EVENIMENT
Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare în dosarul Polaris

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, vineri, la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris Holding.
Decizia nu este definitivă.
Astfel, edilul a fost condamnat la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită şi la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru o altă faptă de luare de mită. El a mai fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi la un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.
În final, judecătorii au sporit pedeapsa cea mai grea, cea de 5 ani şi jumătate, cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite prin decizie, respectiv 4 ani şi 4 luni de închisoare, iar pedeapsa finală a fostului edil este de 9 ani şi 10 luni de închisoare.
Judecătorii ICCJ constată că prin încheierea din 10 ianuarie 2018 s-a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de Mazăre cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă şi au stabilit menţinerea acesteia.
Alături de Radu Mazăre a fost condamnat şi omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky. Acesta a primit trei pedepse pentru trei fapte de complicitate la luare de mită, iar după contopirea şi sporirea acestora cu 2 ani şi 4 luni de închisoare acesta va avea de executat 7 ani şi 10 luni de detenţie.
Asociatul companiei Polaris, Eduard Stelian Martin, a fost condamnat de judecători la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi la 3 ani de închisoare pentru dare de mită. Pedeapsa finală de 4 ani şi jumătate a fost fost sporită de instanţă cu un an, astfel că Martin va avea de executat 5 ani şi jumătate de închisoare.
ICCJ a condamnat şi compania dătătoare de mită Polaris Holding la 750.000 lei amendă penală pentru complicitate la abuz în serviciu şi i-a interzis să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de doi ani după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Firma a mai fost condamnată la 750.000 lei amendă penală (250 zile amendă x 3.000 lei/zi ) pentru dare de mită. În final, instanţa a sporit pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 750.000 de lei cu o treime din totalul pedepselor, respectiv 250.000 lei amendă penală, urmând ca în final firma să execute 1.000.000 lei amendă penală.
În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, instanţa a stabilit pedepse cu suspendare, cu termene de încercare de până la patru ani.
În final, judecătorii au admis acţiunea civilă a U.A.T. Municipiul Constanţa şi îi obligă în solidar pe Mazăre, Martin, Polaris Holding, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Sorina Laura Oprea, Alina Pavel şi Ghiulnihal Mutalâp la 155.627.317, 82 de lei despăgubiri civile către partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa.
Instanţa a stabilit astfel confiscarea de la fostul edil al Constanţei şi de la omul de afaceri câte 20.410.256,8 de lei şi a menţinut sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor condamnaţi.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.
Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.
DNA mai spune că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Conform DNA, şi în acest caz mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.
DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre. AGERPRES
EVENIMENT
Reguli noi pentru șoferi: Ce trebuie să faci pentru a reduce perioada de suspendare a permisului

Șoferii care speră la o reducere a perioadei de suspendare a permisului trebuie, de acum, să îndeplinească o condiție suplimentară.
Legea care introduce noua regulă a fost promulgată și aduce modificări semnificative în ceea ce privește aplicarea articolului 104, alineatul (1), din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Reguli noi pentru șoferi: Ce trebuie să faci pentru a reduce perioada de suspendare a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
23-25 mai: Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș. Ediție de colecție, la 130 de ani de la nașterea poetului. PROGRAM

Se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga și 45 de ani de când Festivalul „Lucian Blaga” face parte din identitatea culturală a Sebeșului. Fondat în anul 1981 de Achim Mihu, Mircea Tomuș, Gheorghe Maniu, Ion Mărgineanu, onorat de prezența lui Constantin Noica în anul 1984, a lui Nicolae Steinhardt în 1986, Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș și de la Lancrăm reprezintă o istorie culturală pe care o prețuim.
În perioada 23-25 mai 2025, vor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
U-BT Cluj, în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin. A învins CS Vâlcea și în al treilea meci, cu scorul de 81-77

U-BT Cluj s-a calificat, joi, în finala Ligii Naționale de Baschet Masculin, după ce a învins echipa CS Vâlcea.
Baschetbaliștii clujeni s-au calificat în finală cu scorul 3-0 la general, numărul minim de jocuri.
U-BT Cluj a învins CS Vâlcea și în al treilea meci, cu scorul de 81-77
U-BT a câștigat cel de al treilea joc cu vâlcenii, în deplasare, cu scorul de 81-77 (40-42).
Cei mai buni marcatori au fost Zavier Simpson – 20 de puncte, 7 recuperări și 6…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Motivul pentru care un tânăr din Blaj a fost trimis în judecată pentru viol, deși victima din dosar nu a fost constrânsă

Un tânăr din Blaj a fost trimis în judecată pentru viol. Magistrații au notat că motivul pentru care fapta tânărului a fost încadrată la viol este vârsta fetei.
Mai exact, acesta a întreținut relații sexuale când minora avea 13 ani. De asemenea judecătorii au notat că minora nu a fost constrânsă să întrețină relații sexuale cu tânărul, însă magistrații au notat că la vârsta de 13 ani fata era lipsită de discernământ.
Dosarul a trecut de stadiul de măsuri…
Citește mai mult pe Alba24.ro