Connect with us

EVENIMENT

Rafila despre valul al șaselea de COVID: Nu este exclus să înregistrăm o medie de 10.000 de cazuri zilnice

Publicat

rafila ministrul sanatatii

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că personal nu sprijină o eventuală reintroducere a stării de alertă, pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19. Rafila a declarat că nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri.

„Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI.

Acesta spune că, în acest moment, la nivel național sunt ocupate circa 10% din totalul paturilor alocate pentru pacienții COVID.

Alexandru Rafila a declarat, în contextul în care bilanțul COVID-19 a crescut masiv în ultima perioadă că „asistăm la continuarea creșterii începute în urmă cu circa patru săptămâni, așa-numitul val al șaselea (…).

Cred că această tendință crescătoare va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august.

Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Național de Sănătate Publică și nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neașteptat, important este să fim pregătiți din punct de vedere al acordării asistenței medicale, atât din punct de vedere ambulatoriu sau mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor și pe de
altă parte să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienții care fac eventuale forme mai grave sau complicații”.

Rafila despre valul al șaselea de COVID. Recomandările ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății recomandă populației să poarte masca de protecție în spațiile închise aglomerate.

„Noi am luat deja măsura utilizării măștii în unitățile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecții, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unitățile sanitare au la dispoziție actul normativ și comunicarea făcută de către Ministerul Sănătății, ca să introducă utilizarea măștii în spații închise în unitățile sanitare (…).

Ministerul Sănătății nu are la dispoziție o pârghie legală, care să impună obligativitatea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru. Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situația epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS. Știți bine că încă de acum o lună de zile noi am recomandat utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măștii și încercăm să lămurim populația, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în comun”, a mai spus Rafila.

Rafila despre valul al șaselea de COVID. În ce condiții s-ar putea reintroduce starea de alertă

Întrebat dacă este exclusă reintroducerea stării de alertă, ministrul a răspuns: „Aici nu pot să mă pronunț, este o chestiune care depășește competența Ministerului Sănătății.

Eu sper să nu fie nevoie de așa ceva, dacă noi o să reușim să gestionăm bine din punct de vedere al asistenței medicale, dacă oamenii înțeleg să aplice măsurile acestea simple, cum ar fi utilizarea măștii, eu personal nu sprijin un astfel de demers.

Pentru că el este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

Publicat

remus lapusan.jpg

Deputalul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a ridicat, în Parlament, problema gestionării ineficiente a deşeurilor în România şi importanța protejării mediului.

Aceasta a generat o criză ecologică ce necesită măsuri urgente care să asigure garantarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, a spus Remus Lăpușan.

Remus Lăpușan: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

”Gestionarea ineficientă a deşeurilor în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 52 de ani din Sebeș, după gratii pentru conducere fără permis. Cât va sta la închisoare

Publicat

”prison break” la peniteciarul aiud: doi deținuți drogați au pus

Un bărbat de 52 de ani din Sebeș a ajuns după gratii, pentru conducere fără permis. Instanța a decis în cazul său 10 luni și 20 de zile de închisoare. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 1 aprilie 2025, polițiștii de investigații criminale au depistat și reținut un bărbat de 52 de ani, din municipiul Sebeș, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis la data de 1 aprilie 2025, de către Judecătoria Sebeș.

Bărbatul a fost condamnat la executarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prezidențiale 2025: George Simion ar obține 31,2%, dar ar pierde turul 2. Opțiunile pentru Nicușor Dan, Antonescu, Ponta. Sondaj

Publicat

prezidențiale 2025: george simion ar obține 31,2%, dar ar pierde

Prezidențiale 2025: Un sondaj realizat de asociația MKOR arată că alegerile prezidențiale din 2025 se conturează ca fiind cele mai imprevizibile din ultimii ani. Potrivit sursei citate, intenția de vot este fragmentată, iar scorurile din turul 2 sunt la limită. Absenteismul și indecizia pot schimba radical rezultatul final.

George Simion ar obține 31,2% dintre voturile românilo (după redistribuirea voturilor valide), dacă duminică ar fi organizat turul 1 al alegerilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Carte electronică de identitate la Cluj și pentru minorii sub 14 ani, din 2 iunie. Înlocuiește pașaportul

Publicat

whatsapp image 2025 04 02 at 11.48.35 scaled.jpeg

Prima carte electronică de identitate din România, upgradată față de modelul din 2021 și cu elemente de securitate mai puternice, a fost eliberată, miercuri, la Direcția Județeană de Evidență a Persoanei (DJEP) Cluj. Aceasta se va emite din 2 iunie și pentru minorii sub 14 ani și poate înlocui pașaportul pentru călătoriile în țările UE.

Chestorul de poliție Cătălin Giulescu, directorul Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, a declarat la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe