Connect with us

EVENIMENT

Proiectul ”Școala în spital”: Copiii cu cu boli cronice sau oncologice, internați pentru mai mult de 4 săptămâni, vor putea continua să învețe

Publicat

Preşcolarii şi elevii cu boli cronice sau cu boli oncologice, care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni, vor putea învăţa în grupe, clase sau individual în cadrul unităţii sanitare în care sunt internaţi, prevede un proiect pus vineri în consultare publică de Ministerul Educaţiei.

În acest scop, urmează să se înfiinţeze Corpul naţional al cadrelor didactice pentru ‘Şcoala din spital’.

Citește și Începe școala. Structura anului școlar 2021 – 2022. Calendar: cursuri și vacanțe

„Pentru antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii cu boli cronice sau cu boli oncologice, care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni, se organizează grupe, clase sau învăţământ individual, după caz, în cadrul unităţii sanitare în care aceştia sunt internaţi. În cadrul Universităţilor de medicină şi farmacie se înfiinţează unităţi de învăţământ preuniversitar, cu titulatura ‘Şcoala din spital’, în scopul organizării şcolarizării antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor spitalizaţi”, prevede proiectul.

Potrivit acestuia, pe toată perioada spitalizării, antepreşcolarii, preşcolarii, elevii şi părinţii acestora vor beneficia de consiliere administrativă cu privire la drepturile educaţionale pe care le au. Consilierea administrativă se realizează din oficiu, obligatoriu, de către un inspector desemnat de către inspectoratul şcolar, în conformitate cu metodologia-cadru elaborată de Ministerul Educaţiei. Dosarul conţinând documentele şcolare şi orice alt act necesar pentru înscrierea la şcoala din spital şi, ulterior perioadei de spitalizare, pentru revenirea cu prezenţă fizică în unitatea de învăţământ de bază va fi întocmit instituţional, de către inspectorul şcolar desemnat, în baza cererii părintelui/reprezentantului legal al elevului, stipulează actul normativ.

Proiectul mai prevede că, pe toată perioada spitalizării, se desemnează un cadru didactic monitor, care are obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al preşcolarului/elevului, de a ţine în permanenţă legătura cu unitatea de învăţământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare şi de a propune orice măsură educaţională în interesul acestuia.

„Ministerul Educaţiei înfiinţează Corpul naţional al cadrelor didactice pentru ‘Şcoala din spital’, constituit în urma selecţiei cadrelor didactice. Metodologia şi criteriile de selecţie sunt aprobate prin ordin de ministru. (…) În unităţile de învăţământ preuniversitar care asigură şcolarizarea elevilor în spital, activităţile de predare-învăţare-evaluare sunt realizate, de regulă, de cadre didactice membre ale Corpului naţional al cadrelor didactice pentru
‘Şcoala din spital'”, conform proiectului.

Procesul instructiv-educativ desfăşurat în „Şcoala din spital” se va efectua adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare şi la clasa în care este înscris elevul.

„Pentru antepreşcolarii/preşcolarii/elevii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilităţi, sunt nedeplasabili, se organizează şcolarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată de timp”, mai prevede proiectul. AGERPRES

Sursa foto: Ministerul Educației / Facebook.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

Publicat

pxl 20250612 133830346.raw 01.cover .jpg

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.

Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.

75% dintre note sunt…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Publicat

dj 109c gherla camarasu demarare 3.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.

Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Publicat

arion scaled.jpg

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Publicat

soare vreme meteo.jpg

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea  asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.

Ce sunt temperaturile ridicate extreme?

În sensul prevederilor  OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe