Connect with us

EVENIMENT

Rafila: Vaccinurile ar putea fi compensate. Trebuie să existe acest circuit

Publicat

alexandru rafila ministrul sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că prevenţia unor boli este foarte importantă, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, cu diverse comorbidităţi, şi că există discuţii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru compensarea anumitor vaccinuri.

„Vaccinarea este singura care poate să evite apariţia unei boli, gândiţi-vă mai ales la persoanele vârstnice care au diverse comorbidităţi şi la care, de exemplu, o infecţie pneumococică ar putea să pună probleme foarte serioase în ceea ce priveşte starea de sănătate şi uneori chiar supravieţuirea.

Discutăm despre posibilitatea de a compensa vaccinurile, am discutat şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acest aspect, cred că există disponibilitate şi am putea să ne gândim măcar pentru unele dintre vaccinurile care se adresează pacienţilor cu boli cronice sau alte tipuri de vaccinuri, cum ar fi vaccinul de tip HPV, să poată să beneficieze de un sistem de compensare, pentru că scopul este să creştem şi accesibilitatea la vaccin – pe de o parte informare, pe de altă parte accesibilitate”, a spus Rafila, invitat la dezbaterea online „Ştii cât mai are de trăit inima ta?”, organizată de DC News.

Rafila: Vaccinurile ar putea fi compensate. Vârstnicii vor avea şi în acest an acces gratuit la vaccinul gripal

Rafila a precizat că vârstnicii vor avea şi în acest an acces gratuit la vaccinul gripal.

„Diferenţa este că în acest an vom asigura accesul, începând cu luna septembrie, ca să nu mai ajungem în situaţia să livrăm vaccinuri în ianuarie, când nimeni nu se mai vaccinează, şi în fiecare an statul român a cheltuit foarte mulţi bani pentru vaccinuri care n-au fost utilizate”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte taxarea obiceiurilor nesănătoase, Rafila a apreciat că ar trebui aplicate politici publice pentru a colecta fonduri la casele de sănătate.

„Sunt elemente foarte importante, preventive, care ar trebui sprijinite prin politici publice. Utilizarea tutunului în forma clasică sau prin încălzire trebuie limitată şi eliminată până într-un anumit moment. Sigur că politicile fiscale legate de o taxare suplimentară pentru băuturile care conţin o cantitate mare de zahăr pot să întregească tabloul (…) şi cred că este o abordare raţională”, a arătat Rafila.

Rafila: Vaccinurile ar putea fi compensate. Resurse pentru finanțarea programelor de prevenție

El a subliniat faptul că trebuie realizată o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte mentalitatea populaţiei, de la tratament la prevenţia unor boli.

„Trebuie să existe acest circuit, cheltuielile mai mari la care sunt supuşi cei care decontează asigurările de sănătate, respectiv Casa Naţională, Casele Judeţene, Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă la dispoziţie resurse pentru finanţarea acestor programe, pe de o parte.

Și, pe de altă parte, schimbarea de paradigmă de la tratament la prevenţie durează foarte mult, înseamnă schimbarea mentalităţii populaţiei, unora dintre profesioniştii din sănătate, dar lucrul ăsta trebuie să fie susţinut şi sustenabil în acelaşi timp.

Pentru că doar o astfel de evoluţie va îmbunătăţi indicatorii stării de sănătate pentru populaţia din România şi va face şi sistemul de sănătate din România rezilient”, a mai declarat Rafila. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Restricții de CIRCULAȚIE pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă

Publicat

autostrada transilvania reparatii 3.jpg

Din cauza efectuării unor lucrări de reparații sau asfaltare, CNAIR anunță restricții de circulație pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, dar și la Arad și București-Pitești.

Restricții de circulație

A1 Sebeș-Sibiu, km 283+990 – 285+200 Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos, până la ora 19.00 se execută lucrări de reparații la partea carosabilă, scrie Alba24.ro. Banda 1 și banda de urgență sunt restricționate, pe calea 2 (sens Sebeș – Sibiu); se circulă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Urs observat în Oarda, lângă Alba Iulia. Locuitorii din zonă, avertizați prin mesaj RO-Alert

Publicat

urs observat în oarda, lângă alba iulia. locuitorii din zonă,

Prezența unui urs a fost semnalată în localitatea Oarda ce aparține de municipiul Alba Iulia. Locuitorii din zonă au fost avertizați prin mesaj RO-Alert.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

Li s-a recomandat și să-și protejeze animalele din gospodărie.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Furt la Mănăstirea Râmeț: Un hoț care a intrat pe geamul unei chilii a lăsat o femeie fără bani

Publicat

furt la mănăstirea râmeț: un hoț care a intrat pe

O femeie cazată într-o chilie a Mănăstirii Râmeț, care a rămas fără bani va fi parte vătămată într-un dosar de furt. 

Hoțul este un bărbat care a reușit să intre în camera acesteia și să îi fure banii dintr-un dulap. Este vorba despre un caz de furt calificat la Mănăstirea Râmeț din județul Alba.

Recent, în data de 19 aprilie 2024, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. Nicolae C.,, va fi judecat pentru furt calificat. Dosarul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte de a pierde accesul la ele. Recomandări DNSC

Publicat

trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, înainte

Trei pași pentru securizarea conturilor de pe rețelele sociale, recomandați de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică.

În ciuda precauțiilor pe care le luăm, conturile noastre de social media pot fi compromise, avertizează DNSC.

Cum au ajuns procurorii DIICOT Alba Iulia să cerceteze furtul unui cont de Instagram, după ce o tânără a accesat un link suspect

Mulți români se trezesc fără acces la propria pagină de Facebook sau Instagram. Atacatorii au atunci acces…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe