Connect with us

EVENIMENT

Proiect: Fără taxa verde aplicată prosumatorilor de energie

Publicat

panouri fotovoltaice ilfov sursa primaria4

Parlamentarii USR Cristina Prună şi Remus Negoi au depus o iniţiativă legislativă pentru scutirea de la plata certificatelor verzi şi extinderea compensării cantitative la prosumatorii de energie electrică.

Potrivit unui comunicat al USR, iniţiativa vizează prosumatorii care plătesc în prezent taxa pentru certificatele verzi chiar dacă „injectează” în reţea o cantitate de energie mai mare decât consumă pe parcursul anului.

USR menţionează că „statul aplică în prezent certificate verzi pentru toţi consumatorii de energie, iar banii din această taxă sunt direcţionaţi către producătorii de energie regenerabilă”, fiind „absurd” ca prosumatorii, care la rândul lor produc energie verde, să plătească o subvenţie către alţi producători de energie regenerabilă prin certificatele verzi.

„La începutul anului 2023 erau peste 40.000 de prosumatori, iar cumulat aceştia aveau o putere instalată în capacităţile de producţie de energie de aproximativ 400 MW. Asta înseamnă mult decât a făcut statul român în peste 10 ani.

Totuşi, legislaţia în vigoare îi pune să achite în continuare taxa pentru certificatele verzi aferentă energiei consumate. Aşadar, cu toate că un prosumator generează mai multă energie decât consumă, acesta achită în continuare o subvenţie pentru energia regenerabilă (certificate verzi) în ciuda faptului că produce energie 100% verde. Cu această iniţiativă legislativă venim în sprijinul a zeci de mii de români care au investit cu bună credinţă pentru a deveni independenţi energetic”, a declarat deputata USR Cristina Prună, citată în comunicat.

În acelaşi timp, prosumatorii primesc în schimbul energiei electrice injectate în reţea preţul pe care îl achită pentru energia electrică consumată. Acest lucru poate fi în dezavantajul prosumatorilor pentru că nu se urmăreşte evoluţia pieţei de energie electrică, susţine USR.

„Prosumatorii de energie primesc pentru energia injectată în reţea acelaşi preţ ca cel pentru energia consumată. În condiţiile în care un prosumator produce mai mult decât consumă, furnizorul de energie nu va avea niciun interes să îi ofere preţul de piaţă.

Prin această iniţiativă, zeci de mii de consumatori vor încasa pentru surplusul de energie livrat în reţea preţul de pe bursa OPCOM. Având în vedere problemele generate de legislaţia secundară în aplicarea compensării cantitative, acest proiect de lege vine în sprijinul prosumatorilor”, a afirmat senatorul USR Remus Negoi.

USR atrage atenţia că este necesară creşterea producţiei de energie, dar şi o legislaţie care să stimuleze prosumatorii.

Agerpres

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente și terenuri. A lansat o platformă imobiliară

Publicat

poșta română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, apartamente

Poșta Română scoate la închiriere 500 de spații comerciale, spații pentru birouri, apartamente și terenuri. Acestea nu au mai fost utilizate de mai mulți ani. Compania a lansat miercuri un portal imobiliar prin intermediul căruia va închiria aceste proprietăți.

„Poşta are cam 2.000 de proprietăţi. Din cele 2.000, 1.000 sunt în circuit poştal, deci nu ne atingem de ele. Restul de 1.000 sunt valorificate spre închiriere.

Din cele 1.000 care sunt deschise spre închiriere,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident grav în comuna Sânpaul. Trei bărbați răniți, duși la spital de echipajele SMURD și SAJ

Publicat

accident 1 1 e1714007298381.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și a Gărzii Aghireșu au intervenit miercuri seară la un grav accident rutier petrecut pe E 81, pe raza localității Șardu, comuna Sânpaul.

La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj SAJ, unde au găsit un autoturism și două autoutilitare avariate.

Într-unul dintre vehicule se afla încarcerat un bărbat, în vârstă de aproximativ 30 de ani, ce prezenta…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Publicat

florentin burz subprefect clu psd 4.jpg

Florentin Burz este noul subprefet al județului Cluj. Acesta a fost învestit în funcție, miercuri, la propunerea Organizației Județene PSD Cluj.

El a preluat această funcție după ce subprefectul Răzvan Ciortea a fost eliberat din funcție de către Guvern pentru a putea candida la Primăria Turda, la alegerile din 9 iunie.

Noul subprefect de Cluj, Florentin Burz, învestit în funcție. A fost propus de PSD

Miercuri, 24 aprilie, a avut loc ceremonia de învestire…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Actorul Dorel Vișan (Gr 33 1/2) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca

Publicat

visan mason scaled.jpg

Actorul clujean Dorel Vișan (Gr 33 ½) a primit titlul de Mare Maestru de Onoare al Ordinului Masonic Umaniterra Cluj-Napoca în cadrul unei ceremonii în prezența a peste 30 de membri ai ordinului, eveniment înregistrat video.

Marele Maestru și fondatorul Ordinului Masonic Umaniterra, dr. Adrian Toader Williams (Gr 33), care este mason din 1980 din perioada când locuia în Los Angeles, SUA, a declarat pentru Cluj24 că maestrul Dorel Vișan a primit titlul de onoare din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe