Connect with us

EVENIMENT

Proiectul de lege prin care demnitarii, magistrații și polițiștii pot cumpara arme letale fără să facă vreun curs de instruire, adoptat la Senat

Publicat

pistol
Demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii vor potea obține autorizație de port-armă fără absolvirea cursului de instruire teoretică și practică în acest sens, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de plenul Senatului.
Propunerea legislativă pentru modificarea art. 14 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor a fost adoptată de senatori cu 42 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 4 abţineri, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal Florin Roman stipulează, la art 14, alin 1, litera g, că „au absolvit un curs de instruire teoretică şi practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepţia demnitarilor, magistraţilor, diplomaţilor, militarilor şi poliţiştilor, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Argumentele liberalului Florin Roman, deputatul  care a inițiat propunerea legislativa: „Având în vedere evoluţia fenomenelor infracţionale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor şi bunurilor acestora, cererilor unor cetăţeni de a-şi asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viaţa şi integritatea corporală, precum şi interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor şi muniţiilor, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu.(…) În timpul anilor de carieră militară şi poliţienească persoanele menţionate au avut în dotare armament de luptă automat şi semiautomat cu muniţie de război folosit în misiune reale şi aplicaţii în trupe şi tehnică militară”, explică deputatul liberal în expunerea de motive a proiectului.
Guvernul nu susţine această propunere legislativă, motivând că „excluderea demnitarilor, magistraţilor şi a diplomaţilor de la obligativitatea absolvirii unui curs de instruire în vederea autorizării de procurare a armelor letale fără niciun fel de motivare sau de condiţionare referitoare la eventuala pregătire militară a acestora nu este justificată în niciun fel, astfel că soluţia normativă propusă poate fi criticabilă din punct de vedere constituţional”.
În punctul de vedere al Guvernului se arată că „aceste cursuri sunt necesare chiar şi pentru militari pe perioada cât sunt în activitate şi după trecerea în rezervă sau în retragere având în vedere că prin natura atribuţiilor de serviciu unii dintre aceştia nu au în dotare astfel de arme sau activităţile pe care le desfăşoară nu presupun instruiri teoretice şi practice cu periodicitatea necesară unei cunoaşteri aprofundate atât a caracteristicilor tehnice şi funcţionale ale armelor de foc letale, cât şi a legislaţiei armelor destinate uzului civil”. ( Agerpres)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Publicat

stadio cluj arena u cluj.jpg

4,5 miloane de euro, fonduri nerambursabile, au fost alocați, marți, pentru 37 de asociații și structuri care activează în domeniul sportului în Cluj-Napoca.

Finanțările pentru sportul clujean au crescut de 7 ori din 2012 până acum, potrivit primarului Emil Boc.

Emil Boc: 4,5 milioane de euro alocați pentru sportul clujean. Cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce sumă a primit U Cluj

Suma din acest an, 21.875.000 lde ei, care reprezintă aproximativ 4,5…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Călători anulează mai multe trenuri în weekenduri: Parte din ele trec prin județul Alba. Pe ce rute nu vor mai circula

Publicat

cfr călători anulează mai multe trenuri în weekenduri: parte din

CFR Călători anulează mai multe trenuri în weekenduri. Este vorba despre mai multe trenuri regio. Parte din ele circulă și pe raza județului Alba. Motivul pentru care acestea vor fi anulate este criza de mecanici de locomotivă. 

Trenurile care vor fi anulate sunt pe raza Regionalei Brașov. Trenurile vor fi anulate din 27 aprilie, iar rutele au fost detaliate de clubferoviar.ro.

Din câte se pare anularea trenurilor  a fost cerută chiar de către conducerea de la Brașov.

Ce…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

We Love Retro 2024, la Cluj: cel mai mare retro party din România, line-up incendiar. Bilete cu prețuri reduse, până pe 20 aprilie

Publicat

we love retro 2024, la cluj: cel mai mare retro

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20:00, la BT Arena din Cluj-Napoca, la ediția de 10 ani a We Love Retro, cel mai mare retro party din România. Biletele mai au prețuri reduse până pe 20 aprilie, de la acea dată încolo urmând să fie disponibile numai bilete la preț întreg.

Organizatorii anunță că trupele ale căror hituri au dominat topurile anilor 90 și 2000 au pregătit un show incendiar pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum pot renunța la fumat femeile însărcinate fumătoare. Campanie a UBB Cluj-Napoca

Publicat

fumat.jpg

Departamentul de Sănătate Publică al Universității Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Michigan State University, University of Michigan și Wake Forest University SUA, implementează în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024 un program gratuit de renunțare la fumat în rândul femeilor însărcinate fumătoare. 

„Cu ajutorul unei aplicații mobile și sesiuni de consiliere specializată pentru renunțarea la fumat, oferă sprijinul necesar pentru ca aceste viitoare…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe