Connect with us

ECONOMIE

Programul Rabla 2020 va fi lansat în luna martie, la Craiova. Ministrul Mediului promite 60.000 de vouchere

Publicat


ministrul mediului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat vineri, la Craiova că programul Rabla clasic va fi lansat în luna martie, la Craiova, la Ford, iar pentru anul 2020 Guvernul României şi-a asumat să aloce cea mai mare sumă de până acum atât pentru programul Rabla clasic, cât şi pentru programul Rabla plus.

“Pentru Rabla clasic ne-am luat angajamentul că vom avea 60.000 de vouchere pe care le vom oferi cetăţenilor pentru achiziţionarea de autoturisme păstrând aceleaşi valori ca în anul trecut, iar pentru Rabla plus, bugetul pentru acest an creşte de la 95 milioane la 140 milioane (lei n.red.), urmând ca în acest an, pe lângă dezvoltarea reţelei naţionale de încărcare, să finanţăm minim 3.000 de maşini electrice.

Se păstrează ca anul trecut valoarea de minim 10.000, iar dacă mai adăugăm şi faptul că românii pot casa un autoturism vechi, voucherul poate ajunge până la 11.350 euro. Aş vrea să spun că este cea mai mare valoare a a unui voucher pentru o maşină electrică din Europa şi mă bucur foarte mult că Guvernul Ludovic Orban susţine modernizarea parcului auto din România şi ne dorim să creştem de la an la an”, a spus ministrul Costel Alexe.

Acesta a precizat că în acest an, în martie, se va lansa programul Rabla clasic, la Craiova, la Ford. AGERPRES

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

FOTO: Peste 120 de primari, experți, oameni de afaceri și alte persoane au discutat despre impactul fondurilor europene, la Sibiu

Publicat

Peste 120 de primari, experți în fonduri europene, reprezentanți ai mediului privat, elevi și alte persoane au participat la o dezbatere privind impactul fondurilor europene în județul Sibiu, organizată de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul  Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Aceștia au discutat despre proiectele deja finalizate sau care sunt în curs de implementare, atât din mediul urban, cât și din cel rural. Au venit în fața cetățenilor și au răspuns deschis celor peste 80 de întrebări, puse în timpul întâlnirii sau transmise în mediul on-line, Daniela Cîmpean (președinte CJ Sibiu), Ioana Leca (administrator public Municipiul Sibiu), Gherasim Dăncăneț (director OJFIR Sibiu), Cristina Purcărea (reprezentant OIR POSDRU Centru), precum și echipa de experți coordonată de Simion Crețu, director general ADR Centru.

Evenimentul a avut impact la peste 10.000 de persoane și peste 5.000 de interacțiuni au fost generate de transmisiunea live a discuțiilor, preluată de către mass-media locală. Din prezentările susținute, cei interesați de impactul fondurilor nerambursabile au discutat de rezultatele proiectelor și de modul cum pot fi simplificate actualele proceduri de lucru, de noi zone de dezvoltare ale județului și municipiului, iar apoi s-a dezbătut intens pregătirea de noi cereri de finanțare pentru următoarea perioadă de programare, 2021-2027.

Pe lângă reprezentanții organizatorilor, participanții au interacționat cu reprezentanții administrației publice și ai instituțiilor ce gestionează fonduri europene, fie în mediul rural, fie pentru formarea și dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea s-a purtat prin intermediul platformei sli.do, în cadrul căreia au fost puse peste 80 de întrebări. Marea lor majoritate au vizat implementarea programelor de dezvoltare județeană și regională, prin fonduri REGIO sau prin cele derulate pentru zona rurală, de către CRFIR Centru. La o parte din aceste întrebări s-a răspuns direct, în plen, iar pentru o altă parte răspunsurile vor fi elaborate de instituțiile abilitate și datele vor fi comunicate în timpul cel mai scurt. Atât materialele prezentate de către organizatori și invitați, cât și întrebările și răspunsurile formulate se regăsesc atașate comunicatului, pe paginile www.adrcentru.ro și www.europedirect-adrcentru.ro.

”Am invitat la acest gen de evenimente toți cetățenii din județ care doresc să se implice în viața și dezvoltarea comunităților din care provin. Județul Sibiu este cel de-al patrulea din Regiunea Centru în care organizăm acest tip de dezbatere, în ultimele trei luni din 2019 parcurgând deja județele Brașov, Harghita și Alba. Am întâlnit la Sibiu oameni foarte interesați de felul cum trebuie să se dezvolte județul Sibiu și cum ar trebui să fie pregătite proiectele europene care pot susține municipiile, orașele și satele din județ. Am văzut, în cadrul prezentărilor susținute de partenerii noștri instituționali, cum, în perioada 2007-2016, au fost încheiate peste 400 de contracte de finanțare pentru județul Sibiu, pe toate domeniile ce au utilizat fonduri europene, fiind atrase resurse de peste un miliard euro. Este evident că necesarul de finanțare este mult mai mare, de aceea volumul proiectelor care vor fi implementate acum, în perioada 2015-2023 va fi mai mare și cetățenii vor vedea impactul fondurilor, al proiectelor și al oamenilor care concură la buna realizare a acestora. Doresc să mulțumesc în mod deosebit partenerilor noștri din Sibiu care ne-au sprijinit în organizarea acestui eveniment – Consiliul Județean și Primăria municipiului reședință de județ”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru a cunoaște cât mai mulți cetățeni proiectele finanțate prin fonduri europene din Regiunea Centru, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru organizează această suită de dezbateri, cu scopul de a transmite informații cât mai complete și punctuale asupra amplorii sprijinului european care susține dezvoltarea fiecăruia din județele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Sub forma unei caravane de informare a cetățenilor, în fiecare municipiu reședință de județ este susținut un eveniment deschis publicului, până acum având loc astfel de dezbateri în Brașov, Miercurea Ciuc, Alba Iulia și Sibiu, următoarea întâlnire cu publicul larg fiind programată în 26 februarie la sediul Consiliului Județean Mureș. Invitații prezintă cetățenilor care este nivelul resurselor financiare alocate și locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obținute și beneficiile pe termen lung al proiectelor. Bugetul activităților este asigurat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor activități vizează îmbunătățirea cunoștințelor publicului larg cu privire la activitățile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) și Fondul Social European (FSE) și este prezentă zilnic în viața cetățenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetățeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conștienți de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor.

”Am acordat sprijin ADR Centru pentru organizarea acestui tip de evenimente, pentru ne dorim ca toți oamenii să știe câtă muncă stă în spatele pregătirii acestor proiecte și ce înseamnă fiecare această inițiativă în parte. Ne dorim ca toate zonele județului nostru să se dezvolte, cu fonduri europene sau cu resurse guvernamentale, prin munca oamenilor locului. Punem mare accent pe responsabilitatea autorității publice și chiar pe determinarea de care este nevoie în gestionarea resurselor și viitorului comunităților. Varietatea proiectelor finanțate – care merg de la infrastructură la domenii sociale și educaționale, la sănătate, în special în acele locații care au un stadiu avansat de degradare – demonstrează chibzuința în accesarea fondurilor europene, care completează investițiile din bugetele locale. În urma acestei dezbateri însă, am primit de la cetățeni propuneri de noi domenii în care ei doresc să ne implicăm și care vor fi cuprinse în strategiile noastre de dezvoltare ale județului”,  a declarat, după mai mult de trei ore de dezbateri, Daniela Cîmpean, președinte Consiliul Județean Sibiu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, pe primul loc între companiile din UE care nu găsesc angajaţi în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor

Publicat

munca birou

Mai mult de jumătate (58%) dintre companiile din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au raportat că în 2018 s-au confruntat cu dificultăţi în ocuparea locurilor vacante de specialişti IT&C (tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor), iar cel mai semnificativ deficit s-a înregistrat în România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Aproximativ 9% dintre companiile din UE au recrutat sau au încercat să recruteze în 2018 specialişti IT&C. În rândul statelor membre, deşi numai 3% dintre companiile din România au recrutat sau au încercat să recruteze în 2018 specialişti IT&C, 90% dintre acestea au apreciat că a fost dificilă ocuparea acestor locuri de muncă.

De asemenea, recrutarea de specialişti IT&C a fost dificilă şi pentru companiile din Cehia (unde 80% s-au confruntat cu dificultăţi), Austria (74%) şi Suedia (72%).

În contrast, procentajul companiilor care s-au confruntat cu dificultăţi în ocuparea locurilor vacante de specialişti IT&C a fost de sub 40% în Spania (27%) şi Grecia (38%).

Datele Eurostat arată că a devenit din ce în ce mai dificil pentru companiile din UE să recruteze specialişti IT&C. Procentajul companiilor care se confruntau cu dificultăţi în ocuparea locurilor vacante de specialişti ITC se situa la 37% în 2013 şi la 38% în 2014. De atunci, acest procentaj a crescut semnificativ, cu 4-6 puncte procentuale în fiecare an, ajungând în 2018 la un nivel record. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Transport cu microbuze electrice, în centrul istoric al municipiului Sibiu. Proiect de peste 11 milioane lei

Publicat

Primăria Sibiu a semnat cu ADR Centru un contract prin care în centrul istoric al municipiului va fi introdusă o linie de transport cu minibuze electrice, o alternativă celor care se deplasează cu autovehiculul personal. Valoarea investiției este de peste 11 milioane de lei.

Prin șase proiecte, a căror valoare totală cumulată se ridică la peste 43 milioane euro, în municipiul Sibiu se va implementa un important sistem de mobilitate urbană, ce presupune modernizări de străzi, achiziționarea mijloacelor de transport nepoluante, desenarea unor trasee ”verzi” pentru transportul public în zona centrală și susținerea deplasărilor în oraș cu biciclete sau pietonal.

Un prim pas a fost făcut prin contractarea proiectului de modernizare a Căii Dumbrăvii, iar acum a venit rândul ”Liniei verzi”. Cererea de finanțare pentru realizarea inițiativei ”Linia verde de transport public a municipiului Sibiu” – a cărei valoare totală este de peste 11,45 milioane de lei – s-a transformat în certitudinea unui nou proiect REGIO în Sibiu, pentru creșterea mobilității urbane în centrul istoric al orașului. Contractul de finanțare a fost semnat în 20 februarie, la sediul Primăriei municipiului, de către primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, directorul general ADR Centru.

“Centrul istoric al orașului este un ansamblu foarte valoros pe care îl punem în valoare și pe care trebuie să îl protejăm. În plus față de investițiile în reabilitarea imobilelor de patrimoniu aflate în proprietatea Municipiului, extinderea zonelor pietonale și construcția de parcări de mare capacitate la periferia centrului istoric, o altă modalitate de a proteja frumusețea și valoarea centrului istoric este crearea unei linii “verzi” de transport public. Scopul este acela de a reduce numărul de autovehicule care circulă în centrul istoric, oferind prin această linie de transport cu minibuze electrice o alternativă celor care se deplasează în centru cu autovehiculul personal”, a declarat primarul Astrid Cora Fodor, în momentul semnării contractului de finanțare.

Cererea de finanțare cu titlul ”Linia verde de transport public a municipiului Sibiu” a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Obiectiv Specific 4.1, privind reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ, prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Valoarea totală a investiției este de 11.450.943,18 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 8.838.352,62 lei, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile ale proiectului. Se estimează ca lucrările să se finalizeze până în data de 30 iunie 2021.

”În urmă cu câțiva ani s-au finalizat lucrările din centrul municipiului Sibiu, prin reabilitarea a opt străzi, între care și Turnului, Faurului, Ocnei. Tot în precedenta perioadă de finanțare am avut și proiectul de modernizare a viaductului de pe Calea Șurii Mici. Au fost primii pași pentru crearea unui sistem modern de transport, care va cuprinde aceste două proiecte: cel de acum, de creare a unei linii pe care să circule doar microbuze electrice și cel prin care vor fi achiziționate autobuze moderne și performante, prietenoase cu mediul. La acestea se vor adăuga și altele, pentru dezvoltarea mobilității pe biciclete și în sistem pietonal. La sediul ADR Centru am analizat șase cereri de finanțare, dintre care avem acum contractate două, celelalte fiind în analiză la Autoritatea de Management a Programului REGIO. Iată că municipalitatea sibiană înțelege să dezvolte eficient transportul urban, pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, în concordanță cu strategia de dezvoltare integrată. Aceste aspecte vor fi percepute cât mai curând de cetățeni, care vor vedea astfel preocupările noastre comune pentru creșterea calității vieții”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii privind sistemul de transport din centrul municipiului Sibiu:

Proiectul ”Linia verde de transport public a municipiului Sibiu” își propune creșterea mobilității urbane prin introducerea transportului ecologic cu minibuze în centrul istoric al orașului. Proiectul include achiziția a 5 minibuze electrice cu capacitate de 30 de locuri fiecare, achiziția unor stații corespunzătoare pentru încărcarea minibuzelor electrice, dotarea stațiilor care vor fi amenajate pe această linie verde cu sisteme de informare a călătorilor, implementarea unui sistem de supraveghere video și wi-fi în minibuze, precum și amplasarea de automate stradale pentru eliberarea tichetelor de călătorie cu aceste vehicule nepoluante.

Linia verde va avea 13 stații pentru autobuzele electrice: Gară, Constituției, Parcul Tineretului, Muzeul de Științe Naturale, Nufărul, Piața Unirii (în vecinătate cu str. Nicolae Bălcescu), Mitropoliei (capăt), Alexandru Odobescu, Piața Cibin, Strada Turnului, Strada Ocnei, Strada Ocnei (Independența), Str. Nicolae Teclu (Apollo). Durata unei curse va fi de 20 de minute, la o viteză de 15 kilometri pe oră, iar beneficiarul finanțării estimează că numărul de curse necesare pentru satisfacerea cererii de transport este de 37. Întregul traseu va fi de cinci kilometri, patru microbuze electrice vor fi folosite pentru parcurgerea sa, unul rămânând permanent de rezervă. La capăt de linie va fi amenajată o stație de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice, iar la autobaza operatorului de transport public vor exista stații de încărcare lentă.

”Linia verde” va avea traseul:  pornire de la Gară, apoi strada General Magheru – Constituţiei – Bulevardul Corneliu Coposu – Piaţa Unirii – strada Tribunei – Mitropoliei – Alexandru Odobescu – Mătăsarilor – Piaţa Cibin – strada Malului – Turnului – Faurului – Ocnei – Nicolae Teclu și apoi Regele Ferdinand, urmând ca ruta să se încheie tot la Gară. Linia verde de transport va deține culoar exclusiv de rulare, acolo unde dimensiunea străzilor o permite. În celelalte cazuri linia verde va fi marcată pe carosabilul comun. Cetățenii au cerut modernizarea sistemului de transport în comun, iar Primăria din Sibiu a pregătit două proiecte finanțate din fonduri europene: de modernizare a transportului public cu 40 de autobuze noi și prin introducerea acestei linii verzi de transport în centrul istoric. Destinate atât sibienilor cât și turiștilor, minibuzele care vor circula în zona centrală a orașului vor asigura legătura între Gară și viitoarea parcare subterană din zonă, centrul orașului și Piața agroalimentară Cibin, unde ar putea fi realizată o a doua parcare subterană.

Citește mai departe

ACTUALITATE

RECORD: Euro a trecut de 4,8 lei pentru prima dată în istorie

Publicat

bani, euro

Leul s-a depreciat, vineri, cu 1,92 bani (+0,40%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8026 lei/euro.

Joi, 20 februarie 2020, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei. Miercuri, euro a fost cotat la 4,7789 lei, în scădere uşoară faţă de cotaţia din ziua precedentă, de 4,7800 lei.

Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,7924 şi 4,8049 de lei pentru un euro.

De asemenea, leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,4462 lei, în creştere cu 1,55 de bani (+0,35%), faţă de cursul de joi, respectiv 4,4307 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, cu 1,8 bani (+0,40%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,5258 lei, comparativ cu 4,5078 de lei/franc joi.

Potrivit cotaţiei BNR, şi gramul de aur a atins vineri un nou maxim istoric. Aurul s-a scumpit cu 4 lei (1,78%), până la 233,5122 de lei, de la 229,4268 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă. AGERPRES

Citește mai departe