ACTUALITATE
Proiect adoptat: cartelele prepay se vor cumpăra doar cu buletinul. De când intră în vigoare legea și ce schimbări va produce
Marți, guvernul condus de Viorica Dăncilă a decis printr-un act normativ interzicerea vânzării de cartele telefonice tip prepay, către persoanele care nu vor prezenta un act de identitate. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020., informează ziarul Alba24.ro.
Mai mult, cei care dețin sau au cumparat până la data mai sus menționată o cartelă telefonică prepay, vor fi nevoiți să transmită datele de identificare către operatorul de telefonie. Aceștia au la dispoziție opt luni de la intrarea în vigoare a legii.
„Prin actul normativ adoptat azi (n.r. marți, 27 august) se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM, care va beneficia de respectivele servicii.
Cu alte cuvinte, cartelele PrePay vor fi furnizate doar după ce persoanele care le achiziţionează prezintă actele de identificare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.
Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptată marţi de către Executiv, cei care deţin deja cartele PrePay sau care le achiziţionează până la finalul anului au la dispoziţie 8 luni pentru a transmite datele de identificare. „În ceea ce priveşte utilizatorii care au deja prepay, inclusiv cei care achiziţionează o cartelă până la dată 31 decembrie 2019, aceştia vor avea 8 luni la dispoziţie, adică până la 1 septembrie 2020, pentru a transmite datele de identificare. În acest sens, furnizorii de telefonie mobilă, împreună cu autorităţile, vor iniţia campanii de informare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-un material publicat de adevărul.ro.
La începutul lunii august, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat un set de 14 masuri pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă 112, problema cartelelor prepay fiind ridicată în contextul numărului mare de apeluri false.
„A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS şi, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a declarat acesta.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că furnizorul de telefonie mobilă va divulga numele şi datele proprietarului cartelei prepay doar în cazul apelării numărului 112.
„Deci numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele şi datele proprietarului cartelei Prepay. Aşa este prevăzut în ordonanţa de urgenţă, care este propusă ca draft în acest raport”, a completat Arafat.
Sursa: Alba24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro