Connect with us

ACTUALITATE

Programul ”Rabla”, o afacere doar pentru retaileri. Prețurile produselor au crescut cu valoarea voucherelor

Publicat

Programul ”Rabla” la electrocasnice tinde să devină o simplă afacere pentru retaileri și nu un ajutor pentru populația care vrea să renunțe la aparatele vechi pentru unele mai performate din punct de vedere energetic. Magazinele clasice, dar și cele online au majorat prețurile la toate produsele, astfel încât valoarea voucherelor nu mai înseamnă mare lucru, informează Alba24.ro

Metoda prin care au făcut acest lucru este renunțarea la promoțiile pe care le aveau înainte de activarea voucherelor. Spre exemplu, o mașină de spălat Bosch costa înainte de programul rabla 1.890 de lei, dar magazinul oferea o reducere astfel încât prețul real era de 1.490 de lei.

Acum, mașina costă tot 1.490 de lei pentru că magazinul nu mai are reducere dar primește voucher în schimb. La fel se întâmplă și în cazul frigiderelor și al televizoarelor, care aveau preț redus înainte, reducere care acum se regăsește în valoarea voucherelor.

Asta face ca un client să cumpere de fapt același produs, cu același preț cu care l-ar fi cumpărat și înainte.

În aceste condiții, singurul avantaj oferit de program este cel pentru retailer, care încasează mai mulți bani, direct de la bugetul de stat.

Scumpirea majorității produselor se poate observa pe siteurile marilor retaileri și este mai evidentă pentru cei care urmăreau un anumit produs și îi cunoșteau valoarea înainte de a fi validate voucherele.

Despre program

Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat miercuri solicitările celor 73.769 de persoane fizice care s-au înscris în Programul Rabla pentru Electrocasnice, pentru un număr de 124.018 vouchere, informează Ministerul Mediului pe propria pagină de Facebook.

Finanţarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se acordă sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic.

Câți bani se acordă pentru diferite tipuri de electrocasnice

Astfel, sunt acordaţi 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A şi A+, consumatorul primeşte un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru un aparat similar, dar cu eficienţă energetică A++ şi A+++, suma creşte la 400 de lei.

După înscrierea solicitantului şi primirea mesajului de confirmare se procedează la aprobarea finanţării, iar lista solicitanţilor aprobaţi se afişează pe site-ul AFM.

În momentul în care se regăseşte pe lista afişată, solicitantul accesează contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va găsi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat. Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizică se poate adresa comercianţilor pentru a cumpăra echipamentelor eligibile.

Potrivit AFM, în perioada 29 mai – 10 iunie 2019, se organizează sesiune de înscriere în vederea validării comercianţilor, în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice si electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe