Connect with us

ACTUALITATE

Putin nu mai recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi vrea recunoaşterea Transnistriei ca stat independent

Publicat

putin nu mai recunoaşte integritatea teritorială a republicii moldova şi

Putin nu mai recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova şi vrea recunoaşterea Transnistriei ca stat independent

Sursa Foto – Kremlin. ru/Wikipedia Commons

Decretul viza implementarea modalităţilor de soluţionare a problemei transnistrene, cu respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a statutului neutru al Republicii Moldova.

„Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi abordării multisectoriale în contextul formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, decid:

1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organisme executive federale:

e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:

să continue participarea activă la căutarea modalităţilor de soluţionare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”, se arată în decretul semnat de Putin pe 7 mai 2012″.

Dar potrivit publicaţiei Ştiri.md, începând din 21 februarie 2023, decretul a fost anulat, iar prevederea oficială nu mai este valabilă. 

Temerile oficialilor din Republica Moldova sunt în creştere. 

Potrivit declaraţiilor recente ale preşedintelui Maia Sandu a Republicii Moldova, dar şi a informaţiilor împărtăşite de către Volodîmîr Zelenski, preşedintele Ucrainei, Vladimir Putin încearcă să orchestreze o lovitură de stat împotriva guvernului democratic de la Chişinău ori să provoace perturbări sociale pentru a obţine control asupra Aeroportului Internaţional din Chişinău, după cum a declarat şi premierul moldovean, Dorin Recean. 

Scopul lui Putin pentru a destabiliza Republica Moldova este să alipească oficial Transnistria de Federaţia Rusă şi să transporte mii de militari pro-ruşi din republica separatistă în Ucraina, pentru a deschide un nou front în încercarea de a captura oraşul portuar ucrainean Odesa. 

În 1990, teritoriul actual al Republicii Moldova a fost devastat  de un război soldat cu sute de morţi cu regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. România a sărit în ajutorul Moldovei. 

Republica Moldova şi-a căpătat independenţa faţă de Uniunea Sovietică la 27 august 1991, dar a fost sfâşiată teritorial de bancul de est al Nistrului după ce guvernul pro-rus a acaparat controlul la Tiraspol. 

Situaţia a rămas nerezolvată până în prezent, Transnistria devenind un stat independent de facto (dar nu şi de jure), dar pe plan internaţional este recunoscut ca teritoriu ce-i aparţine Republicii Moldova. 

Sursa Mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Valeriu Iftime, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

valeriu iftime 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Valeriu Iftime a explicat care au fost motivele pentru care a intra în politică, dar și de ce vrea să devină președinte al C.J. Botoșani și ce ar vrea să schimbe în județ dacă ar avea acces la această funcție alături de echipa sa de la PNL Botoșani . Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botosani: Au dat foc la hectare întregi de stuf și vegetație uscată, dar pericolul planează asupra gospodăriilor. Pompierii avertizează

Publicat

img 20240502 wa0003 1000x600.jpg

Publicitate

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă!

Ieri după-amiază, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a trei incendii, în următoarele localități:

✔️ Gulioaia – au ars aproximativ două hectare de stuf și patru tone de furaje. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dângeni au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la un adăpost de animale, un alt depozit de furaje și o casă. Au fost salvate două bovine.

Publicitate

✔️…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. pentru funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

silegeanu 1000x600.jpg

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, omul de afaceri care patronează și conduce Hidroplasto SRL Botoșani și care s-a înscris în lupta pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Botoșani din partea AUR Botoșani.
Cătălin Silegeanu a vorbit despre intențiile sale de viitor dacă ar prelua această funcție dar și despre contracandidații săi în această bătălie electorală. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarii din Botoșani care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”

Publicat

index 1000x600.webp.webp

Publicitate

Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrația românească, scrie ADEVĂRUL.

În practica administrativă și edilitară românească s-a încetățenit, mai ales în ultimele două decenii, o practică absolut aberantă. De multe ori, după ce autoritățile reușeau să asfalteze străzile, la scurt timp distrugeau totul pentru a reabilita sistemele de apă, canalizare sau termoficare.

Evident, asfaltul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe