Connect with us

ACTUALITATE

Proteste în toată Franța legate de reforma pensiilor

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Sute de mii de persoane au manifestat sâmbătă, 11 februarie 2023, în toată Franța pentru a menține presiunea asupra guvernului în legătură cu planurile sale de reformă a pensiilor, inclusiv o măsură de creștere a vârstei de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani, scrie Reuters.

După trei zile de greve la nivel național la începutul anului, sindicatele speră să egaleze participarea masivă de la 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au mărșăluit protestând față de aceste planuri.

„Dacă nu sunt capabili să asculte ceea ce se întâmplă pe străzi și nu sunt capabili să realizeze ce se întâmplă cu oamenii, ei bine, nu ar trebui să fie surprinși că la un moment dat totul va exploda”, a declarat pentru Reuters Delphine Maisonneuve, o asistentă medicală în vârstă de 43 de ani, în timp ce se dădea startul unui protest la Paris.

Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre țările OCDE – un beneficiu la care, arată sondajele de opinie, o majoritate substanțială a oamenilor sunt reticenți să renunțe.

Președintele Emmanuel Macron spune că reforma este „vitală” pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii.

Primele estimări au arătat că numărul de participanți a crescut la Paris cu aproximativ 20% față de protestul de marți, potrivit ziarului Le Figaro.

Într-o declarație comună, înainte de marșurile de sâmbătă, toate sindicatele principale au cerut guvernului să retragă proiectul de lege.

Proteste în toată Franța legate de reforma pensiilor. O grevă,  programată pentru 16 februarie

Acestea au avertizat că vor încerca să blocheze Franța începând cu data de 7 martie, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite.

O grevă este deja programată pentru 16 februarie.

Protestele sunt primele care au loc într-un weekend, când muncitorii nu trebuie să facă grevă sau să își ia liber.

Ele vin după prima săptămână de dezbateri în parlament pe tema legislației privind pensiile.

Opoziția a sugerat mii de amendamente pentru a complica dezbaterea și, în cele din urmă, pentru a încerca să forțeze guvernul să adopte proiectul de lege fără un vot parlamentar și prin decret, o mișcare care ar putea afecta profund restul mandatului lui Macron.

El a fost reales în aprilie 2022 pentru cinci ani.

Creșterea vârstei de pensionare cu doi ani și prelungirea perioadei de plată ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro (19,18 miliarde de dolari) în contribuțiile anuale la pensii, permițând sistemului să se echilibreze până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Sindicatele spun că există și alte modalități de a face acest lucru, cum ar fi impozitarea celor super-bogați sau solicitarea angajatorilor sau a pensionarilor înstăriți să contribuie mai mult.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Polițiștii din Botoșani l-au găsit pe Ștefan, copilul care dispăruse de acasă de 24 de ore. Acum este în grija statului

Publicat

img 20230929 wa0012 738x600.jpg

Aseară, Ștefan, băiatul de 13 ani, din Botoșani, căutat de familie cu ajutorul polițiștilor, a fost găsit de oameni legii. Potrivit unui comunicat al IPJ Botoșani, copilul a fost internat într-un centru de primire al copilului în regim de urgență.
„Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, spun polițiștii.

Amintim că polițiștii botoșăneni au făcut  verificări pentru localizarea unui minor, de 13 ani, din municipiul Botoșani, după ce familia a anunțat că a plecat de acasă cu o zi înainte și nu nimeni nu mai știa nimic despre el.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VICTORIE pentru Botoșani în Comitetul Interministerial: A fost avizată CONSTRUCȚIA Centurii municipiului Botoșani

Publicat

centura botosani1.jpg

Victorie imensă pentru Botoșani astăzi în Comitetul Interministerial care a avut loc la București. A fost avizată construcția Centurii Municipiului Botoșani, iar începerea organizării de licitații s-ar putea face în maxim trei luni de zile de la acest moment.

Centura Municipiului Botoșani va fi realizată sub coordonarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Botoșani, împreună cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (C.N.A.I.R.) S.A., și va asigura legătura între Drumul de Mare Viteza Siret Expres DX 5 B prin DN 29 (Suceava – Botosani) și Drumul Trans Regio Jijia TR 52 B (prin DN 28 B Botosani – Tg Frumos) ocolind Municipiul Botoșani prin Suceava, totodată urmând a se asigura…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Restricții de circulație pe o stradă din municipiul Botoșani

Publicat

restrictii.jpg

În vederea finalizării lucrărilor de asfaltare pe strada Sucevei, este necesară restricționarea traficului rutier pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu strada Primăverii și Calea Națională.
Restricțiile de circulație vor intra în vigoare astăzi, 28 septembrie 2023, de la ora 18:00 și mâine, 29 septembrie 2023, de la ora 18:00.
„Restricțiile se impun pentru a închide șantierul de pe strada Sucevei. Urmare acestor lucrări, unul din cele mai tranzitate tronsoane din municipiul Botoșani va fi la standarde moderne. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și rugăm șoferii să utilizeze rute alternative”, a conchis primarul Cosmin Andrei.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi tineri din Mitoc și Ungureni au plecat la furat la Avrămeni. Prima pradă: două vaci de pe imaș

Publicat

ferma vaci de lapte.jpg

Miercuri, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a două persoane, de 20, respectiv 36 de ani, din comunele Mitoc și Ungureni, bănuiți de comiterea infracțiunilor de furt calificat și tăinuire la furt calificat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că  în noaptea de 24 spre 25 septembrie a.c., cei doi ar fi sustras de pe un teren, din localitatea Avrămeni, două bovine, aparținând unui bărbat, de 52 de ani, din aceeași localitate.

 

La data de 27 septembrie a.c., polițiștii au pus în executare 6 mandate de percheziție domiciliară, la domiciliile persoanelor bănuite de comiterea faptei, precum și la locații folosite de aceștia, prilej cu care, au fost…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe