EVENIMENT
Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, demarat de AFM. Când va avea loc

Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se va derula în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie, în limita bugetului maxim eligibil alocat, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
„În data de 13 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 2605/2022 pentru aprobarea Ghidului specific – Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă, componenta C1 – Managementul apei, investiţia 3.
Sprijinirea conectării populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi canalizare existente. Astfel, conform ordinului, în perioada 1 noiembrie 2022, ora 10:00 – 15 decembrie 2022, ora 23:59, în limita bugetului maxim eligibil pre-alocat, se desfăşoară prima rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ‘Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare’ finanţat din PNRR. Cererile de finanţare se vor transmite la AFM prin aplicaţia informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul instituţiei, www.afm.ro”, se menţionează în comunicat.
Potrivit AFM, în cadrul programului se acordă finanţare pentru realizarea ţintelor cuprinse în Investiţia 3 – Sprijinirea conectării populaţiei cu venituri mici la reţelele de alimentare cu apă şi/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei şi contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă şi apă uzată şi pentru accelerarea accesului populaţiei la servicii de calitate conform directivelor europene.
Programul „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, demarat de AFM. Ce vizează măsura
Măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare.
Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii de servicii de utilităţi publice/operatorii regionali de servicii de utilităţi publice din sectorul de apă/apă uzată. Aceştia sunt eligibili şi sub condiţia încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu Unităţi Administrativ – Teritoriale (UAT) sau cu Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
AFM precizează că alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările de branşare/racordare a gospodăriilor vulnerabile la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare din cadrul Investiţiei I3 este de 168 milioane de euro.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată şi/sau branşată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.
Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA. Agerpres
EVENIMENT
Bărbat din Blaj prins la volan cu permisul suspendat. S-a ales cu dosar penal. Unde a fost oprit de polițiști

Un bărbat din Blaj este cercetat penal după ce a fost prins la volan cu permisul de conducere suspendat. A fost oprit în trafic la Ocna Mureș.
Potrivit IPJ Alba, joi, 3 aprilie, în jurul orei 17.00, polițiștii din Ocna Mureș au oprit, pentru control, pe strada Lungă din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 33 de ani, din municipiul Blaj.
În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a reieșit că bărbatul are permisul de conducere suspendat.
Cercetările sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: România va pierde 230 milioane de euro din cauza pensiilor speciale. Boloș: Avem două variante, măsurile sunt urgente

România va pierde 230 de milioane de euro dacă nu elimină sau modifică sistemul de pensii speciale, a spus ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Alba iulia. Măsurile trebuie implementate în următoarele 5 luni, iar banii au fost deja blocați.
Boloș a vorbit despre două variante în care se poate modifica sistemul: fie se stabilește un plafon de venit dincolo de care s-ar plăti un impozit diferențiat, fie se ajustează stagiul de cotizare sau procentul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.
Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Ministrul Marcel Boloș, vizită în județul Alba. Întâlniri cu primari, oameni de afaceri și discuții legate de finanțări

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, face vineri o vizită în județul Alba, unde se întâlnește cu administrații locale, oamenii de afaceri și reprezentanți ai ADR Centru.
Acesta va participa la discuții privind pregătirea unui proiect de investiții pentru realizarea unui Agri-Food Hub Regional în județul Alba – Regiunea Centru și va vizita Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, unde se derulează un proiect major de investiții.
El se va…
Citește mai mult pe Alba24.ro