Connect with us

EVENIMENT

Proiect: Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare

Publicat

parlamentul romaniei 1000x600.jpg
Arhivă foto

Un proiect de lege depus în Parlament arată că firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizații de funcționare. Autorizația de funcționare va fi emisă fără termen de valabilitate.

Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR Claudiu Mureşan.

Autorizaţia de funcţionare va fi emisă fără termen de valabilitate, astfel că o cerere de reautorizare nu va fi necesară dacă în activitatea firmelor nu apar modificări care să afecteze autorizaţia existentă, iar documentele deja depuse sunt în termenul de valabilitate.

„Antreprenorii şi firmele mici sunt îngropaţi sub teancuri de hârtii şi avize.

Faptul că nu vor mai avea în sarcină şi obligaţia reînnoirii anuale a acordului/autorizaţiei de funcţionare e un ajutor mic, dar îi scuteşte să mai facă – în fiecare an – încă un dosar, încă un drum la primărie.

În acelaşi timp, funcţionarii publici cu atribuţii în emiterea autorizaţiilor/acordurilor de funcţionare vor fi degrevaţi de operaţiuni repetitive şi vor putea să se concentreze pe alte chestiuni importante pentru comunităţi”, declară Claudiu Mureşan.

Proiectul prevede ca obligaţia de a obţine un nou acord de funcţionare să existe doar dacă documentele depuse expiră în termen de 30 de zile sau dacă apar modificări în activitatea desfăşurată.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Trei tineri din Craiova, bănuiți de furturi din locuințe, societăți comerciale și autoturisme, reținuți de polițiști

Publicat

furturi tineri craiova

Trei tineri din Craiova au fost reținuți de polițiști, joi, fiind acuzați de furturi din locuințe, societăți comerciale și autoturisme.

Potrivit IPJ Dolj, joi, 25 mai 2023, polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Craiova au reținut, pentru 24 de ore, trei tineri cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, toţi din municipiul Craiova, bănuiţi de comiterea infracțiunii de furt calificat în formă continuată(furturi din locuinţe, societăţi comerciale şi autoturisme).

În fapt, aceştia sunt bănuiţi că în perioada 25.07.2022 – 05.05.2023, ar fi sustras bunuri din locuinţe, societăţi comerciale şi autoturisme, fiind creat un prejudiciu de peste 35.000 de lei.

În urma investigațiilor efectuate de poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Craiova, prejudiciul creat a fost recuperat în proporţie de 80% şi restituit persoanelor vătămate, cei trei fiind conduși la audieri.

În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea celor trei tineri, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat în formă continuată, fiind introduşi în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.

În cursul zilei de vineri, 26 mai 2023, persoanele reținute vor fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea luării unei măsuri preventive.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare de vreme severă imediată: Cod ROȘU de FURTUNI într-un județ din țară

Publicat

nori furtuna 3.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri la amiază, o avertizare cod roșu de vreme rea pentru județul Caraș-Severin.

Avertizarea este valabilă, vineri, 26 mai 2023, până la ora 13:40.

Potrivit ANM, în Șopotu Nou din județul Caraș-Severin, se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat cantități de peste 40 l/mp. frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Bucureşti suspendă condamnarea de 7 ani primită de Puiu Popoviciu. Omul de afaceri se află de 6 ani în Marea Britanie

Publicat

sentinta proces tribunal
fotografie cu caracter ilustrativ

Curtea de Apel București a decis vineri suspendarea executării condamnării la 7 ani de închisoare primită în 2017 de către omul de afaceri Puiu Popoviciu, în legătură cu fapte de corupție asociate cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală pentru un teren de 224 de hectare.

Instanţa i-a admis în principiu lui Popoviciu o cerere de revizuire, a suspendat executarea pedepsei şi a dispus rejudecarea dosarului.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

„În baza art.459 alin.7 Cpp coroborat cu art.453 alin.1 lit.a Cpp, admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat Popoviciu Gabriel Aurel împotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de CAB – Secţia I Penală în dosarul nr 9577/2/2012, definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a ICCJ. Dispune rejudecarea cauzei în fond şi în baza art.43 alin.1 rap. art 26 C.proc.pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti în vederea discutării reunirii laturii penale cu latura civilă a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023.

În baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspendă executarea sentinţei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p.nr. 266/A/02.08.2017 a ICCJ.

Definitivă în privinţa admiterii în principiu.

Curtea de Apel Bucureşti suspendă condamnarea de 7 ani primită de Puiu Popoviciu. El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie

Cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare în privinţa suspendării executării hotărârii supuse revizuirii”, se arată în decizia instanţei.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112

Publicat

112.jpg

Potrivit informațiilor transmise de STS, Guvernul României a adoptat vineri o ordonanță de urgență ce vizează implementarea unor măsuri menite să asigure o creștere a preciziei localizării apelurilor efectuate către Serviciul de urgență 112.

Acest nou tip de localizare cu acurateţe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă şi se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri.

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), fiind elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ va permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

„România are acum printre cele mai bune sisteme de localizare pe apelul 112 din Europa şi cel mai bun dintre statele UE cu relief complex.

Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătăţire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agenţiilor de intervenţie de urgenţă la locul precis identificat prin 112”, a spus Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării.

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112. Localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea

În prezent, pe timpul unui apel la 112, localizarea se realizează atât pe baza caracteristicilor de acoperire a celulei GSM la care este conectat telefonul, cât şi pe baza GPS-ului, funcţiilor şi senzorilor încorporaţi în telefoanele inteligente.

În primul caz, localizarea este furnizată în 99,9% din apeluri, dar oferă arii de localizare mai mari de 12,5 km2 pentru 58% dintre situaţii, respectiv mai mari de 50 km2 pentru 25% dintre acestea.

Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgenţă 112, ca urmare a dependenţei de terminalul mobil şi a limitărilor asociate acestei tehnologii. Astfel, noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată.

Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea.

O astfel de capabilitate a Serviciului de urgenţă 112 permite intervenţia mai rapidă la caz a echipajelor specializate de Ambulanţă, Poliţie, Pompieri, SMURD, Jandarmerie şi Salvamont.

Totodată, va ajuta la o localizare mai exactă a victimelor în cazul unor calamităţi naturale (cutremure, inundaţii, avalanşe etc.) sau în cazul persoanelor dispărute sau rătăcite.

Guvernul României adoptă măsuri pentru creșterea preciziei localizării apelurilor către Serviciul de urgență 112. MCID, STS şi ANCOM apreciază implicarea operatorilor publici de telefonie mobilă

Prevederile legislative adoptate vineri vor asigura cadrul legal pentru realizarea unor configuraţii la nivelul reţelelor de comunicaţii ale operatorilor publici de telefonie mobilă astfel încât să poată determina cu acurateţe crescută coordonatele geografice ale locului de unde se sună la 112.

De asemenea, la nivelul Serviciului de urgenţă 112 vor fi realizate modificări în arhitectura de sistem pentru a permite primirea, procesarea şi punerea la dispoziţia operatorilor şi dispecerilor a acestor informaţii de localizare cu acurateţe crescută.

Procesul de dezvoltare a noilor funcţionalităţi se va realiza etapizat, în următoarele luni: proiectare arhitectură, instalare echipamente, implementare şi operaţionalizare a metodelor de obţinere a informaţiilor de localizare, testare pilot şi extindere la nivel naţional.

În conformitate cu politica ANCOM de a susţine dezvoltarea de servicii inovative în beneficiul utilizatorilor finali, Autoritatea va transfera către bugetul de stat suma necesară pentru implementarea în cel mai scurt timp a acestui proiect.

MCID, STS şi ANCOM apreciază implicarea operatorilor publici de telefonie mobilă în acest proiect vital pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă anunţate la 112, suportul acestora fiind esenţial în implementarea acestor instrumente destinate protecţiei cetăţenilor.

Sursa: MediaFax

Citește mai departe