Connect with us

ACTUALITATE

Rafila: ”Nu e atribuţia Ministerului Sănătății să se ocupe de distribuţia testelor în şcoli”

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că achiziţia testelor de salivă pentru şcoli nu intră în atribuţia ministerului său şi că nu ştie dacă vor ajunge aceste teste în şcoli săptămâna viitoare.

În legătură cu rezultatul fals pozitiv al acestor teste, Rafila a menţionat că sunt unii care nu ştiu să le utilizeze sau glumesc când le raportează pozitive.

„Această achiziţie a fost făcută de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de ONAC. Nu ştiu (dacă există teste pentru săptămâna viitoare – n.r.). Dacă nu avem nici cea mai mică informaţie, de unde? Dar de ce să discut cu domnul Arafat? Nu este atribuţia Ministerului Sănătăţii să se ocupe de distribuţia testelor în şcoli, nu sunt unităţi care să ţină de Ministerul Sănătăţii”, a afirmat Rafila.

Întrebat dacă aceste teste ar trebui continuate, în condiţiile în care au fost multe fals pozitive, Rafila a spus: „Campania de testare trebuie continuată în condiţii de normalitate”.

Rafila: Sunt unele persoane care nu știu să foloseascp testele

„Normalitate înseamnă următorul lucru: la instruire am încercat să ajut, să demonstrez cum se fac aceste teste, mai mult nu din partea ministrului Sănătăţii, ci din partea dr. Rafila, care este medic de medicină şi microbiolog, de asta am făcut. Mai departe – cum se distribuie, cum face Ministerul Educaţiei încât să poată să ajungă informaţia la toată lumea, cum se lucrează corect acest test – nu pot să intervin, nu am cum să intervin”, a adăugat Rafila.

El a mai spus că unele persoane nu ştiu să folosească aceste teste.

„Apropo de calitatea rezultatelor: vreau să vă spun că probabil sunt unii care nu ştiu să le utilizeze cum trebuie şi citesc, de exemplu, testul la mai mult de 30 de minute, care este perioada maximă de citire a testului, sau sunt poate persoane care glumesc când fac aceste teste şi le raportează ca fiind pozitive fără să fie pozitive. Nu ştiu, sunt tot felul de modalităţi. În principiu, dacă sunt teste care s-au confirmat, jumătate înţeleg sau 40 de la sută, s-au confirmat şi prin teste PCR, tot e bine că există copii care nu au transmis boala mai departe”, a subliniat Rafila.

Ministerul Educaţiei a solicitat DSU graficul privind livrarea testelor de salivă

Ministerul Educaţiei a solicitat DSU graficul privind livrarea testelor de salivă şi a transmis că nu are competenţe în acest domeniu.

„Referitor la solicitarea adresată DSU/IGSU de către Ministerul Educaţiei cu privire la graficul de aprovizionare cu teste, prin răspunsul comunicat în această seară ni s-a adus la cunoştinţă faptul că „a fost recepţionată cantitatea de 8.000.000 bucăţi, rămânând de livrat doar 7.000.000 de bucăţi, deoarece furnizorii DDS Diagnostic SRL şi ISSOSOCIAL MEDIA SRL nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale”. În răspunsul primit nu ni s-a comunicat data la care vor fi livrate cele 7.000.000 de teste.

Ministerul Educaţiei va solicita clarificări suplimentare cu privire la acest aspect

Ca atare, Ministerul Educaţiei va solicita clarificări suplimentare cu privire la acest aspect. Reiterăm faptul că Ministerul Educaţiei nu are competenţe/responsabilităţi în a se pronunţa asupra unor date evaluate şi stabilite de autoritatea ce are în atribuţii desfăşurarea procedurii de achiziţie publică, respectiv contractarea şi gestiunea bugetului aferent, neputându-se pronunţa în niciun fel asupra unor aspecte care privesc firmele furnizoare, preţurile de achiziţie sau alte detalii ce ţin de organizarea licitaţiei şi nici asupra unor chestiuni ce ţin de încheierea/executarea unor contracte în care Ministerul Educaţiei nu are vreo calitate”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe