EVENIMENT
Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a încetat din viaţă la 92 de ani

Într-un comunicat emis duminică, Asociația Presei Sportive din România a anunțat că Radu Cosașu, decanul presei sportive românești, a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, la Spitalul „Elias” din București.
Radu Cosaşu s-a născut la data de 29 octombrie 1930, la Bacău, într-o familie din mica burghezie evreiască, fiul lui Isac Rohrlich, contabil, şi al Melaniei (născută Wassermann).
După ce a absolvit liceul la Bucureşti (1940-1948), a urmat un an de studii la Facultatea de Litere (1948-1949), de unde a fost recrutat pentru Şcoala de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (1952-1953).
A început ca reporter la Revista elevilor (1948-1949), unde a şi debutat în 1948, a continuat ca redactor la Scânteia tineretului (1949), a lucrat ca frezor la Uzinele Timpuri Noi (1950), a revenit ca redactor la Scânteia tineretului (1953-1956), de unde a fost concediat, după ce a lansat teoria „adevărului integral” la Congresul Tinerilor Scriitori (1956) (susţinând că literatura trebuie să înfăţişeze „adevărul integral” şi nu unul selectat tendenţios, după o logică propagandistică), rămânând fără loc de muncă mai bine de un deceniu. A colaborat la diverse reviste şi a publicat numeroase volume de nuvele sau romane, se arată în comunicat.
Radu Cosaşu, decanul presei sportive româneşti, a încetat din viaţă la 92 de ani. De-a lungul vremii a publicat peste 20 de volume
După 1989 a fondat alături de Andrei Pleşu, Tita Chiper şi Zigu Ornea revista de Dilema (astăzi, Dilema veche) şi a colaborat la diverse alte publicaţii.
De-a lungul vremii a publicat peste 20 de volume.
A scris povestiri cu un marcant caracter autobiografic, literatura sa având un filon eseistic foarte pronunţat.
A deţinut rubrici la ziarul Sportul şi revistele Cinema şi România literară, a fost redactor-şef la Fotbal Plus, redactor al revistei Dilema veche şi colaborator permanent al Gazetei Sporturilor.
Radu Cosaşu a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (1975), cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1971, 1989), cu Premiul Naţional pentru Literatură (2007), cu Premiul de Excelenţă în cadrul Galei „Ioan Chirilă” (2010).Agerpres
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.
Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.
„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
CSM Alba Iulia versus Farul Constanța, în Cupa României: Elevii lui Alexandru Pelici au făcut un meci frumos dar au pierdut cu 3-0

Cel mai important meci al echipei de fotbal din Alba Iulia, CSM Unirea, din ultimii ani are loc marți, 1 aprilie 2025. De la ora 19.30, elevii lui Alexandru Pelici au început meciul împotriva echipei Farul Constanța antrenată de Gică Hagi.
Este vorba despre meciul din sferturile de finală ale Cupei României.
Scorul a fost deschis rapid de elevii lui Hagi, în minutul opt. Mai exact, Andrei Ciobanu a deschis scorul cu un șut direct pe spațiul apărat de portarul din Alba Iulia.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro