Connect with us

ACTUALITATE

Rafila, noi detalii despre întreruperea şcolii

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că întreruperea temporară a activităţii de învăţământ cu prezenţă fizică ar putea să fie decisă doar dacă se vor înregistra multe cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, iar activitatea spitalelor ar fi blocată.

El a spus, că dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus care ajung în spital va fi mic, atunci nu va exista niciun motiv de întrerupere activităţii şcolare.

„Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. (…) În Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi. Totuşi, şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă… Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe… Dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Sigur, că, dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară”, a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, şcolile au fost închise luni de zile, când se înregistrau 100-200 de cazuri pe zi, „total nejustificat”.

„Menţinerea deschisă a activităţilor şcolare nu cu orice preţ categoric, dar cu un algoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore… Aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul acesta şi în mod repetat în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi total nejustificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a mai arătat ministrul.

El a susţinut că rata de reproducerea pentru tulpina Omicron este de aproximativ 15, adică de 5 ori mai mult decât la tulpina iniţială.

„Dacă rata de reproducere teoretică pentru tulpina iniţială era 3, pentru Delta era 7-8 şi pentru Omicron este în jur de 15 sau până în 15. Asta arată că tulpina Omicron faţă de tulpina iniţială de transmite de cinci ori mai repede. (…) Acestea sunt cifre care se referă la lipsa oricărei măsuri de protecţie, niciun fel de măsură de protecţie. În momentul în care introduci măsuri de protecţie, când introduci ventilaţia spaţiilor foarte importantă este ventilaţia spaţiilor în care îşi desfăşoară oamenii activitatea…. Dacă ne referim la şcoli, ventilaţia spaţiului clasei după fiecare oră este esenţială. Dacă sunt vaccinaţi, dacă sunt nevaccinaţi care categorie de populaţie, una este să fie persoane adultă cu un bun sistem imun, alta să fie vârstnici cu comorbidităţi care au altă susceptibilitate să se îmbolnăvească. Este clar că în competiţia dintre Delta şi Omicron – Omicron câştigă teren foarte, foarte rapid”, a explicat Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat vineri Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală.

Rafila a discutat cu echipa de conducere şi şefii de secţie despre pregătirea unităţii sanitare în acest context epidemiologic şi a vizitat mai multe secţii. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Pădurar reținut după ce ar fi emis zeci de avize false

Publicat

botoșani: pădurar reținut după ce ar fi emis zeci de

Publicitate

Un pădurar din județul Botoșani a fost reținut de polițiști după ce ar fi emis zeci de avize false de însoțire a materialului lemnos, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Delia Nenișcu.

Potrivit acesteia, tânărul de 25 de ani, din orașul Flămânzi, este cercetat pentru fals intelectual și uz de fals.

‘În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în perioada ianuarie 2024-…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: A analizat cererile pentru sprijinul sectorului de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile

Publicat

apia botoșani: reamintim fermierilor că se află în plină desfășurare

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a primit și a analizat cererile și documentele necesare pentru acordarea sprijinului financiar de urgență  pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024, conform Hotărârii de Guvern nr. 69/2025.

Sprijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Ceremonie emoționantă în Parohia Dămideni. Părintele protopop de Săveni l-a învestit pe noul paroh , un ucenic al Sihăstriei Neamț

Publicat

foto: ceremonie emoționantă în parohia dămideni. părintele protopop de săveni

Publicitate

Într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie duhovnicească, Parohia cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani, și-a primit recent noul păstor sufletesc. Pr. Sebastian-Constantin Chifan, un tânăr teolog format în duhul smereniei și al iubirii de Dumnezeu, a fost hirotonit preot și a preluat cârma spirituală a comunității, promițând să fie un ghid credincios pe drumul către mântuire….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spectacolul „Cerere în căsătorie”, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

spectacolul „cerere în căsătorie”, la teatrul „mihai eminescu” botoșani

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invităiubitorii de artă, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov.

Botoșănenii sunt așteptați, sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 1900 la Teatrul „Mihai Eminescu” la spectacolul  „Cerere în căsătorie” A.P. Cehov.

Regia artistică şi ilustraţia muzicală: Mihai Donţu

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Distribuţie: Cezar Amitroaei, Silvia Răileanu, Radu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe