Connect with us

EVENIMENT

O substanță din „ciupercile magice”, potențial tratament împotriva anorexiei

Publicat

Arhivă foto

Rezultatele unor noi teste clinice, raportate de Live Science, arată că psilocibina, principalul ingredient psihoactiv din așa-numitele „ciuperci magice”, poate fi o opțiune promițătoare de tratament împotriva anorexiei.

În cadrul unui test desfăşurat la scară mică, pe un grup de 10 femei care suferă de anorexie, fiecare dintre subiecţi a primit o doză unică de psilocibină sub supraveghere medicală iar subiecţii au tolerat efectele pe termen scurt ale substanţei psihoactive, fără a suferi efecte secundare importante.

Majoritatea pacientelor au raportat o experienţă pozitivă cu această substanţă, susţinând că li s-a îmbunătăţit calitatea vieţii şi că s-au simţit mai optimiste. Patru dintre participante au intrat în remisie de la simptomele de anorexie după trei luni de la tratament.

Rezultatele acestui studiu publicate luni, în jurnalul Nature Medicine, vor trebui replicate în cadrul unor studii mai mari pentru a confirma faptul că psilocibina poate îndepărta principalele simptome ale anorexiei, conform autorilor studiului.

Deocamdată nu există însă o medicaţie aprobată împotriva anorexiei pe piaţă, iar aceste rezultate preliminare pot oferi speranţă cu privire la tratarea acestei boli potenţial mortale.

„Este nevoie urgentă” de noi opţiuni de tratament pentru că anorexia nervoasă „are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate afecţiunile psihiatrice şi este de notorietate faptul că este o boală foarte costisitoare şi foarte dificil de tratat şi de recuperat”, conform declaraţiilor făcute pentru Live Science de Rebecca Park, profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universităţii Oxford, care nu a participat la acest studiu.

O substanță din „ciupercile magice”, potențial tratament împotriva anorexiei. Ce este anorexia nervoasă

Anorexia nervoasă este o afecţiune psihică gravă în care oamenii devin obsedaţi de greutatea corporală şi îşi restricţionează aportul alimentar, apelând uneori şi la exerciţii fizice extensive pentru a obţine pierderi în greutate.

Această afecţiune este foarte greu de tratat, aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din această cauză ajungând din nou la spital în primul an după externare.

În pofida faptului că această boală afectează până la 4% dintre femei şi 0,3% dintre bărbaţi, nu există medicamente aprobate pentru tratarea ei.

Psilocibina a demonstrat deja potenţial ca tratament pentru alte afecţiuni psihice, aşa cum este depresia, alcoolismul şi tulburările obsesiv-compulsive.

Se crede că psilocibina acţionează prin activarea unor receptori din creier care reacţionează de obicei la hormonul serotonină – 5-HT2a – a cărui funcţie poate fi redusă la pacienţii cu anorexie.

O substanță din „ciupercile magice”, potențial tratament împotriva anorexiei. 9 din 10 femei au raportat că au dobândit o perspectivă mai optimistă asupra vieţii

În primul studiu de acest fel, oamenii de ştiinţă şi-au propus să afle dacă psilocibina poate fi un tratament sigur şi bine tolerat pentru anorexie.

Ei au oferit unui număr de 10 femei cu vârste între 18 şi 40 de ani o doză unică de 25 de miligrame de psilocibină sintetică, sub observaţie medicală.

În urma tratamentului, 9 din 10 femei au raportat că au dobândit o perspectivă mai optimistă asupra vieţii, 8 din 10 au susţinut că a fost „una dintre cele mai pline de semnificaţii experienţe din viaţa lor”, iar 7 din 10 au susţinut că simt că li s-a îmbunătăţit calitatea generală a vieţii.

Doar patru dintre participante au intrat în remisie după trei luni, simptomele caracteristice ale anorexiei fiind eliminate.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Au început lucrările la cel mai mare PARC sportiv din Florești. Va avea peste 4 hectare și va costa peste 20 de milioane de lei

Publicat

parc 1.jpg

Primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, anunță demararea lucrărilor la cel mai mare parc sportiv din localitate. Acesta va avea peste 4 ha și va costa peste 20 de milioane de lei.

parc 2

parc 3

„Lucrările pentru Parcul Multifuncțional de pe strada Tăuțiului au fost demarate! Investiția finală va fi de 21 de milioane de lei.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ

Publicat

laura rosca e1695905689517.jpg

Câțiva turiști au găsit o tânără moartă, joi, pe o plajă din staţiunea Mamaia, aproape de apa mării. Se presupune că aceasta s-a înecat, scrie Agerpres. Este vorba de o tânără de 34 de ani din Turda, Laura Roșca. Aceasta era cunoscută în lumea muzicală sub numele de scenă DJ Lalla.

Persoanele care au găsit cadavrul au alertat salvamarii din zonă. Laura Roșca a fost identificată după tatuaje.

„Nu ştim dacă e singura persoană sau mai sunt şi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile

Publicat

droguri.jpg

La data de 28.09.2023, Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea unei femei, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Aceasta a fost prinsă la un control în trafic cu nu mai puțin de un kilogram de droguri în mașină.

Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru oferte la licitația primului pachet de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Ce sumă este pusă în joc

Publicat

spital.jpg

Procedura de atribuire a primelor lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj a avut data de joi, 28 septembrie, ca limită pentru depunerea ofertelor.

”Patru operatori economici importanți din România și-au declarat, prin depunerea ofertelor, participarea la această procedură și intenția de a realiza primele lucrări de construcții la cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din Regiunea Nord-Vest, SRU Cluj”, arată…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe