Connect with us

EVENIMENT

Protecția Consumatorului: Atenție la produsele de post!

Publicat

produse post anpc
sursa foto: Facebook / Paul Anghel

Consumatorii trebuie să verifice cu atenţie eticheta produselor de post pe care le achiziţionează în această perioadă şi să cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, arată directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel.

„Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Sfintelor Paşti să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs.

De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea. Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!”, a scris pe Facebook sursa citată.

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale

Potrivit acestuia, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.

„Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paştelui şi de a evita astfel să fie induşi în eroare.
Comisarii #ANPC vor controla şi supraveghea piaţa în toată această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecţiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancţionaţi.

Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor”, a subliniat Paul Anghel.

Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător

Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, cumpărătorii trebuie să solicite să vadă eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale. De asemenea, după achiziţia unui produs acesta trebuie depozitat şi la domiciliu în condiţiile precizate pe ambalaj.

„Verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată.
În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii #ANPC au găsit la comercializare produse pe ale căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii: Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziţia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant „produs de post”; „Maioneză vegetală simplă” şi „Maioneză vegetală Shaorma”.

Denumirea de maioneză

Denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente; „Pizza de post” – „specialitate cu aromă pe bază de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs ” de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor; Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma „vegetal”.

Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel că acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică; Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conţinea proteine din lapte, în neconcordanţă cu denumirea de produs; Produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea „de post”, deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris „frişcă””, a mai arătat directorul general de la Protecţia Consumatorilor. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Românii din topul global al miliardarilor: Cine sunt și ce averi au. Forbes a publicat clasamentul pe 2025

Publicat

impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea

Românii din topul global al miliardarilor: Revista americană de afaceri Forbes a publicat recent situația pentru anul 2025, incluzând și șase români printre cei mai bogați oameni ai lumii. Deși numele lor rămân aceleași față de anii anteriori, ordinea acestora în topul miliardarilor români s-a modificat.

Primii în top sunt Ion Stoica și Matei Zaharia, scrie Startupcafe.ro.

Cei mai avuți români din acest an sunt Ion Stoica (60 de ani) și Matei Zaharia (39 de ani),…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Publicat

sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. ce sume pot fi

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?  

Publicat

baiat batut e1743523183481.jpg

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.

S-a  întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Publicat

câți bugetari sunt în românia: situația pe ministere. numărul lor

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).

Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe