Connect with us

ACTUALITATE

Proiectul privind ordinea şi siguranţa publică a fost adoptat. PNL şi USR anunţă că îl vor contesta la Curtea Constituțională

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de social-democraţii Carmen Dan şi Florin Iordache referitor la extinderea atribuţiilor poliţiştilor.

S-au înregistrat 173 de voturi ”pentru”, 82 ”împotrivă” şi 6 abţineri.

Victor Paul Dobre (PNL) a apreciat că proiectul de lege necesită dezbaterea şi avizarea în CSAT şi a solicitat, totodată, retrimiterea acestuia la comisiile parlamentare de specialitate. El a anunţat, de asemenea, că liberalii au în vedere să atace actul normativ la Curtea Constituţională.

Stelian Ion (USR) a precizat că în cazul în care nu sunt adoptate o serie de amendamente susţinute de formaţiunea sa, Uniunea Salvaţi România se va alătura liberalilor în demersul contestării la CCR. Însă amendamentul, conform căruia „prin utilizarea forţei fizice poliţistul nu poate cauza suferinţe fizice unei persoane paşnice, cu excepţia cazului în care acesta intenţionează să se îndepărteze pentru a se sustrage măsurilor prevăzute la alin. (1) sau când îşi foloseşte propria forţă fizică pentru a opune rezistenţă acestor măsuri”, a fost respins.

La nivelul comisiilor juridică şi de apărare din Camera Deputaţilor, au fost aduse marţi o serie de modificări faţă de forma iniţială a proiectului.

Astfel, deputaţii din comisii au modificat, între altele, articolul referitor la împrejurările în care persoanele sunt conduse la secţia de poliţie. Potrivit acestuia, poliţiştii pot să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor ce fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale. În legea în vigoare, poliţiştii pot să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, mobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale.

Deputaţii au mai făcut unele modificări şi la capitolul referitor la poliţiştii de frontieră.

Conform textelor adoptate de comisii, poliţistul este obligat să permită persoanei, aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare.

Potrivit raportului, poliţistul este îndreptăţit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare, să înceteze acţiunile ilegale şi să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, (…) identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau autovătămătoare.

De asemenea, dacă persoana legitimată sau condusă la sediul Poliţiei prezintă simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, în cel mai scurt timp, poliţistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistenţe.

„În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/ sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole”, se arată în raportul adoptat de comisiile de specialitate.

Totodată, actul normativ mai prevede că poliţistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acţiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră se angajează răspunderea statului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Andronic și Iunia

Publicat

calendar ortodox 2024: sfinții andronic și iunia

Publicitate

Sfinții Andronic și Iunia sunt modele de urmat pentru familiile creștine, „soți întru robie’. Ei se numără printre cei 70 de apostoli. Sfinții Andronic și Iunia sunt făcători de minuni. Sunt considerați a fi cei mai vestiţi dintre apostoli, de către Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru faptele lor minunate. Dar Sfinții Andronic și Iunia nu sunt atât de cunoscuți printre credincioși pe cât ar trebui. Ei au luptat împotriva păgânilor. Și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Slujbă arhierească la Mănăstirea Coșula care și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Preasfințitul Nectarie de Bogdania, în mijlocul credincioșilor

Publicat

video: slujbă arhierească la mănăstirea coșula care și a cinstit ocrotitorul

Publicitate

Vineri, la Mănăstirea Coșula, a fost sărbătoare. Sub binecuvântarea blândă a Sfântului Cuvios Sila, ale cărui rugăciuni nu contenesc să înalțe sufletele către Dumnezeu, credincioșii s-au adunat cu inimile deschise în paraclisul ocrotit de acest ales prieten al lui Hristos. Acolo unde, odinioară, pășea smerit sfântul care a primit darul rugăciunii curate și al povățuirii duhovnicești, oamenii de astăzi au venit să se încălzească la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe