Connect with us

EVENIMENT

Proteste în justiție: Mai multe instanţe îşi suspendă activitatea, din cauza eliminării iminente a pensiilor speciale

Publicat


Mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea în sălile de judecată, judecătorii fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale.

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti şi Tribunalul Bucureşti, cele mai mari instanţe din ţară, îşi vor suspenda activitatea începând de miercuri.

“Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti transmis marţi.

Şi Tribunalul Bucureşti anunţă suspendarea activităţii şi va judeca doar dosarele urgente, respectiv cauzele penale cu măsuri preventive, iar în civil, pe cele care vizează minorii (ordin de protecţie, plasament de urgenţă, răpiri internaţionale de copii) şi suspendarea provizorie a executării silite.

Alte instanţe care au anunţat suspendarea judecării proceselor sunt: Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timiş, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Satu Mare, Tribunalul Iaşi.

Inspecţia Judiciară susţine că proiectul de eliminare a pensiilor de serviciu încalcă “brutal” principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, dar şi articole din Constituţie şi prevederi CEDO.

Judecătorii şi procurorii din cadrul Inspecţiei Judiciare au adoptat un punct de vedere în legătură cu proiectul aflat la Parlament ce prevede eliminarea pensiilor speciale.

“Proiectul în cauză încalcă brutal principiile independenţei şi inamovibilităţii judecătorilor, consacrate şi garantate de articolele 21, 44 (3), 53, 124 (3), 125 şi 126 (1) şi 139 din Constituţia României, precum şi de art. 6 (1) din CEDO; nesocoteşte deciziile CCR nr. 2/2000, 57/2000, 120/2007, 85/2009, 375/2000 şi 873/2010; disimulează realizarea unei exproprieri simulate, contrară principiului constituţional din art. 44 (3) din Constituţie şi art. 1 (1) din Protocolul 1, adiţional la CEDO, echivalând cu o ‘privare nelegală de proprietate’; nu are o ‘justificare obiectivă şi rezonabilă’ pentru o asemenea limitare şi dispune arbitrar o ‘reducere substanţială a nivelului pensiei de natură a afecta substanţa dreptului de proprietate şi a dreptului la compensaţie ca beneficiar al sistemului de asigurare de bătrâneţe’, după toate interdicţiile, incompatibilităţile şi îngrădirile în exercitarea profesiei de judecător”, spune IJ.

Conform IJ, proiectul de eliminare a pensiilor speciale încalcă prevederile art. 53 din Constituţia României, măsura înlăturării pensiilor de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor neputând fi calificată drept măsură cu caracter provizoriu/temporar, ci doar ca “un experiment abuziv în raport cu autoritatea judecătorească”.

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

O secție a Spitalului Județean Vâlcea a fost închisă şi personalul a fost trimis în izolare, după confirmarea unui caz de infecție cu coronavirus

Publicat

Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost închisă pentru două săptămâni, iar în acest timp personalul se va izola la domiciliu, după ce un cadru medical din secţie a fost confirmat cu coronavirus, informează unitatea medicală într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, au fost testate pentru coronavirus 29 de persoane, adică personalul medical din cadrul secţiei ORL şi toţi contacţii direcţi cu persoana confirmată cu Covid-19, iar la două dintre teste rezultatul a fost pozitiv. Persoanele testate pozitiv sunt asimptomatice şi au fost internate la secţia Boli Infecţioase.

“În urma testării personalului medical din cadrul secţiei ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, precum şi a tuturor contacţilor direcţi cu cazul Covid 19 pozitiv din cadrul secţiei menţionate, dintr-un număr total de 29 persoane testate, la două teste rezultatul a ieşit pozitiv. Persoanele testate pozitiv sunt asimptomatice şi au fost internate în cadrul secţiei Boli Infecţioase. Restul persoanelor testate (27) la care testul a ieşit negativ se vor izola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Pe această perioadă secţia ORL rămâne închisă,”, se arată într-un comunicat al SJU Vâlcea.

Luni, 6 aprilie, un cadru medical de la secţia ORL a SJU Vâlcea a fost confirmat cu Covid-19 şi a fost începută o anchetă epidemiologică, iar secţia a fost temporar închisă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Imagini spectaculoase surprinse în Vaslui – Mini-tornadă din fum și cenușă, după un incendiu de vegetație uscată

Publicat

Pompierii din Vaslui au intervenit, miercuri, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată din localitatea Moara Domnească, comuna Văleni.

”La sosirea echipajului de intervenție, incendiul se manifesta pe aproximativ 30 hectare vegetație uscată.  Intervenția este îngreunată de vântul foarte puternic. La un moment dat, pompierii au fost surprinși de o mini tornadă formată în zona deja stinsă”, au informat reprezentanții ISU Vaslui.

La ora publicării acestei știri intervenția pompierilor este în derulare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Încă 5 persoane infectate cu coronavirus au murit, în România. Decesele au fost înregistrate în București și în județele Suceava, Hunedoara și Sibiu

Publicat

În România au fost înregistrate încă 5 decese din rândul persoanelor infectate cu coronavirus, numărul persoanelor care au murit, de la debutul epidemiei, ajungând la 215.

Deces 211

Bărbat, 53 de ani, din județul Suceava

Internat pe data de 16.03.2020 în Spitalul Județean de Urgență Suceava – Secția Cardiologie, cu diagnostic Cardiomiopatie dilatativa. Insuficiență cardiacă cronică. Proteza mecanica aorta. Anuloplastie mitrala

Confirmat pe 28.03.2020

Decedat pe 06.04.2020

Deces 212

Bărbat, 89 de ani, din București

Debut pe data de 01.04.2020

Internat în Spitalul.Universitar București și transferat în data de 01.04.2020 în Spitalul Colentina – Secția ATI, unde a fost intubat

Confirmat în data de 01.04.2020

Decedat pe 06.04.2020

Condiții medicale pre-existente: Boala cardiovasculara cronică

Deces 213

Bărbat, 70 de ani, din județul Hunedoara

Debut în data de 01.04.2020

Internat în 03.04.2020 – Spitalul Municipal Hunedoara-Sectia Pneumologie, transferat în data de 05.04.2020 în ATI.

Confirmat în 05.04.2020

Decedat pe 08.04.2020

Condiții medicale pre-existente: HTA

Deces 214

Barbat, 70 de ani, din județul Sibiu

Debut în data de 04.04.2020

Internat în 04.04.2020 în Spitalul Clinic Județean Sibiu cu dispnee, stare de astenie. A fost intubat

Decedat în 05.04.2020

Confirmat în 07.04.2020

Condiții medicale pre-existente: Boala cardiovasculara, renala si pulmonara cronică

Deces 215

Bărbat, 68 de ani, din județul Sibiu

Internat în perioada 03.03.2020-05.03.2020 in Spitalul Clinic Judeatan de Urgență Sibiu-Sectia Neurochirurgie cu Hematom subdural, apoi în Secția Chirurgie în perioada 05.03.2020-14.03.2020, transferat în ATI în data de 14.03.2020

Decedat pe 05.04.2020

Confirmat pe 07.04.2020

Condiții medicale pre-existente: Hepatită cronică etanolica. Boala Parkinson. Chist hidatic peritoneal

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat care a trecut pe jos frontiera din Ungaria în România, pentru a scăpa de carantină, cercetat de procurorii din Oradea

Publicat

Un bărbat care a trecut fraudulos frontiera, din Ungaria, în România, ca să scape de carantina de 14 zile, este cercetat penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Potrivit procurorilor, bărbatul a trecut ilegal graniţa marţi, 7 aprilie, venind din străinătate, pentru a nu sta în carantină 14 zile. El a fost oprit şi legitimat de poliţişti, pe care a încercat să îi inducă în eroare.

“Numitul X a trecut ilegal frontiera din Ungaria în România ajungând în localitatea Santăul Mic (comuna Borş) unde a declarat în mod mincinos în faţa organelor de poliţie că a venit din Oradea luând în mod greşit un alt autobuz el intenţionând să ajungă într-o localitate din judeţul Cluj”, se arată în comunicat.

Autorităţile nu au făcut publice mai multe date privind identitatea bărbatului sau despre ţara din care venea de fapt.

Bărbatul este anchetat penal pentru comiterea a trei infracţiuni.

“La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea s-a înregistrat dosarul cu nr. 1413/P/2020, în care se efectuează cercetări cu privire la infracţiunile de trecere frauduloasă a frontierei de stat, prev. de art. 262 alin. 1 C.pen., fals în declaraţii, prev. de art. 326 alin.2 C.pen şi zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen.,” precizează procurorii. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate