Connect with us

EVENIMENT

O substanță din „ciupercile magice”, potențial tratament împotriva anorexiei

Publicat

Arhivă foto

Rezultatele unor noi teste clinice, raportate de Live Science, arată că psilocibina, principalul ingredient psihoactiv din așa-numitele „ciuperci magice”, poate fi o opțiune promițătoare de tratament împotriva anorexiei.

În cadrul unui test desfăşurat la scară mică, pe un grup de 10 femei care suferă de anorexie, fiecare dintre subiecţi a primit o doză unică de psilocibină sub supraveghere medicală iar subiecţii au tolerat efectele pe termen scurt ale substanţei psihoactive, fără a suferi efecte secundare importante.

Majoritatea pacientelor au raportat o experienţă pozitivă cu această substanţă, susţinând că li s-a îmbunătăţit calitatea vieţii şi că s-au simţit mai optimiste. Patru dintre participante au intrat în remisie de la simptomele de anorexie după trei luni de la tratament.

Rezultatele acestui studiu publicate luni, în jurnalul Nature Medicine, vor trebui replicate în cadrul unor studii mai mari pentru a confirma faptul că psilocibina poate îndepărta principalele simptome ale anorexiei, conform autorilor studiului.

Deocamdată nu există însă o medicaţie aprobată împotriva anorexiei pe piaţă, iar aceste rezultate preliminare pot oferi speranţă cu privire la tratarea acestei boli potenţial mortale.

„Este nevoie urgentă” de noi opţiuni de tratament pentru că anorexia nervoasă „are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate afecţiunile psihiatrice şi este de notorietate faptul că este o boală foarte costisitoare şi foarte dificil de tratat şi de recuperat”, conform declaraţiilor făcute pentru Live Science de Rebecca Park, profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universităţii Oxford, care nu a participat la acest studiu.

O substanță din „ciupercile magice”, potențial tratament împotriva anorexiei. Ce este anorexia nervoasă

Anorexia nervoasă este o afecţiune psihică gravă în care oamenii devin obsedaţi de greutatea corporală şi îşi restricţionează aportul alimentar, apelând uneori şi la exerciţii fizice extensive pentru a obţine pierderi în greutate.

Această afecţiune este foarte greu de tratat, aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din această cauză ajungând din nou la spital în primul an după externare.

În pofida faptului că această boală afectează până la 4% dintre femei şi 0,3% dintre bărbaţi, nu există medicamente aprobate pentru tratarea ei.

Psilocibina a demonstrat deja potenţial ca tratament pentru alte afecţiuni psihice, aşa cum este depresia, alcoolismul şi tulburările obsesiv-compulsive.

Se crede că psilocibina acţionează prin activarea unor receptori din creier care reacţionează de obicei la hormonul serotonină – 5-HT2a – a cărui funcţie poate fi redusă la pacienţii cu anorexie.

O substanță din „ciupercile magice”, potențial tratament împotriva anorexiei. 9 din 10 femei au raportat că au dobândit o perspectivă mai optimistă asupra vieţii

În primul studiu de acest fel, oamenii de ştiinţă şi-au propus să afle dacă psilocibina poate fi un tratament sigur şi bine tolerat pentru anorexie.

Ei au oferit unui număr de 10 femei cu vârste între 18 şi 40 de ani o doză unică de 25 de miligrame de psilocibină sintetică, sub observaţie medicală.

În urma tratamentului, 9 din 10 femei au raportat că au dobândit o perspectivă mai optimistă asupra vieţii, 8 din 10 au susţinut că a fost „una dintre cele mai pline de semnificaţii experienţe din viaţa lor”, iar 7 din 10 au susţinut că simt că li s-a îmbunătăţit calitatea generală a vieţii.

Doar patru dintre participante au intrat în remisie după trei luni, simptomele caracteristice ale anorexiei fiind eliminate.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Saci cu nisip pentru oprirea infiltrațiilor de apă la alunecarea de teren de pe str. Uliului

Publicat

saci.jpg

Mai mulți saci cu nisip au fost puși în perimetrul surpăturii de pe strada Uliului pentru a opri infiltrațiile de apă.

Muncitori ai RADP Cluj-Napoca au intervenit sâmbătă după-amiază pe strada Uliului nr. 90, unde au amplasat mai mulți saci cu nisip pentru a opri infiltrațiile de apă. Potrivit directorului RADP, aceasta ar fi fost măsura dispusă de către experți pentru a proteja zona în caz de ploaie.

„Nu este nicio soluție, este respectarea dispoziției…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj, la un pas de finala Ligii Naționale. A învins-o din nou pe FC Argeș Pitești, scor 100-74

Publicat

u bt cluj 1.jpg

O singură victorie o mai desparte pe U-BT Cluj de finala Ligii Naționale. Echipa a câștigat și al doilea meci cu FC Argeș Pitești, scor 100-74.

U-Banca Transilvania mai are nevoie de o singură victorie pentru a merge în finala Ligii Naționale. „Studenții” au jucat la un nivel ridicat și în al doilea meci cu FC Argeș Pitești, încheiat la scorul de 100-74. Astfel, trupa clujeană conduce seria cu 2-0, ambele partide fiind adjudecate la diferențe…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu patru mașini, la intrarea în Florești. O tânără a ajuns la spital

Publicat

accidnet intrare in floresti 2.jpeg

Un accident s-a petrecut sâmbătă seară, la intrarea în Florești. Au fost implicate patru mașini, dintre care una s-a răsturnat.

Pompierii din Cluj-Napoca și Florești au intervenit sâmbătă seară la un accident rutier petrecut pe raza localității Florești. La momentul sosirii, ocupanții erau ieșiți din mașini.

Patru mașini au fost implicate, iar una dintre ele s-a răsturnat pe marginea părții carosabile.

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Ramona Strugariu, copreședinta REPER, și-a lansat candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

1 1.jpg

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreședinta Partidului REPER, și-a lansat sâmbătă candidatura la primăria Cluj-Napoca. La eveniment au participat fostul premier şi comisar european, Dacian Cioloș, eurodeputatul Dragoș Pîslaru și reprezentanți ai societății civile clujene.

Ramona Strugariu a vorbit despre prioritățile sale pentru primăria Cluj-Napoca, precum și despre motivele care stau la baza deciziei ei de a-și asuma această candidatură.

Ea își…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe