Connect with us

EVENIMENT

Ramona Ionescu, fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, trimisă în judecată

Publicat

dna

Ramona Ionescu, fost şef al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, a fost trimisă în judecată, alături de alte patru persoane, în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă de către conducerea unităţii medicale a unui contract de achiziţie echipamente medicale supraevaluate şi care nu erau necesare, a informat, vineri, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui:

* Marius Andrei Kadas-Iluna, la data faptelor consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Judeţean Braşov; preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

* Marius Cristina Popa, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar, tot în arest la domiciliu, au mai fost trimişi în judecată administratorul firmei Chantel Sante SRL, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi Gheorghe Nedelea, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, în faţa judecătorilor vor ajunge şi Ramona Delia Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, cercetată sub control judiciar, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar şi societatea Chantel Sante, faţă de care s-a dispus măsura preventivă a interzicerii desfăşurării activităţilor în contextul cărora au fost comise infracţiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că acest dosar vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, societăţii omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziţie echipamente medicale supraevaluate şi care nu erau necesare.

În schimb, spun anchetatorii, persoanele cu ascendent şi influenţă asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.

Anterior, arată DNA, din cauza iniţială, a mai fost disjuns un dosar penal, în care procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov şi a unui om de afaceri, administrator în fapt al Chantel Sante SRL.

„Concret, în perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei (…) ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct, suma de 5.000 euro şi indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă şi-ar fi oprit o parte) pentru a-şi exercita influenţa pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia şi asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor, influenţa s-ar fi dovedit una reală, deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziţia unui robot pentru dezinfecţia cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condiţiile în care valoarea de piaţă a produsului era cuprinsă între 285.000 lei şi 380.000 lei).

Ulterior, arată anchetatorii, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului respectiv.

„Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziţie s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaţilor Ramona Delia Ionescu şi Gheorghe Nedelea, care ar fi avizat şi semnat documentele care au stat la baza achiziţiei aparatului medical în condiţiile în care investiţia nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcţiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent”, spune DNA.

Spitalul de Boli Infecţioase Braşov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză mai sunt cercetate şi alte persoane, faţă de care se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală, iar faţă de Gabriela Oana Olaru, la data faptelor director financiar contabil la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, s-a dispus soluţia clasării.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

”Sfinții de gheață” din calendarul romano-catolic. Vin ”Orbanul” și ”Medardul”. Frig și ploi în luna mai în Transilvania.

Publicat

ploi torentiale furtuna cluj scaled e1717054624347.jpg

Tradiția ”sfinților de gheață”, pentru că este o poveste din popor, cum se spune, este recunoscută și în alte țări, în special din vestul Europei, precum Germania sau  Austria. Este caracterizată de frig, ploi și, mai ales de posibilitatea producerii de îngheț la sol. Așa că, majoritatea locuitorilor din Transilvania au auzit de ”sfinții de gheață”. Mai mult, este și o perioadă care împarte semănatul de primăvară în două pentru că unele plante nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 35.000 de vizitatori au intrat în “Universul lui Salvador Dali”. Clujul, cel mai mic oraș care a expus faimoasa colecție

Publicat

dali3 1.jpg

Cea mai importantă expoziție de artă care a ajuns la Cluj-Napoca, Universul lui Salvador Dali, s-a încheiat în 18 mai, după o prelungire de 18 zile față de data stabilită inițial.

Peste 35.000 de plătitori de bilete s-au bucurat, la Cluj, de operele lui Dali. Câteva mii au trecut pragul expoziției și cu ocazua Nopții Muzeelor.

Clujul, cel mai mic oraș în care a fost expusă colecția

Proiectul expoziționa ”Universul lui Salvador Dali” a reprezentat, pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal și ploi frecvente până la începutul lunii iunie

Publicat

ploaie pixabay e1652171851788.jpg

Vreme mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă a anului la Cluj, arată meteorologii, care au făcut o estimare pentru următoarele două săptămâni, respectiv pentru perioada 19 mai – 1 iunie 2025.

De asemenea, nu scăpăm de ploi până la finalul lunii.

Vreme instabilă la Cluj. Temperaturi sub normal

Astfel, potrivit estimărilor meteorologilor, la începutul intervalului, valorile termice maxime vor fi cuprinse între 14 și 18 grade Celsius, în timp…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de școli din județul Cluj trec la cursuri online din cauza întreruperii apei potabile. VEZI care sunt acestea

Publicat

scoala online e1644316841383.jpg

Mai multe unități de învățământ din județul Cluj își vor desfășura activitatea în sistem online sau asincron, în perioada 20–23 mai 2025, din cauza întreruperii furnizării apei potabile anunțate de Compania de Apă Someș.

Decizia vine în urma hotărârilor luate de consiliile de administrație ale școlilor afectate, care au constatat imposibilitatea respectării condițiilor igienico-sanitare necesare desfășurării cursurilor cu prezență fizică, conform…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe