Connect with us

EVENIMENT

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu, expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă

Publicat

pusca ceas artmark fb
sursa foto: Facebook / Artmark

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu vor fi expuse, marţi, 24 ianuarie 2023, când românii sărbătoresc MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit Artmark, puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza a fost realizată la mijlocul secolului al XIX-lea şi poartă pe ţeavă monograma princiară aurită a primului domnitor al statului naţional România.

Arma, cu mecanismul inscripţionat „Manufactura Română”, este una de panoplie, dezactivată, nefuncţională. O piesă de aceeaşi valoare – carabina domnitorului Alexandru Ioan Cuza, „Manufactura Română”, se află în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti.

În mica expoziţie dedicată celebrării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Românilor va putea fi expus şi ceasul de trăsură ce a aparţinut lui Mihail Kogălniceanu.

Piesa de colecţie, de secol XIX, este realizată din bronz şi cristal şi face parte dintr-o colecţie privată. Rolul ceasurilor de trăsură era de a măsura timpul în cursul unor călătorii îndelungate.

Aceste ceasuri de trăsură, alcătuite să fie rezistente la şocurile aferente deplasării, foloseau, în loc de pendul, un balansier (precum un ceas automatic contemporan), pentru a nu trebui întoarse.

În România, până la construirea căii ferate care lega Muntenia de Moldova, o călătorie de la Bucureşti la Iaşi cu trăsura dura 4 – 5 zile.

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu, expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Ce vor mai putea admira vizitatorii

Ceasul de trăsură a lui Mihail Kogălniceanu a fost achiziţionat dintr-o licitaţie publică organizată de Artmark în 2015 pentru preţul de adjudecare de 1.600 de euro.

Mihail Kogălniceanu a avut un rol major în desfăşurarea evenimentelor de acum 164 de ani. El a fost deputat în Adunarea ad-hoc, fruntaş al mişcării Comitetului Unirii, prim-ministru al Moldovei, ministru de Externe şi preşedinte al Academiei Române.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi un rar exemplar al „Istoriei Valahiei şi a Moldovei” de Mihail Kogălniceanu, din 1837, care va fi scos la licitaţie pe 2 februarie, alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, documente istorice, hărţi vechi sau fotografii de epocă ce ilustrează celebre personalităţi sau evenimente istorice.

Tot marţi vizitatorii vor avea ocazia să urmărească o secvenţă din filmul „Rug şi flacără”, din 1980, care conţine discursul lui Alexandru Ioan Cuza din 24 februarie 1862 când se aniversau trei ani de la Unirea Principatelor Române şi când se deschide Primul Parlament al României, iar Bucureşti este proclamată capitala ţării. În rolul domnitorului Cuza este marele actor român Florin Piersic.

Expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi deschisă între orele 10,00 – 20,00. Agerpres

sursa foto: Facebook / Artmark

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Știi cum să alegi un televizor nou? Costul real al produselor, în funcție de consumul de energie electrică

Publicat

Știi cum să alegi un televizor nou? costul real al

Știi cum să alegi un televizor nou? InfoCons a realizat un studiu cu privire la costul real al Televizoare LED si OLED ce se comercializează pe piața din România. Au fost analizate 10 tipuri de televizoare LED si OLED.

Consumul de energie (kWh / ora funcționare) pentru televizoarele LED si OLED variază între 0,032 kWh și 0.1 kWh. Media consumului lunar de energie pentru televizoarele LED si OLED analizate, luând în considerare că acesta funcționeaza o oră zilnic, este de 2.12 kWh,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR. Schimbare majoră la finanțare: împrumut garantat și grant de succes

Publicat

marcel boloș vrea să mute o sumă uriașă la imm uri,

Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR și a anunțat o schimbare majoră la modul de finanțare: împrumut garantat și grant de succes.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vorbit vineri la Alba Iulia despre modul în care România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul PNRR a unei sume mari de bani pentru zona de competitivitate economică.

Concret, banii s-ar duce spre sectorul IMM-urilor. Dar, măsura ar veni la pachet…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii SAS din Alba Iulia, vizitați de elevii din Ciugud. Activități ”Școala altfel” în Alba

Publicat

foto: polițiștii sas din alba iulia, vizitați de elevii din

Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) și cei ai Biroului Pregătire Profesională au primit vizita elevilor din Ciugud, în cadrul unei activități ”Școala altfel”.

Cei mici au aflat care este misiunea polițiștilor și au văzut cum se antrenează aceștia.

Bucuria a fost și mai mare atunci când și-au făcut apariția câinii Tina și Bruno, însoțiți de polițiștii Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.

Polițiștii răspund…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

Publicat

bebelus pixabay.jpg

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.

O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.

În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe