ACTUALITATE
Protest al angajaților din Maternitatea Bacău. Oamenii se tem că vor fi concediați, după reorganizarea secţiei
Zeci de angajaţi de la Maternitatea din Bacău au protestat, luni, în faţa unităţii, în semn de nemulţumire faţă de o intenţie a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă de a reorganizare a secţiei, care ar presupune desfiinţarea a zeci de posturi de cadre medicale.
Medicii, asistentele medicale şi infirmierele cer conducerii spitalului să renunţe la demersurile de reducere a numărului de paturi, care va atrage, implicit, concedieri de personal. Protestul are la bază o adresă a şefei Secţiei de obstretică- ginecologie, Raluca Grigoriu, care, pentru reducerea cheltuielilor, a propus desfiinţarea a 50 de paturi şi, totodată, desfiinţarea a 11 posturi de medici, 39 de posturi de asistente, 17 posturi de infirmiere, 16 de îngrijitoare şi unul de statistician.
„Noi am fost puşi în faţa unui fapt împlinit, din lipsă de transparenţă şi lipsă de comunicare din partea conducerii. Noi nu am ştiut absolut nimic până vinerea trecută. Am auzit de la unul de la altul de această hârtie, care propune, practic, sub paravanul restructurării, distrugerea Maternităţii, pe principiul că nu este rentabilă financiar. Sunt nişte măsuri total nerealiste, dar care au plecat de la o analiză tendenţioasă şi superficială a doi indicatori: indicele de utilizare a paturilor şi numărul de spitalizări de zi, care nu reflectă activitatea unui colectiv dintr-un spital de gradul III cum suntem noi, care asigurăm urgenţele din judeţul Bacău şi din Vrancea”, a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre medicii protestatari, Carmen Cruceanu.
Protestatarii sunt nemulţumiţi, de asemenea, că managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a refuzat să discute cu ei, având programată o discuţie pe tema reorganizării Maternităţii abia miercuri.
Angajaţii Maternităţii sunt hotărâţi să ceară un audit financiar, înainte de adoptarea unei decizii, însă se tem că decizia managerului unităţii a fost deja luată.
„Suntem deschişi la orice propunere de a ne îmbunătăţi activitatea, de a face ceva. Noi întotdeauna am vrut să facem ceva, dar nu ceea ce s-a făcut până acum. Managerul nu înţelege particularităţile acestei secţii. O ţine una şi bună: trebuie redus numărul de paturi. Mă îndoiesc că vor fi deschişi propunerilor noastre. Sentimentul nostru este că decizia este deja luată”, a mai adăugat Cruceanu. AGERPRES/ (A – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)