EVENIMENT
Proiectile din Al Doilea Război Mondial, descoperite de muncitorii care amenajau şanţurile unui drum comunal, în Bihor
Şapte proiectile din Al Doilea Război Mondial descoperite de muncitorii care amenajau șanțurile unui drum din localitatea Săldăbagiu de Munte, au fost ridicate luni de pompierii militari pirotehnişti ai ISU Bihor.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” al judeţului Bihor, echipajul pirotehnic al inspectoratului a fost solicitat, în dimineaţa zilei de luni, la ora 9, să desfăşoare, în localitatea Săldăbagiu de Munte, comuna Paleu, o operaţiune de asanare de muniţie rămasă neexplodată.
După stabilirea perimetrului cu risc şi balizarea zonei, pompierii militari au identificat şi ridicat patru proiectile de calibru 100 milimetri, descoperite de muncitorii care efectuau lucrări de amenajare a şanţurilor de pe marginea Drumului Comunal 37.
Pompierii specializaţi au extins aria de cercetare şi asanare a suprafeţei, la circa 50 de metri pătraţi, operaţiune în cadrul căreia au descoperit şi identificat încă trei proiectile de acelaşi calibru.
Cele şapte proiectile, provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distruse ulterior, prin explozie controlată.
În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, ISU recomandă cetăţenilor, în asemenea situaţii, respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie. În primul rând, să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate, să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. AGERPRES
EVENIMENT
Sebeș: 80 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS, comemorată de autorități. AUDIO: Mărturie emoționantă a unei victime
Primăria Municipiului Sebeș și Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș comemorează marți, 14 ianuarie 2025, 80 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS (ianuarie 1945).
Al doilea război mondial nu s-a terminat odată cu încetarea focului. Primele victime ale ”salvatorilor” de la Est, au fost etnicii germani din toată țara.
Ultimul guvern necomunist din România, a fost somat de forțele sovietice de ocupație să ”îi mobilizeze” pe toți cetățenii români de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Averile consilieri județeni din Cluj. Unii au case, apartamente, tablouri și bijuterii din aur. Alții nu au nici după ce bea apă
Consiliul Județean Cluj, ales în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, și-a început, oficial, activitatea la începutul lunii noiembrie. Conform legii, fiecare consilier județean și-a completat declarația de avere aferentă anului 2023, iar Cluj24 le-a verificat aceste declarații și îi prezintă pe cei mai bogați, dar și pe cei mai săraci aleși ai județului.
Tișe, conturi și depozite bancare de un milion de lei și 380.000 de euro
Președintele Consiliului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Standarde de evaluare pentru elevi. Când vor fi disponibile pentru clasele de primar și gimnaziu
Standardele de evaluare pentru elevi ar urma să fie pilotate „la nivelul lunii decembrie 2025”, potrivit unui oficial din Ministerul Educației.
Acestea vor viza toate clasele de primar și gimnaziu pentru toate disciplinele.
Standardele de evaluare sunt o resursă pentru profesori, ce ”orientează acțiunile educative în scopul sprijinirii și stimulării învățării și achiziției de competențe”.
Acestea ”reflectă așteptările privind ceea ce ar trebui să știe și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vești bune pentru salariați. A crescut nivelul deducerii personale. Sumele pe categorii de beneficiari
Veşti bune pentru salariați. A crescut nivelul deducerii personale. Majorarea este aplicată odată cu creșterea salariului minim brut la 4.050 lei, de la 1 ianuarie.
Persoanele fizice au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală. Aceasta este acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bazăl.
„Persoana în întreţinere poate fi soţia/ soţul,…
Citește mai mult pe Alba24.ro