Connect with us

EVENIMENT

Proprietarii de păduri cer demisia ministrului Mediului şi îl acuză pe acesta că dezinformează Comisia Europeană

Publicatpadure

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, promovează un circ mediatic prin care nu construieşte nimic şi nu oferă informaţii pertinente forului european, “pentru că domnia sa este o sursă permanentă de dezinformare”, susţin reprezentanţii Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România şi ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – Nostra Silva.

În acest context, forestierii solicită demisia ministrului Costel Alexe şi menţionează că se află într-o etapă de cuantificare şi analiză pentru încadrarea juridică a efectelor economice, “prin răspândirea de informaţii false de către domnul ministru Costel Alexe”.

“Această analiză se poate finaliza printr-o plângere penală, respectiv printr-o chemare în judecată civilă pentru pagubele provocate sectorului forestier, prin acţiunile domniei sale. Apreciem că scrisoarea Comisiei Europene se datorează acţiunilor şi inacţiunilor domnului ministru Costel Alexe într-o proporţie de 99%. Solicităm Guvernului României să analizeze aspectele semnalate şi să intervină”, se arată în punctul de vedere citat.

Proprietarii de păduri din România sunt de părere că informaţiile transmise în spaţiul public de şeful de la Mediu, conform cărora aplicaţia Inspectorul Pădurii nu funcţionează sau că sistemul SUMAL nu este operaţionalizat, sunt false.

“Mergând în analiza cauzelor ineficienţei controlului, din păcate Comisia se bazează pe plângerea din septembrie 2019 făcută de ONG-urile de mediu – Agent Green, Greenpeace şi Euronatur, preluând în mod necritic afirmaţii ale ONG-urilor de mediu: Inspectorul Pădurii nu funcţionează, sistemul SUMAL nu este operaţionalizat, sunt prea puţine controale. Evident, toate sunt informaţii false, o adevărată intoxicare a Comisiei de către ONG-urile de mediu, informaţii la care nu au fost aduse clarificări de către autorităţile statului român, care aveau datoria să o facă – în speţă Ministerul Mediului, reprezentat prin domnul ministru Costel Alexe. Pe fond, Comisia Europeană nu a făcut decât să constate ‘asumarea’, ca rezultat al Inventarului Forestier Naţional (IFN), de către domnul ministru Costel Alexe, a ‘unui volum de tăieri în România de 38,6 milioane mc, din care doar 18 milioane sunt tăieri legale’, concluzionând pe baza afirmaţiilor oficialului român faptul că România încalcă Regulamentul European denumit EUTR şi permite plasarea de lemn tăiat ilegal pe piaţă (…)”, explică Fordaq şi Nostra Silva.

Organizaţiile precizează, totodată: “Comisia Europeană concluzionează, în baza ‘asumării’ de către domnul ministru Costel Alexe, că volumul tăierilor ilegale a crescut după 2015, prin urmare controlul este ineficient, numărul controalelor este prea mic, iar sancţiunile aplicate nu descurajează fenomenul tăierilor ilegale, deci nu sunt proporţionale cu amploarea fenomenului”.

Potrivit sursei citate, în analiza sa, Comisia Europeană “se arată agasată” de contradicţia între datele “oficiale” furnizate de statul român privind amploarea tăierilor ilegale. Astfel, Raportul Curţii de Conturi aminteşte de 80 milioane mc de lemn tăiat ilegal, în perioada 1991-2011, deci 4 milioane mc /an, în timp ce, în 2015, s-a vehiculat cifra de 8,6 milioane mc/an tăieri ilegale, tot ca rezultat al IFN Ciclul II, adică o medie 2008-2015.

Reprezentanţii forestierilor susţin că, deşi, ministrul Costel Alexe şi-a asumat un volum de tăieri ilegale de lemn de 20,6 milioane mc /an, în realitate IFN nu poate estima decât medii, în acest caz o medie a anilor 2008 – 2018.

“(…) poziţiile oficiale exprimate de Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Silvicultură – Marin Drăcea, instituţie responsabilă de realizarea Inventarului Forestier Naţional, şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice argumentează ştiinţific faptul că, cifra “volumului dispărut” vehiculată în spaţiul public este afectată de erori de eşantionaj, mai mari decât cele acceptate în tema de proiectare. Din această cauză nu a fost avizată şi nu există ca cifră oficială, rezultat al Inventarului Forestier Naţional. În plus, se arată în poziţia oficială a I.N.C.D.S – compararea acesteia cu cifra dată de INS, rezultată prin însumarea APV-urilor, este “neprofesionistă” (…) În Romania, IFN-ul a avut o comunicare foarte proastă, forţat pentru că a trebuit să supravieţuiască, fiind în pericol de a i se tăia finanţarea. Inventarul forestier oferă cifrele, dar nu trebuie să spună ce înseamnă aceste cifre. Rezultatele IFN trebuie să fie cercetate în cadrul unor departamente de cercetare, aşa cum este şi în Franţa, pentru a fundamenta corect politicile publice”, notează organizaţiile forestiere.

Fordaq şi Nostra Silva atrag atenţia asupra faptului că, în decembrie 2019, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a transmis Comisiei Europene “Raportul de contabilizare pentru domeniul pădurilor al gazelor cu efect de seră pentru prima perioadă de angajament (2021 – 2025)”, elaborat de INCDS – Marin Drăcea, dar în care nu sunt incluse, pentru tăierile ilegale, cifrele “asumate” de ministrul Costel Alexe, ca rezultat al IFN, ci datele Institutului Naţional de Statistică, de 150.000 – 200.000 mc/an.

“Se arată în raport: ‘Dacă problemele metodologice ce privesc valoarea lemnului dispărut între cele două cicluri IFN sunt soluţionate sau dacă va exista o sursă de date mai bună pentru volumul de lemn tăiat ilegal, România va avea în vedere aplicarea unor corecţii tehnice a valorii nivelului de referinţă’. Deci, în rapoartele oficiale, Ministerul Mediului recunoaşte problemele metodologice cu privire la rezultatele IFN, pentru circul mediatic promovat, domnul ministru Costel Alexe ‘asumă’ cifra de 38,6 milioane mc tăieri, dintre care doar 18 milioane mc tăieri legale”.

Totodată, forestierii scot în evidenţă faptul că ministrul Mediului “nu a comunicat Comisiei nici faptul că sistemul SUMAL este funcţional din 2008, a fost dezvoltat în 2014 prin aplicaţiile Radarul Pădurilor şi în 2016 prin aplicaţia Inspectorul Pădurilor, lăsând Comisia Europeană intoxicată de ONG-urile de mediu care spun că Inspectorul Pădurii nu funcţionează”.

“Constatăm cu părere de rău că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, reprezentat de domnul ministru Costel Alexe, nu oferă informaţii corecte Comisiei Europene, tocmai pentru că acesta este o sursă de dezinformare! Avocatul care ar trebui să apere România se comportă ca o sursă de dezinformare şi ca un acuzator! Evident, nu se poate ieşi din acest cerc vicios decât prin recuzarea avocatului, adică demisia sau demiterea domnului ministru Costel Alexe (…) Considerăm că, în urma scrisorii Comisiei Europene, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi trebuit să iniţieze rapid şi să deruleze, în termenul de 30 de zile, acordat prin scrisoare, un amplu proces consultativ prin care să identifice cele mai bune şi eficiente alternative de politici publice şi măsuri de răspuns la cele patru puncte principale adresate prin scrisoarea Comisiei Europene. Organizaţiile profesionale şi patronale din sectorul forestier şi industria lemnului au iniţiat un proces consultativ intern pentru transmiterea clarificărilor necesare şi a unui plan de măsuri către Comisia Europeană, dar în mod faptic acest document trebuie susţinut de către Ministerul Mediului, prin persoana domnului ministru Costel Alexe, care în fapt nu informează Comisia, ci o dezinformează”, susţin cele două entităţi.

Comisia Europeană (CE) a trimis, în data de 12 februarie, României o scrisoare de punere în întârziere şi îndeamnă ţara să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Accident cu o victimă în județul Prahova. Implicați doi șoferi foarte tineri

Publicat

Accident de circulație în urma coliziunii dintre o mașină și o autoutilitară pe DN 1 D, în Ciorani, județul Prahova. 

Două autovehicule s-au ciocnit pe sensul de mers Albești către Urziceni.

Au fost implicați un șofer în vârstă de 20 de ani și un altul în vârstă de 23 de ani, aflat la volanul unei autoutilitare.

Cei doi conducători au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

În urma accidentului, tânărul de 20 de ani a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Cercetările continuă pentru stabilirea cauzelor producerii evenimentului.

Traficul este dirijat de polițiștii rutieri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat din Argeș vaccinat recent a murit. Precizările CNCAV

Publicat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 face precizări legate de decesul unui bărbat de 45 de ani din județul Argeș, vaccinat, care a murit acasă.

Astfel, în 2 martie, bărbatul în vârstă de 45 de ani s-a prezentat, conform programării în platforma electronică, pentru administrarea primei doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, într-un centru de vaccinare din Mioveni, județul Argeș.

În urma efectuării triajului medical și a examenului clinic de specialitate de către personalul vaccinator, nu au fost indicate probleme cronice de sănătate, scrie Mediafax.

După administrarea dozei de vaccin, conform procedurii, bărbatul a rămas în spațiul de supraveghere postvaccinală, fără a prezenta simptomatologie, ulterior părăsind centrul de vaccinare.

Conform datelor furnizate către CNCAV, după patru ore de la administrarea vaccinului, pacientul a fost adus cu ambulanța la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, în urma unui episod de pierdere a conștienței suferit la domiciliu.

La sosirea în unitatea medicală, pacientul avea o stare generală bună, fără a prezenta traumatisme. În urma investigațiilor specifice complexe, acesta a rămas sub supraveghere medicală, însă în seara aceleași zile, bărbatul a solicitat externarea pe propria răspundere, contrar avizului medical.

În dimineața zilei de 3 martie, personalul medical de la Ambulanță, solicitat de familia acestuia, a declarat decesul bărbatului, la domiciliu.

DSP Argeș a sesizat autoritățile pentru efectuarea procedurilor specifice pentru stabilirea cauzelor decesului. Conform medicului de familie al acestuia, persoana se afla în evidență cu dislipidemie și valori tensionale crescute.

Citește mai departe

EVENIMENT

44 ani de la marele cutremur. 35.000 de locuințe distruse în 56 secunde

Publicat

În 4 martie 1977, țara a fost zguduită de un cutremur puternic ce avea o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter. În urma seismului, Capitala României a fost cea mai afectată – peste 1.400 de oameni și-au pierdut viața și alți 7.500 au fost răniți.

În urma cutremurului din 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter, s-au prăbușit peste 30.000 de locuințe din întreaga țară. Peste 1.500 de persoane au murit și alte 11.000 de au fost rănite.

Aproape un minut a durat cutremurul (56 de secunde), suficient pentru a curma peste 1.500 de vieţi omeneşti. În București s-au prăbușit mai bine de 33 de clădiri și blocuri mari.

Epicentrul cutremurului din 1977 a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din ţară, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri, iar unda de şoc s-a simţit în toţi Balcanii. În Bulgaria, în oraşul Şviştov, de pe malul Dunării, trei blocuri de locuinţe au fost distruse şi peste 100 de oameni au murit.

În Capitală și-au pierdut viața 1.424 de oameni, din totalul de 1.578 de morți înregistraţi în întreaga ţară, iar alte 7.500 de persoane din București au fost rănite.

Pagubele materiale provocate de seismul din 1977 s-au ridicat la peste două miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde doar în Capitală. Printre cei decedaţi în seismul din 1977 s-au numărat şi Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric şi teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic şi istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă şi prozatoare), Alexandru Bocăneţ (reputat regizor TV), Doina Badea (interpretă de muzică uşoară şi romanţe), Eliza Petrăchescu (actriţă de teatru şi film).

Printre orașele extrem de afectate de cutremur se numără și Zimnicea, situat în cel mai sudic punct al țării. După seism, autoritățile au anunțat că orașul a fost afectat în proporție de 80%, fiind practic ras de pe fața pământului. În schimb, circulă și o legendă urbană potrivit căreia pagubele nu ar fi fost atât de mari și că autoritățile au dărâmat cu buldozerele clădirile care au rămas în picioare, după ce Nicolae Ceaușescu a anunțat că va vizita orașul.

Chiar dacă în primele ore de după cutremur reacția autorităților a fost slabă, un număr mare de români s-au solidarizat și au ajutat la îndepărtarea dărâmăturilor și la salvarea victimelor. Măsurile de sporire a producției de alimente au fost luate, în urma apelului prezidențial, pentru a asigura necesarul populației și s-a dispus restabilirea rețelelor utilitare – apă, gaz, telefonie, curent electric. Totodată, cetățenii din întreaga țară s-au mobilizat și au trimis ajutoare către zonele afectate.

Zona Vrancea este caracterizată de o activitate seismică ridicată, cu o suprafaţă epicentrală de circa 30 x 70 de kilometri. Cutremurele apar la adâncimi cuprinse în general între 70 şi 200 de kilometri, fiind înregistrate şi cutremure la adâncimi mai mari şi respectiv mai mici, dar cu magnitudini reduse. Frecvenţa de apariţie a cutremurelor vrâncene a fost analizată de-a lungul timpului, iar pe parcursul a 600 de ani, se poate aprecia, cu extrapolare, că media de generare este de trei cutremure de magnitudine mai mare de 7,2 pe scara Richter per secol. / Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Alertă în Baia Mare. Zeci de persoane evacuate după ce într-un magazin s-a simţit miros de gaz

Publicat

Pompierii maramureșeni intervin joi într-un magazin din Baia Mare, după ce au fost anunţaţi că se simte miros înţepător de gaze. Au fost evacuate 90 de persoane.

Pompierii intervin la magazinul Metro din Baia Mare cu două echipaje și un EPA SMURD, scrie Mediafax.

După ce s-a semnalat miros de gaze, magazinul a fost evacuat.

„Au fost evacuate 60 de persoane, personal, și aproximativ 30 de clienți”, transmit pompierii.

Citește mai departe