Connect with us

ACTUALITATE

Rabla Clasic 2021: Persoanele juridice au cumpărat 1.883 autovehicule şi două motociclete

Publicat

masina

Persoanele juridice au achiziţionat până în prezent 1.833 autovehicule şi două motociclete în cadrul Programului Rabla Clasic 2021, a anunţat joi Administraţia Fondului pentru Mediu.

În această săptămână, au mai fost acceptate 378 de dosare pentru 681 autovehicule în cadrul Programului Rabla Clasic 2021, pentru persoane juridice, fiind publicate pe site-ul AFM 7 contestaţii pentru 7 autovehicule.

Până în prezent, au fost acceptate un număr total de 3.918 dosare pentru 6.676 autovehicule, 8 motociclete şi 64 contestaţii pentru 110 autovehicule.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis AGERPRES, 3.171 persoane juridice s-au înscris la producători/dealeri auto, până în prezent fiind achiziţionate 1.833 autovehicule şi 2 motociclete.

De asemenea, în cadrul Programului Rabla Plus 2021 s-au înscris la producători/dealeri auto şi 51.937 persoane fizice. Până în prezent au fost achiziţionate 34.860 autovehicule şi 305 motociclete.

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 239 dosare acceptate pentru 322 autovehicule electrice (233 pur electrice şi 89 electrice hibride).

În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 2.541 dosare pentru 3.939 autovehicule, dintre care 2.737 pur electrice, 1.196 electrice hibride, 6 motociclete electrice şi 35 contestaţii pentru 69 autovehicule (43 autovehicule pur electrice şi 26 electrice hibride), susţin reprezentanţii AFM.

Astfel, s-au înscris la producători/dealeri auto 2.302 persoane juridice, iar până în prezent au fost achiziţionate 1.184 autovehicule noi (721 pur electrice şi 463 electrice hibride) şi două motociclete electrice.

De asemenea, s-au înscris la producători/dealeri auto, 7.566 persoane fizice, fiind achiziţionate 1.869 autovehicule noi (1.114 pur electrice şi 755 electrice hibride) şi 8 motociclete electrice.

Noile liste cu dosare aprobate în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus au fost publicate pe site-ul AFM.

În cadrul Programului Rabla Clasic, valoarea primei de casare este de 7.500 de lei, iar valoarea eco-bonusurilor acordate pentru stimularea achiziţionării autoturismelor cât mai puţin poluante, în funcţie de tehnologia folosită, sunt de 1.500 de lei – pentru autovehiculele cu emisii scăzute, respectiv de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou. Pentru achiziţionarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei.

În acelaşi timp, în Programul Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete: 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou.

Totodată, persoanele care renunţă la o maşină veche, poluantă, şi achiziţionează un autovehicul electric beneficiază atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, cuantumul finanţării pentru motociclete electrice este de 5.500 de lei, iar persoanele care doresc să achiziţioneze o motocicletă electrică şi predau o maşină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

OMS: Niciun deces asociat noii variante Omicron nu a fost raportat până acum

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are până la această oră informaţii despre un eventual deces asociat noii variante Omicron care provoacă COVID-19, a declarat vineri la Geneva un purtător de cuvânt al OMS, relatează AFP.

„Nu am văzut niciun raport despre decese asociate Omicron”, a declarat Christian Lindmeier, la conferinţa de presă săptămânală a OMS de la Geneva.

Având în vedere că multe ţări fac teste pentru a detecta noua variantă, vom avea „mai multe cazuri, mai multe informaţii, precum şi – sper să nu fie cazul – decese”, a precizat el.

Noua variantă, clasificată ca îngrijorătoare de OMS, a fost depistată iniţial în Africa de Sud, însă de când autorităţile sanitare sud-africane au alertat OMS despre primul caz la 24 noiembrie, infectările cu Omicron au fost constatate în aproape 30 de ţări de pe toate continentele, unele depistând infectări anterioare datei primului anunţ despre această variantă.

Deşi în afara Africii de Sud, primele infectări au fost raportate la persoane care au călătorit în regiune, primele cazuri cu transmitere locală au apărut deja în Statele Unite sau în Australia.

Potrivit OMS, există o posibilitate „ridicată” ca Omicron să se răspândească la nivel global, deşi rămân în continuare semne de întrebare legate de contagiozitate, eficacitatea actualelor vaccinuri, sau gravitatea simptomelor bolii. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Teste OBLIGATORII în Norvegia chiar şi pentru persoanele complet vaccinate

Publicat

Călătorii în Norvegia sunt obligaţi să efectueze un test de coronavirus la sosirea în ţara scandinavă începând de vineri, indiferent de statutul lor privind vaccinarea, informează DPA.

La punctele de trecere a frontierei cu staţii de testare, testele urmează a fi efectuate direct acolo. Acolo unde aceste staţii lipsesc, testul trebuie făcut în altă parte în 24 de ore – un test rapid este suficient în acest caz.

Obligaţia de testare se aplică atât celor vaccinaţi, cât şi celor nevaccinaţi. Există excepţii pentru navetiştii de frontieră, personalul companiilor aeriene şi şoferii profesionişti.

Alte măsuri anti-coronavirus au fost de asemenea înăsprite în Norvegia, mai ales la nivel regional.

Este necesar să se ia măsuri mai stricte pentru a întârzia răspândirea variantei Omicron

Este necesar să se ia măsuri mai stricte pentru a întârzia răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, a explicat ministrul sănătăţii Ingvild Kjerkol.

Scopul este de a păstra controlul asupra situaţiei, a obţine mai multe cunoştinţe despre noua variantă a virusului şi evita supraîncărcarea sistemului de sănătate.

Norvegia a trecut comparativ bine prin pandemie mult timp, dar din această toamnă numărul infecţiilor cu coronavirus în ţară a crescut brusc.

Una dintre îngrijorări în acest moment este că un caz Omicron a fost detectat după o petrecere de Crăciun la Oslo şi un total de 50 de cazuri depistate pozitiv la coronavirus au apărut în legătură cu această petrecere. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii care călătoresc în decembrie în Bulgaria o pot face doar cu certificat digital european COVID

Publicat

Românii care intră pe teritoriul Bulgariei în luna decembrie o pot face doar dacă pe lângă documentele călătorie prezintă un certificat digital european COVID şi vor fi supuse, selectiv, testării rapide la frontieră, aceste prevederi menţinând România în zona roşie pentru statul vecin.

„Cetăţenii români care sosesc din România pot intra pe teritoriul Bulgariei, începând din data de 1 decembrie, în baza prezentării documentelor de călătorie şi, alternativ, a unuia dintre următoarele documente COVID-19, respectiv prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID-19, prezentarea unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID-19 sau prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID-19, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. Totodată, noul ordin prevede că persoanele care sosesc în Republica Bulgaria din state aflate în zona roşie sau portocalie vor fi supuse selectiv testării rapide antigen la frontieră”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de ITPF Giurgiu.

Noile prevederi sunt aplicabile din data 1 decembrie 2021 şi menţin România în zona roşie pentru statul vecin. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Valabilitatea voucherelor de vacanţă nefolosite din cauza pandemiei ar putea fi prelungită şi anul următor

Publicat

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern s-a discutat despre acordarea voucherelor de vacanţă, precizând că a propus prelungirea cu un an a tichetelor emise din anii anteriori şi nefolosite din cauza pandemiei.

„Legat de vouchere de vacanţă, este deja o discuţie, a fost o discuţie astăzi în Guvern. Noi, ministerele iniţiatoare – IMM şi Ministerul Muncii – am propus şi prelungirea voucherelor de vacanţă care mai sunt şi din cauza pandemiei nu au putut fi folosite şi acordarea de vouchere de vacanţă pentru anul următor”, a spus Budăi, după şedinţa Executivului.

El a afirmat că valabilitatea voucherelor de vacanţă nefolosite ar putea fi prelungită până la sfârşitul anului următor.

„Până la sfârşitul anului următor (să fie prelungită valabilitatea voucherelor de vacanţă nefolosite – n.r.). Aceasta este propunerea, vedem ce iese din cadrul avizărilor interministeriale”, a menţionat Budăi.

Ministrul Muncii a precizat că este vorba despre voucherele emise în 2020, dar sunt în discuţie şi cele din 2019.

„În primă discuţie am înţeles de la ministrul IMM că a trecut 2020, eu ştiu că în piaţă mai sunt şi din 2019. O să discutăm în Guvern şi cu siguranţă când va fi ordonanţa de urgenţă vom discuta şi vom decide forma finală. Se aşteaptă observaţii de la celelalte ministere de resort”, a mai spus Budăi. Agerpres

Citește mai departe