Connect with us

EVENIMENT

Proiect: Voucherele şi tichetele vor fi emise exclusiv pe suport electronic din 2022

Publicat

Voucherele şi tichetele vor fi emise exclusiv pe suport electronic din 2022, având în vedere pandemia de Covid-19, pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei, această măsură urmând să ajute şi la combaterea fraudei fiscale, prin stabilirea trasabilităţii fluxurilor băneşti, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, există riscul ca acordarea tichetelor cadou, altor categorii de beneficiari decât salariaţilor proprii, să se transforme într-o formă de salarizare disimulată, se precizează în document.

Citește și Valoarea tichetelor de masă ar putea fi majorată la 30 de lei. Se pregătesc noi măsuri de protecție pentru firme și populație

Conform proiectului, biletele de valoare pe suport hârtie, emise până la data de 31 ianuarie 2022, îşi menţin valabilitatea până la expirarea datei de valabilitate.

„Sunt modificate, în vederea unei mai bune aplicări, prevederile art. 28 alin. (1) lit. h) potrivit cărora constituie contravenţie comercializarea de către salariaţi şi/sau de către unităţile de alimentaţie publică, magazinele alimentare, cantinele-restaurant, bufetele sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare, cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective, a tichetelor de masă contra unor produse, altele decât cele alimentare, în sensul eliminării trimiterii la categoria salariaţilor, ţinând cont de faptul că, la art.28 alin.(1) lit. g) este reglementată o contravenţie cu un conţinut similar, respectiv fapta de a comercializa oricare dintre tipurile de bilete de valoare contra unei fracţiuni de preţ sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin lege”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Citește și Ce categorii de români vor beneficia de vouchere de 250 de lei de la Guvern. Detalii importante despre tichetele sociale

Totodată, începând cu data de 1 februarie 2022, autorizaţiile de funcţionare ca unităţi emitente de bilete de valoare pe suport hârtie îşi pierd valabilitatea, urmând ca aceste unităţi să rămână responsabile atât faţă de unităţile care acceptă bilete de valoare, cât şi faţă de angajatorii cu care au încheiat contracte, astfel fiind asigurată respectarea tuturor obligaţiilor ce decurg din contractele încheiate în cazul biletelor de valoare pe suport hârtie aflate în termenul de valabilitate.

„În situaţia actuală extraordinară, cauzată de pandemia de COVID-19 şi riscurile asociate acesteia, pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei a fost recomandată efectuarea plăţilor fără numerar, prin mijloace moderne de plată, precum cardurile sau plăţile online. Utilizarea cât mai extinsă a cardurilor reprezintă o soluţie a cărei eficienţă este dovedită în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi care astfel asigură, implicit, creşterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Acordarea biletelor de valoare pe suport electronic unui număr cât mai mare de beneficiari va conduce la creşterea reţelei de acceptare, inclusiv în mediul rural, fapt care va impacta pozitiv şi numărul de plăţi făcute cu alte tipuri de carduri şi pe cale de consecinţă, va constitui o măsură în plus în combaterea fraudei fiscale, prin stabilirea trasabilităţii fluxurilor băneşti”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, în practică, au fost constatate dificultăţi în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor referitoare la tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou altor categorii de beneficiari decât salariaţilor proprii, pentru campaniile de marketing, studiul pieţei, promovarea pe pieţe existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclamă şi publicitate.

„Prin proiectul de act normativ sunt aduse modificări şi completări Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care vizează, în principal, următoarele aspecte: emiterea biletelor de valoare exclusiv pe suport electronic, abrogarea dispoziţiilor privind emiterea biletelor de valoare pe suport hârtie, menţiunile necesare a fi înscrise sau stocate, pe suportul electronic al biletelor de valoare, pentru ca acestea să fie valabile (…) Se precizeză faptul că, în acord cu dispoziţiile art. 58 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, prevederile care vizează modificarea art. 25 şi 26 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.”, se precizează în document. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Pieton în stare gravă, după ce a fost lovit de un camion, în Vâlcea. Trafic blocat

Publicat

acc valcea (14)

O persoană se află în stare gravă după ce a fost lovită de un camion, în Râmnicu Vâlcea.

Potrivit ISU Vâlcea, salvatorii din cadrul ISU Vâlcea au fost solicitați la un accident rutier produs in Rm. Valcea, în zona Copacelu, pe DN 67, unde un ansamblu de transport utilaje grele, a lovit un pieton victima fiind în stare de inconstienta.

In urma accidentului, autocamionul a acrosat fire de electricitate, acestea fiind cazute la pamant.

In accident este implicat un autocamion care transporta un excavator.

 

In urma impactului stalpul din beton a fost rupt. Momentan circulatia este oprita total.

In prezent se efectuează manevre de resuscitare de catre membrii echipajelor de interventie

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer prins la volan cu viteză de peste 130 kilometri pe oră, într-o localitate din Dolj

Publicat

politia trafic radar.jpeg
fotografie cu caracter ilustrativ

Un șofer de 44 de ani a fost prins la volan, joi, în timp ce conducea cu viteză de peste 130 de kilometri pe oră, pe DN 6, în județul Dolj.

Potrivit IPJ Dolj, în cursul zilei de joi, 30 martie 2023, polițiștii rutieri au depistat un bărbat, de 44 de ani, din orașul Rovinari, în timp ce conducea un autoturism pe DN 6, în localitatea Beharca, acesta fiind înregistrat de aparatul radar cu viteza de 135 km/h în localitate.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, conform prevederilor O.U.G. nr.195/2002 Rep., fiind dispusă și măsura complementară de suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 120 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Ciolacu: Fermierii români vor primi un nou ajutor din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile

Publicat

sprijin fermieri romani fb marcel ciolacu
sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Vineri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că fermierii din România vor beneficia de un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, în baza unei formule echitabile.

„Fermierii români vor primi un nou ajutor financiar din partea Comisiei Europene, pe baza unei formule echitabile!

Acesta este unul dintre rezultatele discuţiei pe care am avut-o astăzi cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans.

De asemenea, i-am mulţumit domnului Timmermans pentru sprijinul puternic al socialiştilor europeni în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen şi mă bucur să constat că această susţinere rămâne la fel de fermă din partea familiei noastre europene”, a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că a transmis, de asemenea, „că PSD va asigura implementarea integrală a PNRR” şi va continua efortul pentru sprijinirea Ucrainei şi Republicii Moldova.

„PSD şi-a asumat responsabilitatea guvernării pentru a oferi stabilitatea de care are nevoie România. Astăzi, împreună cu domnul Timmermans şi de colegii noştri din PSD, vom sărbători 130 de ani de social-democraţie în România”, a menţionat Ciolacu. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi cetățeni sirieni, care lucrau la un cabinet stomatologic din Sectorul 5 al Capitalei, reținuți

Publicat

percheziții în județul sălaj: trei tineri, cercetați că au furat
Arhivă foto

Doi cetățeni sirieni au fost identificați și arestați pentru o perioadă de 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, practicarea unei profesii sau activități fără drept și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La data de 30 martie, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigaţii Criminale a efectuat activităţi operative, în vederea depistării a doi cetăţeni sirieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

„În fapt, unul dintre aceştia a exercitat, în luna noiembrie 2022, profesia de medic stomatolog, fără a avea drept de liberă practică pe teritoriul României, faţă de mai multe persoane, la un cabinet medical stomatologic, din Sectorul 5, fiind ajutat de către un alt cetăţean sirian, care este medic stomatolog, cu drept de liberă practică în România”, informează un comunicat al DGPMB transmis, vineri, AGERPRES.

Cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări s-a reuşit depistarea celor doi bărbaţi, ambii în vârstă de 26 de ani, care au fost conduşi la sediul Serviciului de Investigaţii Criminale, iar după efectuarea activităţilor procedural-penale s-a dispus reţinerea acestora pentru 24 de ore. Agerpres

Citește mai departe