Connect with us

EVENIMENT

Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare în dosarul Polaris

Publicat

mazare

Fostul primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre a fost condamnat, vineri, la 9 ani şi 10 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care a fost acuzat că a oferit discreţionar un contract firmei de salubritate Polaris Holding.

Decizia nu este definitivă.

Astfel, edilul a fost condamnat la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru două fapte de luare de mită şi la 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru o altă faptă de luare de mită. El a mai fost condamnat la 5 ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi la un an de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată.

În final, judecătorii au sporit pedeapsa cea mai grea, cea de 5 ani şi jumătate, cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite prin decizie, respectiv 4 ani şi 4 luni de închisoare, iar pedeapsa finală a fostului edil este de 9 ani şi 10 luni de închisoare.

Judecătorii ICCJ constată că prin încheierea din 10 ianuarie 2018 s-a dispus înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de Mazăre cu măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data punerii efective în executare a mandatului de arestare preventivă şi au stabilit menţinerea acesteia.

Alături de Radu Mazăre a fost condamnat şi omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky. Acesta a primit trei pedepse pentru trei fapte de complicitate la luare de mită, iar după contopirea şi sporirea acestora cu 2 ani şi 4 luni de închisoare acesta va avea de executat 7 ani şi 10 luni de detenţie.

Asociatul companiei Polaris, Eduard Stelian Martin, a fost condamnat de judecători la 4 ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi la 3 ani de închisoare pentru dare de mită. Pedeapsa finală de 4 ani şi jumătate a fost fost sporită de instanţă cu un an, astfel că Martin va avea de executat 5 ani şi jumătate de închisoare.

ICCJ a condamnat şi compania dătătoare de mită Polaris Holding la 750.000 lei amendă penală pentru complicitate la abuz în serviciu şi i-a interzis să participe la procedurile de achiziţii publice pe o durată de doi ani după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Firma a mai fost condamnată la 750.000 lei amendă penală (250 zile amendă x 3.000 lei/zi ) pentru dare de mită. În final, instanţa a sporit pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de 750.000 de lei cu o treime din totalul pedepselor, respectiv 250.000 lei amendă penală, urmând ca în final firma să execute 1.000.000 lei amendă penală.

În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, instanţa a stabilit pedepse cu suspendare, cu termene de încercare de până la patru ani.

În final, judecătorii au admis acţiunea civilă a U.A.T. Municipiul Constanţa şi îi obligă în solidar pe Mazăre, Martin, Polaris Holding, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Sorina Laura Oprea, Alina Pavel şi Ghiulnihal Mutalâp la 155.627.317, 82 de lei despăgubiri civile către partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa.

Instanţa a stabilit astfel confiscarea de la fostul edil al Constanţei şi de la omul de afaceri câte 20.410.256,8 de lei şi a menţinut sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor condamnaţi.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăţi şi o firmă pe care el o administra.

DNA mai spune că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între Polaris M Holding SRL şi primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, şi în acest caz mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding şi aceeaşi firmă controlată de Mazăre şi Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei.

DNA mai arată că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Publicat

cn 25 04 vizual orizontal f.png

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.

Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.

„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf. 

Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Publicat

trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății. 

Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.

În concret, s-a reținut că, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipa de studenți a UTCN, LOCUL 1 la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

whatsapp image 2025 04 03 at 21.59.57 scaled.jpeg

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada). 

Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe