Connect with us

EVENIMENT

Protecția Consumatorului: Atenţie la mărţişoare! Pericolul real îl reprezintă mărțișoarele din metale sau pietre prețioase contrafăcute

Publicat

martisoare

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la achiziţionarea bijuteriilor care vor fi oferite de Mărţişor, pentru că în această perioadă pericolul real îl reprezintă contrafacerile.

„Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilei de 1 Martie. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor nu poate fi din argint sau placat cu aur dacă este vândut la colţ de stradă şi costă câţiva lei”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel.

Potrivit sursei citate, cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

Atenție la mărțișoare! Recomandări pentru cumpăratori, în special la cadouri din metale sau pietre prețioase

„Sfătuiesc consumatorii să evite cumpărarea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Achiziţionarea mărţişoarelor, bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici şi autorizaţi de către ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. Consumatorii trebuie să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse”, a subliniat Anghel.

Acesta a anunţat că Direcţia Metale Preţioase din cadrul ANPC dispune de laboratoare de analiză şi personal specializat pentru analizarea şi expertizarea obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase.

Astfel, la achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios consumatorii sunt sfătuiți să:

– solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;

– să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu: detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc.), datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziţionează produsul;

– să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;

– să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;

– să verifice politica respectivului operator economic de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.

Atenție la mărțișoare! Obiectele contrafăcute sunt multe și pot âmbrăca diferite forme

„Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diverite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase.

Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză chimică. În cazul umpluturilor, uneori datorită construcţiei sau modelului, bijuteriile prezintă cavităţi goale ce pot fi umplute cu metal comun, metal preţios cu titlu inferior, şi chiar cu alt metal preţios decât cel de la suprafaţă.

Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal preţios, are şi elemente din metal comun sau oţel, datorate design-ului, orice producător serios, specifică pe aceste părţi cuvântul „Metal” sau „Steel””, avertizează Paul Anghel.

De asemenea, pe piaţă există şi obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios, dar acestea nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialişti.

Nu în ultimul rând, comisarul ANPC susţine că şi ambalajul contează foarte mult şi recomandă cumpărătorilor să nu achiziţioneze mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Cum va fi amenajat Parcul Arini din Sebeș. Piste de biciclete, skatepark, spații de joacă, fitness, amfiteatru și foișor

Publicat

foto: cum va fi amenajat parcul arini din sebeș. piste

Cum va fi amenajat Parcul Arini din Sebeș. Proiectul pentru amenajarea Parcului Arini din Sebeș a intrat din nou în atenția comunității. A fost organizată dezbaterea publică pentru avizarea documentației de intervenție. Sunt propuse spații de relaxare, joacă pentru copii, skatepark, aparate fitness, amfiteatru și piste de biciclete.

Amenajările vizează o suprafață de circa patru hectare în Parcul Arini. Proiectul a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Peste 100 de experți internaționali și naționali au dezbătut viitorul tehnologiilor spațiale la Cluj-Napoca

Publicat

spacetech24 50 scaled.jpg

Asociația SPACE TECH cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca a organizat, marți, 5 noiembrie, un evenimentul internațională „Space Systems Engineering Workshop”. Cea de-a treia ediție a acestui workshop a avut loc la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Evenimentul a reunit peste 100 de profesioniști din sectorul spațial. În cadrul evenimentului am avut invitați de la organizații internaționale, precum ESA și iSpace Europe, și organizații…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfinții Mihail și Gavriil 2024: sărbătoare mare pentru creștini, în 8 noiembrie . Superstiții- Ce nu ai voie să faci în această zi

Publicat

sfinții mihail și gavriil 2024: sărbătoare mare pentru creștini, în

Sfinții Mihail și Gavril 2024: Este sărbătoare importantă pentru credincioșii ortodocși și greco-catolici în 8 noiembrie. Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, din 8 noiembrie, a devenit una dintre cele mai importante pentru credincioși și este ultima sărbătoare mare înainte de a începe Postul Crăciunului.

Potrivit Calendar Ortodox 2024, această sarbatoare a fost la origine o simplă aniversare anuală…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sondaj CURS prezidențiale: Luptă acerbă pentru turul al doilea. Cine sunt candidații aflați la egalitate, pe locul secund

Publicat

sondaj curs prezidențiale: luptă acerbă pentru turul al doilea. cine

Un sondaj recent realizat de Centrul de Sociologie Urgană și Regională (CURS) relevă o luptă acerbă pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Favoritul sondajului pentru primul tur este canditatul PSD, Marcel Ciolacu, cu un procent de 28%. Pentru locul secund însă cursa este echilibrată: doi candidați au același procent, de 17%. Este vorba despre canditatul PNL, Nicolae Ciucă și canditatul AUR, George Simion.

Cei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe