Connect with us

ACTUALITATE

Program în închisorile din Bolivia. Cum pot deținuții să își reducă perioada de detenție

Publicat

Deținuții din închisorile supraaglomerate din Bolivia au posibilitatea de a-și reduce perioada de detenție citind cărți, în cadrul unui nou program inspirat dintr-un proiect asemănător din Brazilia.

Programul „Cărți în spatele gratiilor” oferă deținuților o șansă de a ieși din închisoare cu câteva zile sau săptămâni înainte de data eliberării. În Bolivia nu există pedeapsa cu închisoarea pe viață sau pedeapsa cu moartea, dar detenția preventivă poate dura mulți ani din cauza unui sistem judiciar lent.

Programul a fost lansat în 47 de închisori care nu dispun de resurse pentru a plăti programe de educație, reintegrare sau asistență socială pentru deținuți, precizează Biroul Avocatului Poporului din Bolivia.

865 de deținuți au intrat în programul „Cărți în spatele gratiilor”,  îmbunătățindu-și abilitățile de citire și scriere

Până în prezent, 865 de deținuți au intrat în program, îmbunătățindu-și abilitățile de citire și scriere. Una dintre ele este Jaqueline, care a citit deja opt cărți într-un an și a trecut patru teste de lectură.

„Este foarte greu pentru oameni ca noi, care nu au niciun venit și care nu au familie afară. Sunt oameni aici, de exemplu, care abia învață să citească și să scrie”, a spus deținută, potrivit Reuters.

Nadia Cruz, de la biroul Avocatului Poporului, a declarat că intenția este de a încuraja deținuții care așteaptă să fie judecați.

„Acest lucru este important, deoarece ceea ce se reduce (din sentințe) este relativ puțin, este vorba de ore sau zile în unele cazuri, în funcție de ceea ce decide comisia”, a declarat ea pentru Reuters.

Cu un salariu zilnic de 1,18 dolari, bolivienii încarcerați sunt nevoiți să muncească pentru a putea mânca și pentru a plăti costurile ridicate ale tribunalului pentru a fi eliberați.

Deținuții organizează frecvent proteste din cauza lipsei de asistență medicală

Închisorile din țară sunt supraaglomerate și insalubre, iar deținuții organizează frecvent proteste din cauza lipsei de asistență medicală, potrivit Human Rights Watch.

Pe fondul acestor dificultăți, a învăța să citești poate fi ca și cum ai evada din închisoare, a declarat Mildred, deținută la închisoarea pentru femei Obrajes din orașul La Paz.

„Când citesc, sunt în contact cu întregul univers. Zidurile și gratiile dispar”, a spus ea.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe