într-un voluntariat cu AIESEC din august până în octombrie, în Izmir. Aici, ea a predat timp de 6 săptămâni copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 15 ani.

De ce a vrut să meargă într-o astfel de oportunitate? Pentru că acasă făcea parte dintr-o echipă de organizare a unor tabere pentru copii și voia să afle cum poate aduce mai mult impact și ce activități inovative poate aduce în interacțiunea cu copiii din aceste tabere.

magdamagda

Cum au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Georgiana Teodorescu (AUR): România a avut comisar european pentru Transporturi timp de 5 ani.Rezultatele? Zero pe toate liniile

Publicat

georgiana teodorescu 1.jpg

Georgiana Teodorescu, candidat AUR pentru Parlamentul European, o acuză pe Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, că nu a făcut aproape nimic în mandatul său de 5 ani la Bruxelles.

„Toți românii știu că suntem în urmă cu infrastructura. Zi de zi de ne confruntăm cu șantiere care ajung în scurt timp să aibă 34 de ani de la inaugurare.

Mortalitatea pe șoselele României este printre cele mai mari din Uniunea Europeană. Acestea sunt doar…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe