EVENIMENT
Protecția Consumatorului: Atenţie la mărţişoare! Pericolul real îl reprezintă mărțișoarele din metale sau pietre prețioase contrafăcute

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la achiziţionarea bijuteriilor care vor fi oferite de Mărţişor, pentru că în această perioadă pericolul real îl reprezintă contrafacerile.
„Mărţişoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilei de 1 Martie. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un mărţişor nu poate fi din argint sau placat cu aur dacă este vândut la colţ de stradă şi costă câţiva lei”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Paul Anghel.
Potrivit sursei citate, cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este încrederea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul dintre lucrurile de care trebuie să se ţină seama este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.
Atenție la mărțișoare! Recomandări pentru cumpăratori, în special la cadouri din metale sau pietre prețioase
„Sfătuiesc consumatorii să evite cumpărarea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi. Achiziţionarea mărţişoarelor, bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici şi autorizaţi de către ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. Consumatorii trebuie să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse”, a subliniat Anghel.
Acesta a anunţat că Direcţia Metale Preţioase din cadrul ANPC dispune de laboratoare de analiză şi personal specializat pentru analizarea şi expertizarea obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase.
Astfel, la achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios consumatorii sunt sfătuiți să:
– solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;
– să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu: detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc.), datele de identificare ale operatorului economic de unde se achiziţionează produsul;
– să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziţionarea produsului;
– să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apară;
– să verifice politica respectivului operator economic de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare.
Atenție la mărțișoare! Obiectele contrafăcute sunt multe și pot âmbrăca diferite forme
„Contrafacerile în domeniul metalelor preţioase sunt multe şi pot îmbrăca diverite forme, precum imitaţiile, deoarece există mai multe metale şi aliaje ce pot semăna vizual cu metalele preţioase.
Atunci când sunt realizate bijuterii sau alte obiecte din aceste metale, ele ar putea induce în eroare şi un ochi mai experimentat decât al consumatorului obişnuit, dacă nu se realizează o analiză chimică. În cazul umpluturilor, uneori datorită construcţiei sau modelului, bijuteriile prezintă cavităţi goale ce pot fi umplute cu metal comun, metal preţios cu titlu inferior, şi chiar cu alt metal preţios decât cel de la suprafaţă.
Aceste cavităţi sunt închise cu abilitate, umplutura devenind practic „invizibilă” ochiului neavizat. Dacă un obiect din metal preţios, are şi elemente din metal comun sau oţel, datorate design-ului, orice producător serios, specifică pe aceste părţi cuvântul „Metal” sau „Steel””, avertizează Paul Anghel.
De asemenea, pe piaţă există şi obiecte din metal comun acoperite cu un strat subţire de metal preţios, dar acestea nu pot fi depistate decât după o analiză a obiectului de către specialişti.
Nu în ultimul rând, comisarul ANPC susţine că şi ambalajul contează foarte mult şi recomandă cumpărătorilor să nu achiziţioneze mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat.
Agerpres
EVENIMENT
Procurori: Cadavrul găsit în lada unei canapele, într-un bloc din Sectorul 4, este al unei fete de 12 ani

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a anunţat marţi că, în urma expertizei genetice efectuate de INML, s-a stabilit că persoana decedată, găsită într-un sac din plastic în lada canapelei unei locuinţe din Sectorul 4 al Capitalei, este o fată de 12 ani.
„La data de 06.06.2023, în baza concluziilor expertizei genetice judiciare efectuate de Institutul Naţional de Criminalistică, s-a stabilit că persoana decedată, găsită într-un sac din plastic în lada canapelei unei locuinţe din municipiul Bucureşti, Sector 4, este o minoră în vârstă de 12 ani, identificarea având loc prin compararea profilului genetic al cadavrului cu profilul genetic al tatălui minorei”, a transmis Parchetul într-un comunicat de presă.
În măsura în care vor fi obţinute şi alte date relevante pentru anchetă, acestea vor fi făcute publice dacă se va considera necesar.
Precizările vin după ce, luni, informaţiile difuzate în spaţiul public indicau că ar fi vorba despre o femeie.
„La data de 03.06.2023, poliţiştii Secţiei 16 au fost sesizaţi de proprietarul unui apartament din municipiul Bucureşti, Sector 4, cu privire la faptul că, după plecarea unor chiriaşi, a găsit în lada canapelei un sac din plastic, ce emană un miros de putrefacţie. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor. În datele de 3 şi 4.06.2023, procurorul criminalist, poliţişti din cadrul Serviciului Omoruri şi cei din cadrul Serviciului Criminalistic au efectuat cercetarea la faţa locului, fiind ridicate mai multe mijloace de probă ce urmează a fi valorificate în cauză”, spunea Parchetul cu o zi în urmă.
Tot pe 3 iunie, sacul din plastic a fost transportat la INML, unde a fost desfăcut, constatându-se că „în interior se afla cadavrul unei persoane de sex femeiesc, aflat în stare de putrefacţie. Autopsia medico-legală a stabilit că moartea persoanei neidentificate, de sex femeiesc, a fost violentă”.
Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Un urs dă târcoale într-o localitate din Vaslui. Autorităţile le cer cetăţenilor să fie precauţi

Prezenţa unui urs a fost semnalată în comuna vasluiană Arsura. Alarma au dat-o nişte tineri care au ieşit într-o pădure din zonă, unde au văzut urme ale animalului.
Primarul comunei Arsura, Andrei Năstase, le recomandă cetăţenilor să fie precauţi şi să anunţe imediat autorităţile, având în vedere că în împrejurimi ar fi fost văzut un urs.
„M-am deplasat personal în zona respectivă şi am văzut urmele care par să fie ale unui urs. Tinerii care au descoperit urmele ieşiseră la pădure. Este ceva neobişnuit pentru zona noastră. Poveştile despre un urs care a fost văzut pe dealurile din zona municipiului Huşi circulă de câteva zile”, a declarat presei edilul comunei Arsura.
Prefectul de Vaslui, Daniel Onofrei, a convocat, săptămâna trecută o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, pentru a discutat despre măsurile care trebuie luate la nivel local după ce în mai multe zone din judeţ a fost semnalată prezenţa unor urşi.
„Potrivit rapoartelor oficiale, ursul a început să migreze spre est, venind dinspre Carpaţii Orientali şi a ajuns în judeţul Vaslui. În ultimele zile, în zona noastră au fost observate mai multe exemplare de urs şi se estimează că aproximativ 13 asemenea animale ar fi acum pe teritoriul judeţului Vaslui sau ar fi tranzitat zona.
În cadrul şedinţei CJSU, am discutat despre măsurile de protecţie şi siguranţă pe care populaţia ar trebui să le ia. În primul rând, oamenii sunt sfătuiţi să nu se apropie de urs, să nu încerce să-l hrănească şi să păstreze o distanţă cât mai mare de el. Cetăţenilor li se recomandă să sune imediat la numărul de urgenţă 112 şi să transmită autorităţilor informaţiile relevante, precum locul unde a fost observat animalul şi numărul aproximativ de exemplare”, a spus Daniel Onofrei.
Agerpres

Un camion a fost cuprins de flăcări, în timp ce rula pe DN28A în județul Iași. Autovehiculul transporta pește.
Potrivit ISU Iași, un incdendiu a izbucnit la un autocamion încărcat cu pește, pe DN 28A pe raza comunei Ruginoasa.
UPDATE: Din primele informații, șoferul autovehiculului a reușit să iasă la timp, în sigurață, din camion.
Circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri. Valorile de trafic sunt în creștere, transmite Centrul Infotrafic.
La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de stingere din cadrul Secției Pașcani.

Grav accident rutier produs, marți, pe DN2 E85 în județul Vrancea. Potrivit primelor date, trei persoane ar fi rămas încarcerate după impactul dintre două mașini.
Potrivit ISU Vrancea, accidentul a avut loc pe DN2 E85, în localitatea Golești.
UPDATE: Cele trei victime, conștiente, au fost descarcerate, preluate de ambulanțe și transportate la spital.
La locul accidentului au intervenit trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu o autospecială de stingere și modulul SMURD (autospecială de descarcerare și ambulanță SMURD).
Din primele date, în coliziune au fost implicate două autovehicule, iar în urma impactului au rezultat trei victime.
Acestea, conștiente, ar fi rămas încarcerate.
Pompierii militari au extras o persoană și intervin pentru descarcerarea celorlalte două. Cele trei victime au fost extrase în siguranță și transportate la spital.
Polițiștii efectuează cercetarea la fața locului.
Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției. Valorile de trafic sunt în creștere pe ambele sensuri de mers, informează Centrul Infitrafic.