Connect with us

ACTUALITATE

Proiect cu privire la aplicarea certificatului electronic COVID. Precizările ministrului Sănătății

Publicat

alexandru rafila ministrul sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că în proiectul privind aplicarea certificatului electronic COVID în România este prevăzută acordarea a 15 vouchere electronice pentru testare.

„Discutăm despre proiectul legii care ar trebui să aplice certificatul electronic COVID în România, este vorba despre o propunere pe care noi am făcut-o, din partea Ministerului Sănătăţii, lucrată împreună cu experţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregăteşte România ca în cazul în care se intuieşte apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziţie un instrument care să prevină creşterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr important de decese.(…)

Acest proiect prevede utilizarea unui certificat electronic COVID care are cele trei alternative disponibile – vaccinare, trecere prin infecţie şi testare. Ca să nu creăm o presiune foarte marte pe angajator şi nici pe angajaţi, am propus acordarea acestui pachet de 15 vouchere electronice, ca să fie uşor de utilizat, care pot fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, fie că discutăm despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare”, a explicat Rafila la Palatul Parlamentului.

Fiecare voucher va avea o valoare standard

Fiecare voucher va avea o valoare standard, decontabilă de către aceste instituţii care efectuează testarea.

„Diferenţa faţă de forme anterioare este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creştere timp de 3 săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidenta ajunge sub 1 la mie”, a menţionat el.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că valoarea unui astfel de voucher decontabil va fi în jur de 10 euro, iar acest cost va cuprinde testul în sine, manopera şi materialul de protecţie pentru personalul medical.

„Fiecare voucher înseamnă o testare. Cele 15 teste acoperă o perioadă de 30 de zile lucrătoare sau 42 de zile calendaristice, adică 6 săptămâni”, a precizat acesta. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

APEL. Tinerii liberali clujeni donează SÂNGE. Rezervele de sânge sunt scăzute

Publicat

donare sange e1623650109984.jpg

TNL Cluj se alătură campaniei naționale de donare de sânge a Tineretului Național Liberal în condițiile în care, în acest moment, rezervele de sânge din toată țara și implicit din județul Cluj, sunt extrem de scăzute, în timp ce nevoia crește în mod constant.
”Invităm astfel toți clujenii care îndeplinesc condițiile pentru a dona să se prezinte sâmbătă – 29 ianuarie – la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj de pe str. Nicolae Bălcescu nr. 18. Acesta va fi deschis în intervalul orar 08:00-12:00.
Mai jos găsiți condițiile care trebuie îndeplinite pentru a dona, recomandările înainte de donare precum și avantajele și beneficiile acestui act printre care amintim:
– eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguină, Rh, hemoleucogramă, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice);
– eliberarea a 7 tichete valorice;
– 1 zi liberă (ziua donării – în cazul angajaților cu carte de muncă);
– reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile”, arată TNL Cluj.
Tinerii liberali clujeni vor fi prezenți sâmbătă, la ora 8, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

După doar două săptămâni de măsuri dure, Islanda relaxează considerabil restricţiile

Publicat

steag islanda

Guvernul islandez a anunţat vineri că relaxează din nou şi în mod considerabil restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, la doar două săptămâni după introducerea unui pachet de măsuri, informează agenţia DPA.

„Astăzi avem veşti bune”, a declarat prim-ministrul Katrín Jakobsdóttir la o conferinţă de presă organizată la Reykjavik.

Începând de sâmbătă, vor fi permise din nou adunările de 50 de persoane, comparativ cu 10, anterior.

Cluburile şi barurile vor fi redeschise după ce au fost nevoite să se închidă la jumătatea lunii ianuarie.

Guvernul a luat la acea vreme o serie de măsuri mai stricte pentru a preveni suprasolicitarea sistemului sanitar.

Acum, viaţa publică se relaxează din nou renunţându-se la unele restricţii, printre care şi permiterea unui număr mai mare de persoane la piscine sau în săli de sport.

Jakobsdóttir a precizat că, dacă totul merge conform planului, s-ar putea reveni la „viaţa normală” până la jumătatea lunii martie.

Guvernul analizează posibilitatea relaxării măsurilor la intervale regulate şi are în plan ridicarea a aproape tuturor restricţiilor până atunci.

Deocamdată, însă, coronavirusul pune în continuare stăpânire pe insulă. Conform cifrelor actuale, 5% dintre cei aproximativ 360.000 de locuitori se află în prezent în izolare sau în carantină.

Incidenţa cazurilor de COVID-19 raportată de Islanda pentru o perioadă de 14 zile este în prezent de 4,986. Cu toate acestea, numărul cazurilor care au necesitat internare a scăzut recent. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de vânt

Publicat

codgalben.jpg

Până la ora 02.00, județul Botoșani se află sub atenționare de Cod Galben de vânt. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla cu 55…56 km /h.

  • Pompierii botoșăneni atenționează asupra pericolelor și vin cu câteva sfaturi:
  • Atenție pe unde vă deplasați!
  • Evitați zonele cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
  • Nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • Parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • Îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;
  • Nu atingeți firele căzute la pământ.

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Windows 11 va fi disponibil, prin upgrade, pe toate dispozitivele eligibile mai devreme decât se planificase

Publicat

windows 11 6379123 1920
sursa foto: pixabay.com

Upgrade-ul la sistemul de operare Windows 11 va deveni disponibil pentru toate dispozitivele eligibile înaintea termenului planificat iniţial, respectiv jumătatea anului 2022, a anunţat, vineri, Microsoft.

Conform companiei producătoare, în prezent, Windows se află pe mai mult de 1,4 miliarde de dispozitive active pe lună, timpul total petrecut în acest sistem de operare fiind în creştere cu 10% faţă de nivelurile de dinainte de pandemie.

Cercetările efectuate de Microsoft arată o creştere cu aproape 50% a numărului de persoane care intenţionează să utilizeze computerul pentru a lucra, pentru gaming sau pentru a crea conţinut. În acest context, o analiză realizată de Canalys arată că livrările globale de PC-uri au depăşit 340 de milioane de unităţi, în 2021, în creştere cu 27% faţă de anul 2019.

Microsoft a observat o cerere solidă pentru Windows 11

„Încă din luna octombrie, de la lansarea Windows 11, Microsoft a observat o cerere solidă pentru Windows 11, oamenii acceptând să facă upgrade la acest nou sistem de operare într-un ritm de două ori mai rapid decât în cazul Windows 10. De asemenea, dintre toate versiunile de până acum, Windows 11 este produsul care a obţinut cele mai înalte scoruri de calitate şi satisfacţie.

Calitatea produsului a fost un aspect asupra căruia s-a pus un foarte mare accent şi a fost adoptată o abordare treptată a modului în care a fost implementat upgrade-ul.

Aşadar, compania este încântată să anunţe că upgrade-ul la Windows 11 va deveni disponibil pentru toate dispozitivele eligibile, înaintea termenului planificat iniţial (jumătatea anului 2022).

Windows 11 generează o interacţiune sporită, oamenii petrecând cu 40% mai mult timp în faţa computerelor pe care rulează acest sistem de operare decât în faţa celor pe care rulează Windows 10”, notează Microsoft.

Datele centralizate de gigantul american arată că Windows 11 contribuie la creşterea de trei ori a traficului înregistrat în noul Microsoft Store

Datele centralizate de gigantul american arată că Windows 11 contribuie la creşterea de trei ori a traficului înregistrat în noul Microsoft Store, iar în ultimii doi ani Windows a înregistrat o creştere de şase ori a numărului de persoane care folosesc aplicaţii de comunicare şi colaborare, precum: Cisco WebEx, Slack, Microsoft Teams şi Zoom.

De asemenea, de la începutul pandemiei, numărul persoanelor care au făcut streaming pe platforme ca Hulu, Netflix şi YouTube, utilizând Windows, a crescut cu 70%, iar numărul minutelor petrecute cu activităţi de gaming a crescut cu peste 35%. În prezent, numărul gamerilor este egal cu cel al oamenilor care se uită la televizor.

În plus, faţă de acum doi ani, utilizarea soluţiilor de telemedicină a crescut de trei ori, în timp ce numărul de persoane care au făcut achiziţii online, dar au ridicat produsele din magazin, a crescut cu peste 500%.

„Cu Windows, de două ori mai mulţi utilizatori îşi folosesc computerul pentru a face cumpărături, petrecând cu 40% mai mult timp în magazine virtuale. Chiar dacă începem, din nou, să ne ocupăm de unele dintre aceste sarcini în persoană, fizic, tendinţele arată că nu vom renunţa complet la comoditatea pe care ne-o oferă mediul online”, se precizează în comunicatul citat.

Microsoft anunţă că va îmbunătăţi Windows

Microsoft anunţă, totodată, că va îmbunătăţi Windows, iar în februarie vor apărea noi funcţii care vor genera noi experienţe de utilizare a Windows şi care includ o previzualizare publică a modului în care pot fi utilizate aplicaţiile AndroidTM pe Windows 11, prin intermediul Microsoft Store şi al parteneriatelor companiei cu Amazon şi Intel.

Sistemul de operare Windows 11 a devenit disponibil la nivel global din data de 5 octombrie 2021, printr-un upgrade gratuit pe computerele Windows 10 eligibile şi pe computerele noi care au Windows 11 pre-instalat.

Agerpres

Citește mai departe