Connect with us

ACTUALITATE

Programul naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!, lansat de Departamentul pentru Situații de Urgență. Staţii mobile pentru acordarea primului ajutor

Publicat

isu

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a lansat, joi, programul naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, pentru educarea populaţiei în acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă şi dotarea unor spaţii publice intens tranzitate cu staţii mobile de prim ajutor, care pot fi folosite pentru salvarea vieţii unei persoane cu probleme, până la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a Serviciilor de Ambulanţă.

„La stopul cardiac şi în situaţiile în care pacienţii au nevoie de un sprijin – oxigen sau alte modalităţi de asistenţă de urgenţă, cu cât întârziem, cu atât şansa bolnavului scade. La stopul cardiac, fiecare minut contează – dacă pacientul este defibrilat în primul minut, şansa de resuscitare şi de recăpătare a funcţiilor totale este de 90%. În al doilea minut e de 80% şi cu fiecare minut scade cu aproximativ 10%”, a declarat, joi, şeful DSU, Raed Arafat.

Acest punct de prim ajutor are încorporat un defibrilator automatic, pulsoximetru pentru măsurarea pulsului şi a saturaţiei de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă şi o sursă de oxigen. Aparatul, odată ce a fost mutat din locul unde este în mod normal amplasat, apelează automat numărul de urgenţă 112 pentru a semnala folosirea lui şi pentru a pune în legătură persoana care acorda îngrijiri la faţa locului cu un medic care o poate ghida. Acest tip de echipament, care poate acorda primul ajutor pacienţilor cu diferite afecţiuni, poate fi utilizat cu minimă pregătire sau pe baza indicaţiilor date de aparat sau dispecerat.

„Prin aceste defibrilatoare, accesibile pentru public, cineva, înainte să ajungem noi, poate să ajute persoana respectivă şi poate să repornească cordul sau să ne dea detalii în plus despre persoana respectivă. De exemplu, dacă cineva sună la 112 şi spune câteva date, neclare, decizia nu e totuna ca în cazul în care cineva foloseşte acest aparat, transmite nişte date la dispecerat şi medicul poate să ia altă decizie”, a precizat Arafat.

Prima etapă a acestui program va începe în noiembrie 2019 prin instalarea a 40 de echipamente medicale în Bucureşti. Dintre acestea, 27 vor fi distribuite în cele mai aglomerate spaţii publice, printre care staţii de metrou, gări, dar şi alte locaţii alese în funcţie de numărul de intervenţii medicale din ultimii ani.

Bugetul total al proiectului este de 5.019.420 lei. Astfel, din totalul de 370 de echipamente medicale, LIDL România susţine dotarea la nivel naţional cu 340 de defibrilatoare, iar Fundaţia pentru SMURD va asigura cofinanţarea proiectului prin achiziţia a 30 echipamente medicale destinate spaţiilor publice.

„Acest proiect este vital pentru dezvoltarea viitoare a sistemului integrat de intervenţie în situaţii de urgenţă. Prin dotarea locurilor publice, dar şi a spaţiilor comerciale cu echipamente avansate de asistenţă medicală de urgenţă, cetăţenii pot sprijini sistemul de urgenţe în locurile foarte aglomerate din oraş, clădirile publice sau unele spaţii comerciale. Pot face aceasta utilizând acest echipament medical avansat, care îi permite cetăţeanului să intervină, fără a exista riscul de a greşi, aflându-se în permanenţă în contact cu dispeceratul de urgenţă şi alertând, încă de la început, echipajele medicale, ce pot oferi suport avansat”, a mai spus Arafat.

Programul naţional „Punct de prim ajutor. Fii salvator!” presupune dotarea spaţiilor publice şi comerciale cu staţii mobile de prim ajutor, în total 370 de locaţii la nivel naţional. Dintre acestea, 105 echipamente medicale avansate vor fi instalate în locuri publice din Bucureşti (27), Iaşi (12), Timişoara (12), Cluj (12), Constanţa (12), Oradea (10), Sibiu (10) şi Târgu Mureş (10), restul fiind amplasate în toate magazinele Lidl din România. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe