Connect with us

EVENIMENT

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu, expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă

Publicat

pusca ceas artmark fb
sursa foto: Facebook / Artmark

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu vor fi expuse, marţi, 24 ianuarie 2023, când românii sărbătoresc MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit Artmark, puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza a fost realizată la mijlocul secolului al XIX-lea şi poartă pe ţeavă monograma princiară aurită a primului domnitor al statului naţional România.

Arma, cu mecanismul inscripţionat „Manufactura Română”, este una de panoplie, dezactivată, nefuncţională. O piesă de aceeaşi valoare – carabina domnitorului Alexandru Ioan Cuza, „Manufactura Română”, se află în colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti.

În mica expoziţie dedicată celebrării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Românilor va putea fi expus şi ceasul de trăsură ce a aparţinut lui Mihail Kogălniceanu.

Piesa de colecţie, de secol XIX, este realizată din bronz şi cristal şi face parte dintr-o colecţie privată. Rolul ceasurilor de trăsură era de a măsura timpul în cursul unor călătorii îndelungate.

Aceste ceasuri de trăsură, alcătuite să fie rezistente la şocurile aferente deplasării, foloseau, în loc de pendul, un balansier (precum un ceas automatic contemporan), pentru a nu trebui întoarse.

În România, până la construirea căii ferate care lega Muntenia de Moldova, o călătorie de la Bucureşti la Iaşi cu trăsura dura 4 – 5 zile.

Puşca de vânătoare a lui Alexandru Ioan Cuza şi ceasul de trăsură al lui Mihail Kogălniceanu, expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Ce vor mai putea admira vizitatorii

Ceasul de trăsură a lui Mihail Kogălniceanu a fost achiziţionat dintr-o licitaţie publică organizată de Artmark în 2015 pentru preţul de adjudecare de 1.600 de euro.

Mihail Kogălniceanu a avut un rol major în desfăşurarea evenimentelor de acum 164 de ani. El a fost deputat în Adunarea ad-hoc, fruntaş al mişcării Comitetului Unirii, prim-ministru al Moldovei, ministru de Externe şi preşedinte al Academiei Române.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi un rar exemplar al „Istoriei Valahiei şi a Moldovei” de Mihail Kogălniceanu, din 1837, care va fi scos la licitaţie pe 2 februarie, alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, documente istorice, hărţi vechi sau fotografii de epocă ce ilustrează celebre personalităţi sau evenimente istorice.

Tot marţi vizitatorii vor avea ocazia să urmărească o secvenţă din filmul „Rug şi flacără”, din 1980, care conţine discursul lui Alexandru Ioan Cuza din 24 februarie 1862 când se aniversau trei ani de la Unirea Principatelor Române şi când se deschide Primul Parlament al României, iar Bucureşti este proclamată capitala ţării. În rolul domnitorului Cuza este marele actor român Florin Piersic.

Expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă va fi deschisă între orele 10,00 – 20,00. Agerpres

sursa foto: Facebook / Artmark

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Proiectul de renovare a sediului AJPIS Cluj, aproape de finalizare. Ministrul Muncii: Un loc mai primitor pentru clujeni

Publicat

whatsapp image 2024 11 18 at 11.41.24 1.jpeg

Proiectul ce prevede renovarea energetică a sediului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Cluj este aproape de finalizare. Până în prezent, peste 95% din lucrări au fost realizate.

Cu această ocazie, a avut loc o conferință de presă la care a participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, reprezenanți ai autorităților naționale și județene și lideri ai Partidului Social Democrat.

Investiție…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Muncii: Pensionarii își vor primi RECALCULĂRILE și sumele RESTANTE până în decembrie

Publicat

whatsapp image 2024 11 18 at 11.41.27 e1731929263448.jpeg

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că toți pensionarii ar urma să își primească recalculările și diferențele restante până în decembrie.

Prezentă într-o conferință de presă la Cluj, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a dat asigurări că toate deciziile de recalculare a pensiilor, inclusiv cele pentru dosarele complexe, vor ajunge la beneficiari până la finalul anului.

Recalculările și restanțele vor fi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

cocoi daria disparuta.jpg

O fetiță de 13 ani a dispărut de acasă duminică, 17 noiembrie.

Copila este căutată de familie, iar cei care au văzut-o sunt rugați să sune de urgență la poliție.

Fetiță de 13 ani dispărută la Cluj-Napoca. Este căutată de familie. Sunați la 112 dacă o vedeți

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată duminică despre faptul că DARIA-ALEXANDRA COCOI, în vârstă de 13 de ani, a plecat voluntar din Cluj-Napoca, în jurul orei 16.30, iar până în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

În județul Cluj, recalcularea pensiilor este aproape finalizată (PE)

Publicat

psd simona bucura oprescu 1.jpeg

Astăzi, 18 noiembrie 2024, doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a efectuat o vizită oficială în județul Cluj, unde a avut întâlniri cu instituțiile din subordinea Ministerului pe care în conduce, inclusiv cu reprezentanți ai Casei Județene de Pensii.

În cadrul vizitei, ministrul a mulțumit în mod special echipelor implicate pentru eforturile lor continue depuse în cadrul procesului de recalculare a pensiilor: „Datorită…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe