EVENIMENT
Protecția Consumatorului: Atenție la produsele de post!

Consumatorii trebuie să verifice cu atenţie eticheta produselor de post pe care le achiziţionează în această perioadă şi să cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, arată directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.
„Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Sfintelor Paşti să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs.
De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea. Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!”, a scris pe Facebook sursa citată.
Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale
Potrivit acestuia, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.
„Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paştelui şi de a evita astfel să fie induşi în eroare.
Comisarii #ANPC vor controla şi supraveghea piaţa în toată această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecţiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancţionaţi.
Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor”, a subliniat Paul Anghel.
Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător
Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, cumpărătorii trebuie să solicite să vadă eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. De asemenea, după achiziţia unui produs acesta trebuie depozitat şi la domiciliu în condiţiile precizate pe ambalaj.
„Verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată.
În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziţia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant „produs de post”; „Maioneză vegetală simplă” şi „Maioneză vegetală Shaorma”.
Denumirea de maioneză
Denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente; „Pizza de post” – „specialitate cu aromă pe bază de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs ” de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor; Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma „vegetal”.
Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel că acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică; Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conţinea proteine din lapte, în neconcordanţă cu denumirea de produs; Produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea „de post”, deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris „frişcă””, a mai arătat directorul general de la Protecţia Consumatorilor. Agerpres
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Biciclist lovit de un autoturism, în centrul municipiului Alba Iulia. Traficul în zonă este îngreunat

Traficul rutier este îngreunat pe strada Calea Moților, la intersecția cu Strada Doinei, din municipiul Alba Iulia, din cauza unui eveniment rutier.
Din primele date, un biciclist ar fi fost acroșat de un autoturism, potrivit IPJ Alba.
Polițiștii s-au deplasat la fața locului, în vederea stabilirii identității persoanelor implicate și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.
…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Capitalul social minim pentru un SRL crește la 8.000 de lei de anul viitor. Sunt vizate peste 600.000 de firme

Capitalul social minim pentru firmele organizate ca SRL va crește la 8.000 de lei de la 1 ianuarie 2026, a anunțat ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare.
Acum, capitalul social minim necesar pentru un SRL este de 200 de lei.
Crește capitalul social pentru SRL
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a declarat miercuri că, în zona companiilor cu capital social de 1 leu, statul nu are prea multe posibilități de a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Toți operatorii vor avea obligația să asigure posibilitatea de plată cu cardul. Guvernul vrea să elimine plafonul de 50.000 de lei

Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a anunțat miercuri că Guvernul are în plan eliminarea plafonului de 50.000 de lei pentru plățile cu cardul.
Astfel, toți comercianții vor avea obligația să asigure posibilitatea de plată în numerar sau prin orice mijloc de plată electronică, potrivit Mediafax.
Legislația care vizează introducerea plății cu cardul are o vechime de peste 22 de ani, iar inițial, obligația revenea comercianţilor, persoanele juridice care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ce crede Nicolae Stanciu despre șansele pe care le mai are România să ajungă la Cupa Mondială din 2026. Interviu pentru FRF

Căpitanul echipei naţionale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a afirmat, într-un interviu difuzat pe site-ul oficial al FRF, că selecţionata noastră are şanse mai mici de calificare la Cupa Mondială din 2026 decât la startul preliminariilor.
„Gândul meu este doar la echipa naţională şi abia aştept din nou să ne reunim. Realistic vorbind, din grupa preliminară, şansele noastre sunt mici, mult mai mici decât înainte să înceapă grupa, clar. Am pierdut deja două…
Citește mai mult pe Alba24.ro