Connect with us

EVENIMENT

Programul național de fertilizare in vitro, pus în debatere publică

Publicat

firea

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea, anunță, duminică, faptul că a fost pus în dezbatere publică pachetul complet care să reglementeze noul program național de fertilizare in vitro.

„Vești importante pentru viitorii părinți din România! Facem pași importanți pentru a extinde la nivel național un program de suflet. Am lansat în dezbatere publică pe pagina de Internet a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse pachetul complet care să reglementeze noul program național de fertilizare in vitro. Facem toate demersurile necesare, împreună cu Ministerul Sănătății, dar așteptăm sugestii de la toți specialiștii, organizațiile și asociațiile din domeniu”, spune Gabriela Firea, pe Facebook.

Toate propunerile pe acest subiect trebuie trimise pe adresa relatiipublice@mfamilie.gov.ro

Firea amintește că a lansat acest program în București, pe vremea când a fost primar general, însă, în ultimul an finanțarea a fost mult redusă.

Potrivit ministrului, în Capitală, s-au născut 500 de copii și sunt peste 100 de sarcini în evoluție la acest moment.

„Extindem acest proiect și la nivel național. El se adresează femeilor cu vârsta între 20 și 45 de ani, o noutate, pentru că până acum erau doar incluse doar femeile până în 40 de ani. Un alt criteriu, valoarea AMH-ului, va fi eliminat pentru că am primit semnale că este prea restrictiv. Suma decontată este 4.500 de euro, echivalentul în lei, și se pot înscrie în program cupluri căsătorite sau nu, dar și femeile singure. Se va legaliza și în țara noastră transplantul de material genetic, acum multe cupluri fiind nevoite să meargă în străinătate”, a mai spus Gabriela Firea.

Ministrul mai spune că va propune acordarea mai multor zile libere pentru femeile care realizează aceasta procedură, pentru că specialiștii vorbesc de circa 7-10 zile de repaos.

Și ministrul Sănătății, Alexandrul Rafila, încurajează acest proiect, iar Gabriela Firea speră ca în două luni va putea fi aplicat proiectul la nivel național.

„Am vorbit astăzi și despre alte două proiecte pentru sprijinirea familiei pe care le avem în lucru: Proiectul „Testare genetică pentru cancerul de sân” presupune decontarea testelor genetice specifice pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, iar sprijinul propus se ridică la aproape 3.500 de euro și Proiectul „Testare BRCA” presupune evaluarea riscului de apariție a cancerului la sân și recomandarea unor strategii de prevenție personalizată prin decontarea unor teste genetice, în valoare de aproximativ 2.500 de lei. În zilele următoare vin cu vești și despre celelalte proiecte din domeniul protecției drepturilor copilului, tineretului și egalității de șanse”, a mai spus Firea.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Echipamente IT de peste 380.000 de lei, pentru dotarea Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană. Licitație, în SEAP

Publicat

echipamente it de peste 380.000 de lei, pentru dotarea Școlii

Elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din comuna Roșia Montană vor beneficia de echipamente IT moderne, are vor contribui la organizarea unui proces educațional adaptat cerințelor actuale. 

Primăria Roșia Montană a lansat pe 8 aprilie, în SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente digitale în cadrul proiectului „Dotarea unității de învățământ Școala Gimnazială <Simion Balint> Roșia Montană”.

Valoarea estimată a contractului este de 384.657,98 de lei,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pictorul clujean Nicolae Maniu, numit și ”Salvador Dali de România”, împlinește 81 de ani

Publicat

nicolae maniu.jpg

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.

Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.

Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA

Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.

Nicolae Maniu a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Trepte spre lumină”: Expoziție de icoane a „Tezaurului uman viu” Florin Nicolae Poenariu, în Săptămâna Mare, la Sebeș

Publicat

„trepte spre lumină”: expoziție de icoane a „tezaurului uman viu”

Vernisajul expoziției „Trepte spre lumină” a iconarului Florin Nicolae Poenariu va avea loc marți, 15 aprilie, începând cu ora 16:00, în spațiul expozițional al Primăriei municipiului Sebeș.

Locuitor al satului Laz, pictorul este un descendent al Poienarilor, cunoscuta familie de iconari care, de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a activat neîntrerupt, numeroase generații de zugravi, realizând icoane și cruci care au ocupat un loc de cinste atât în biserici, cât și în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Publicat

rl e1744278350419.jpg

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.

”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe