Connect with us

ACTUALITATE

Proiect: Activitățile persoanelor fizice pe contracte de tip PFA vor constitui vechime în muncă

Publicat

contabilitate

Activitățile economice desfășurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA vor constitui vechime în muncă, potrivit unui proiect depus de USR PLUS în Parlament.

USR PLUS a propus completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.44/2018, privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

Vezi și PENSII 2022: Vechimea în muncă se poate cumpăra și în acest an. Întrebări și răspunsuri despre plata retroactivă a contribuției

Astfel, conform propunerii activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate.

Conform proiectului, vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Citește și Vechime în muncă 2022: Perioada lucrată în cadrul PFA se adună la anii de pensie chiar și RETROACTIV. Explicațiile inițiatorului

„Propunerea legislativă face o reparație morală și legală pentru persoanele fizice autorizate, care desfășoară o activitate economică și își plătesc toate taxele și impozitele legale, dar activitatea nu le este considerată vechime în muncă. Inițiativa a pornit de la cazul unui cetățean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciați ghizi turistici din municipiu.

Când a vrut să aplice pentru un post în cadrul centrului de informare turistică din subordinea municipalității, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulți ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă deoarece a funcționat ca Persoană Fizică Autorizată. Sper ca această propunere să fie adoptată cât mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va încuraja persoanele fizice să lucreze legal și să renunțe la munca la negru, atrași de faptul că perioada lucrată ca PFA va constitui și vechime în muncă, în domeniul în care își desfășoară activitatea”, a declarat deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați.

În expunerea de motive, parlamentarii USR PLUS, arată că necesitatea intervenției legislative este justificată de lipsa unui astfel de articol în lege, care de-a lungul timpului a descurajat activitatea PFA-urilor sau le-a discriminat.

„Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care muncește și care-și plătește datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze atâta timp cât aceasta și-a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru și să oferim tuturor șansa unui tratament egal și transparent din punct de vedere fiscal”, conchide senatorul USR PLUS Andrei Postică.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO: 1 Decembrie la Alba Iulia. Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Reconstituire istorică în Piața Cetății

Publicat

pc.jpg

Ziua Națională, 1 Decembrie 2022, Alba Iulia: În Piața Cetății se desfășoară ceremonia de primire a Soliilor din Cetățile de Scaun ale României. În aceeași locație este și o reconstituire istorică.

Acum 104 ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României.

Citeşte şi 1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIRE de la Alba Iulia. Mărturii, documente și semnificații

Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Atmosferă de sărbătoare la Alba Iulia, de Ziua Națională. Mii de oameni în Cetatea Alba Carolina

Publicat

1 decembrie alba iulia 2022 e1669886460187 1000x600.jpeg

Este atmosferă de sărbătoare în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Mii de oameni au venit din toate colțurile țării pentru a sărbători împreună Ziua Națională. 

Cei mai mulți se plimbă în zona catedralelor, pe pietonala din zona Muzeului Național al Unirii și în Piața Cetății, principalele.

Lumea cântă și se bucură de vremea relativ plăcută de afară, ușor mai caldă decât în anii trecuți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe alba24

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: Cum este pregătită masa populară de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia. 7000 de porții de fasole pentru Ziua Națională

Publicat

bucatari masa populara scaled e1669885283762 1000x600.jpg

Ziua Națională la Alba Iulia – 1 Decembrie 2022: Peste 7000 de porții de mâncare sunt pregătite pentru participanții la evenimentele organizate la Alba Iulia.

Marea Unire a bucătarilor: 15 bucătari și-au unit forțele pentru a găti cele mai gustoase preparate.

Alba24 discută cu bucătarii care pregătesc festinul de Ziua Națională: fasole și cârnați.

”Meniul” de 1 Decembrie, la Marea unire a bucătarilor, este tradiționala fasole cu cârnați și ciolan. Bucătarii au gătit la ceaune încă de dimineață.

Porțiile sunt distribuite în caserole, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani, plasat sub COD GALBEN de ploaie, lapoviță și depuneri de polei

Publicat

cod.jpg

COD GALBEN de ploaie, lapoviță și depuneri de polei pentru județul Botoșani.
Atenționarea este valabilă de astăzi, începând cu ora 12:00, până mâine, la ora 12.00.
Dacă sunteți nevoiți să porniți la drum, informați-vă despre condițiile de trafic.
În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe