ACTUALITATE
Proiect de 12,3 milioane de lei pentru eliminarea deșeurilor de la rampa temporară de la Pata Rât din Cluj-Napoca

Clujul va dezafecta rampa temporară de deșeuri municipale, din vecinătatea depozitului vechi Pata Rât. Acest lucru se va face prin intermediul unui proiect european.
Conferința de lansare a proiectului european de dezafectare a rampei temporare de gunoi a avut loc în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.
Proiect de 12,3 milioane de lei pentru eliminarea deșeurilor de la rampa temporară de la Pata Rât din Cluj-Napoca
Rampa trmporară va fi dezafectată prin intermediul unui proiect de 12 milioane de lei care beneficiază de fonduri norvegiene, dar și de fonduri puse la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Germania este în recesiune după ce datele privind PIB-ul pe primul trimestru au fost revizuite în scădere

Conform datelor revizuite publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis) și citate de Reuters, economia germană a înregistrat o intrare în recesiune în primele trei luni ale acestui an. Produsul Intern Brut a înregistrat o contracție de 0,3% în comparație cu trimestrul precedent.
Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut.
Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.
Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.
„După ce PIB-ul a intrat în teritoriul negativ la finele lui 2022, economia germană a înregistrat două trimestre negative la rând”, a declarat preşedintele Destatis, Ruth Brand.
O estimare preliminară, publicată la finele lunii aprilie, anunţa că PIB-ul a stagnat în primul trimestru, astfel că Germania ar fi evitat recesiunea.
Germania este în recesiune după ce datele privind PIB-ul pe primul trimestru au fost revizuite în scădere. Destatis a anunţat joi că gospodăriile private au cheltuit mai puţin pe alimente
Însă conform noilor date revizuite, consumul privat nu a reuşit să susţină economia în contextul inflaţiei ridicate.
Destatis a anunţat joi că gospodăriile private au cheltuit mai puţin pe alimente, precum şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte în primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul precedent.
În schimb, investiţiile companiilor au crescut în primele trei luni ale anului, după o evoluţia slabă în doua jumătate a anului 2022.
A existat de asemenea o contribuţie pozitivă la PIB din partea schimburilor comerciale.
În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre. Agerpres
ACTUALITATE
UE prelungeşte suspendarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina până în iunie 2024

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru prelungirea suspendării tuturor tarifelor vamale, cotelor și măsurilor de apărare care afectează exporturile Ucrainei către UE, cu încă un an, până în luna iunie 2024.
Această decizie a venit după înlăturarea embargoului impus de unele state membre UE asupra importurilor de cereale din Ucraina. Informația a fost transmisă de Reuters.
Consiliul Uniunii Europene, care regrupează guvernele statelor membre, a postat pe Twitter că miniştrii europeni ai Comerţului au convenit această prelungire joi, la o reuniune.
Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale şi alte restricţii pentru o perioadă iniţială de 12 luni, începând cu luna iunie 2022.
Suspendarea tuturor tarifelor vamale pentru exporturile Ucrainei în UE a declanşat plângeri din partea organizaţiilor fermierilor, culminând cu decizia din luna aprilie a Poloniei şi Ungariei de a interzice unele importuri de cereale din Ucraina.
Ţările membre din Est au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu mai pot fi exportate prin porturile de la Marea Neagră.
UE prelungeşte suspendarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina până în iunie 2024. Cinci state vecine cu Ucraina vor interzice vânzările pe piaţa internă pentru anumite cereale din Ucraina
Încă dinainte de invazia declanşată de Rusia în luna februarie a anului trecut, Ucraina a beneficiat de eliminarea unei mari părţi din tarifele UE, în unele cazuri cu perioade de tranziţie, conform acordului de liber schimb UE-Ucraina care a intrat în vigoare în 2016.
Cu toate acestea, până în 2022, UE a menţinut un preţ minim la fructe şi legume precum şi tarife şi cote la alte produse agricole sensibile precum carne, lactate, zahăr şi unele cereale.
Cinci state vecine cu Ucraina (Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia) vor interzice vânzările pe piaţa internă pentru anumite cereale din Ucraina, dar vor permite tranzitul lor pentru a fi exportate în altă parte.
Parlamentul European a sprijinit deja propunerea care vizează suspendarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina. Agerpres

Regina rock ‘n’ roll-ului, Tina Turner, a murit la vârsta de 83 de ani. Tina Turner luase în calcul sinuciderea asistată, după ce și-a pierdut ambii copii.
Tina Turner a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume şi a devenit una dintre cele mai faimoase artiste din toate timpurile.
A fost prima artistă de culoare şi prima femeie care a apărut pe coperta revistei Rolling Stone.
Tina Turner a fost o sursă de inspiraţie pentru generaţii întregi de artişti şi fani şi va rămâne în amintirea tuturor ca regina rock ‘n’ roll-ului.
„Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală suferită, în casa ei din Kusnacht, lângă Zurich, Elveţia”, transmite purtătorul de cuvânt.
„Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii şi un model de urmat”, transmite el, potrivit Sky News.
Tina Turner a devenit faimoasă în anii ’60 ca solista formaţiei Ike & Tina Turner Revue, alături de soţul ei abuziv, Ike Turner.
După despărţirea de acesta în 1978, Tina Turner şi-a relansat cariera solo în anii ’80, cu albume de succes precum Private Dancer şi Foreign Affair şi hituri precum What’s Love Got to Do with It şi The Best.
Tina Turner a fost şi actriţă, jucând în filme ca Tommy, Mad Max Beyond Thunderdome sau Last Action Hero.
În 1993, a fost lansat filmul biografic What’s Love Got to Do with It, bazat pe cartea ei de memorii I, Tina: My Life Story.
În 2009, s-a retras din activitate după turneul Tina!: 50th Anniversary Tour.
Tina Turner a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume şi a devenit una dintre cele mai faimoase artiste din toate timpurile.
A primit 12 premii Grammy şi a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame şi în Grammy Hall of Fame.
A fost prima artistă de culoare şi prima femeie care a apărut pe coperta revistei Rolling Stone. Rolling Stone a clasat-o printre cei mai mari 100 de artişti şi cei mai mari 100 de cântăreţi din toate timpurile.
Tina Turner a fost o sursă de inspiraţie pentru generaţii întregi de artişti şi fani şi va rămâne în amintirea tuturor ca regina rock ‘n’ roll-ului.
Mai multe probleme de sănătate
De-a lungul anilor, avusese mai multe probleme de sănătate. În 2018, cântăreaţa a dezvăluit în „Tina Turner: My Love Story” că a suferit de boli care îi pun viaţa în pericol. Mai mult, în 2013, la câteva săptămâni de la căsătoria cu Erwin Bach, Turner a suferit un accident vascular cerebral şi a trebuit să treacă printr-o perioadă lungă de reabilitare pentru a învăţa să meargă din nou.
În 2016, a fost diagnosticată cu cancer intestinal. Regina Rock’n Roll-ului preferase să opteze pentru remedii homeopate, pentru a-şi trata hipertensiunea care îi provocase leziuni renale şi insuficienţă renală. I-a fost recomandat un transplant de rinichi, dar şansele de a primi un rinichi au fost mici şi a fost îndemnată să înceapă dializa. Turner evaluase şi sinuciderea asistată şi se înregistrase la Exit, o asociaţie care ghidează procesul, dar în cele din urmă soţul ei se oferise să doneze un rinichi, transplantat pe 7 aprilie 2017.
Tina Turner pierduse deja doi copii: fiul cel mare, Craig Raymond Turner, pe care l-a avut după 18 ani de relaţie cu Raymond Hill, saxofonistul trupei sale, Kings of Rhythm, a fost găsit mort la 59 de ani, pe 4 iulie 2018, când s-a sinucis. Fiul celălalt, Ronnie Turner, avut cu cel de-al doilea soţ, Ike Turner, a murit la vârsta de 62 de ani, pe 9 decembrie 2022, după o lungă luptă cu diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer.
Sursa Mediafax.ro
ACTUALITATE
Papa Francisc transmite sprijinul său pentru comunitatea catolică din China în contextul tensiunilor actuale

Papa Francisc și-a exprimat miercuri sprijinul față de comunitatea catolică din China, adresând un mesaj de solidaritate către aceia care se confruntă cu suferința, inclusiv preoți și credincioși. Această declarație vine într-un context tensionat, având în vedere situația catolicilor din această țară, conform informațiilor furnizate de AFP.
„Astăzi este ziua mondială de rugăciune pentru Biserica Catolică din China”, a declarat papa argentinian după audienţa sa generală.
„Vreau să-mi exprim sprijinul pentru fraţii şi surorile noastre din China, împărtăşindu-le bucuriile şi speranţele.
Dedic un gând special tuturor celor care suferă, preoţi şi credincioşi, pentru ca aceştia să găsească consolare şi încurajare în comuniunea şi solidaritatea Bisericii Catolice universale”, a adăugat papa Francisc.
În octombrie, Vaticanul şi regimul comunist de la Beijing şi-au reînnoit pentru doi ani acordul lor istoric semnat în 2018 cu privire la problema spinoasă a numirii episcopilor în China.
Papa Francisc transmite sprijinul său pentru comunitatea catolică din China în contextul tensiunilor actuale. Vaticanul şi-a exprimat „surpriza” şi „regretele” după numirea unui episcop într-o dieceză din China
Însă, la sfârşitul lunii noiembrie, Vaticanul şi-a exprimat „surpriza” şi „regretele” după numirea unui episcop într-o dieceză din China nerecunoscută de Sfântul Scaun, considerând că acest lucru a încălcat acordul din 2018, reînnoit prima dată în 2020.
Acest acord, al cărui conţinut nu a fost făcut public, are drept scop să reunească catolicii chinezi împărţiţi între Bisericile oficiale şi cele subterane, oferind totodată papei ultimul cuvânt în numirea episcopilor.
În patru ani, textul a provocat nemulţumire în interiorul Bisericii, unii văzând în el un control al Beijingului asupra celor aproximativ 10 milioane de catolici din ţară, unde biserici au fost distruse, în timp ce restricţiile asupra libertăţii religioase sunt în continuare criticate. Agerpres