EVENIMENT
Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, RESPINS de Senat, în ședință de urgență

Senatul a respins miercuri, în calitate de for decizional, proiectul care prevedea ca Ținutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.
Senatorii au votat telefonic în favoarea raportului de respingere întocmit de Comisia de administraţie – 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi ”pentru” (UDMR).
*Propunerea legislativă a trecut iniţial de Camera Deputaţilor, prin adoptare tacită, în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan
Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere şi în Camera Deputaţilor.
Proiectul prevedea ca „Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.
”Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, prevedea actul normativ.
Propunerea legislativă vea ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.
În proiect erau redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare.
Proiectul mai propunea ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta.
În proiect erau definite ca autorităţi ale Ţinutului Secuiesc: autorităţile regiunii autonome – Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, preşedintele Ţinutului Secuiesc, autorităţile scaunelor – Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, preşedintele Scaunului şi autorităţile locale – Consiliul Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primarul.
Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv că aceasta „contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional”.
De asemenea, Guvernul a trimis un punct de vedere că nu susţine adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ au dat avize negative.
Surse: agerpres.ro; g4media.ro
EVENIMENT
Emil Boc, după meciul „U” Cluj – CFR Cluj 1-0: Au fost ani consecutivi în care CFR-ul câștiga toate meciurile, acum s-a inversat

După meciul din play-off-ul Ligii 1 între Universitatea Cluj și CFR Cluj, câștigat de „U” Cluj cu scorul de 1-0, primarul Emil Boc a apreciat atmosfera din tribune și spiritul fair-play dintre echipe.
Derby-ul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, disputat luni, 31 martie, în play-off-ul Ligii 1, s-a încheiat cu victoria „studenților”, scor 1-0, însă, potrivit primarului Emil Boc, adevăratul câștigător a fost Clujul:
„Show în tribune, spectacol pe teren,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului. Jandarmii au dat amenzi de 2.800 de lei

Jandarmii Clujeni au dat 6 amenzi după derby-ul Clujului între echipele de fotbal U și CFR, în urma conflictelor între suporteri celor două echipe.
Un copil de 14 ani a ajuns la spital luni seara în urma unui conflict care a avut loc lângă stadionul Cluj Arena, iar jandarmii au intervenit pentru a opri o bătaie între suporterii celor două echipe și pe strada Mamaia.
Bătăi între suporterii U și CFR după derby-ul Clujului
După finalul meciului dintre U și CFR…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată și anul acesta de Consiliul Județean Cluj. Două instituții din Cluj-Napoca vor fi iluminate simbolic în culoarea albastru.
Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin care, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru
Pentru a susține această inițiativă, în seara zilei de miercuri,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.