EVENIMENT
Raport al CIA despre jaful resurselor din Apuseni. Aurul, argintul și uraniul plăteau operațiunile sovietice de spionaj
Arhiva desecretizată a Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, celebra CIA, oferă informații extraordinare despre un ”proiect” româno-sovietic, desfășurat în Munții Apuseni. Totul se desfășura în cel mai mare secret, muncitorii erau izolați, iar minele erau păzite de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici”, cum erau numite de localnici, pistoalele mitralieră.
La începutul anilor 1950, a fost înfiinţată Societatea româno-sovietică „Sovrom Kvartit“ sau „Sovromura” cu scopul de sprijinire a programului nuclear militar sovietic. Acesta avea ca scop să facă prospecţii de uraniu în Apuseni, oprațiunile începând în primii ani de la instalarea regimului stalinist în România, comandat de sovietici.„Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munţii Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi. Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se arată într-un document desecretizat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), din 27 decembrie 1954.
La începutul anilor 50, inginerii sovieticii au invadat Apusenii încercând, cu ajutorul unor aparate speciale (la acea vreme necunoscute ca tehnologie românilor) să caute uraniu. Rezultatele acelor prospecțiuni nu au fost niciodată împărtășite cu ”partenerii” români.
Amerianii au colectat însă toate aceste date. Mai mult decât atât, rețeaua informativă americană a penetrat majoritatea întreprinderilor românești, în căutare de informații economice. De asemenea, orice carte științifică legată de zăcăminte, era de foarte mare interes pentru americani. Multe cărți erau fotocopiate și transmise analiștilor CIA.
A existat o informație despre un zăcământ bogat în uraniu, în zona Zlatna.
Aurul și argintul din Apuseni plăteau operațiunile de spionaj
Potrivit arhivelor CIA, și alte zăcăminte erau importante pentru ruși. Astfel, două tone de auri și opt tone de argint, majoritatea extrase din Apuseni, luau anual drumul Moscovei. De fapt, este vorba despre întreaga producție de metale prețioase a României acelor vremuri, care era trimisă în Uniunea Sovietică. Americanii bănuiau că aurul românesc acoperea, în parte, cheltuielile cu operațiunile de spionaj și propagandă ale Cominformului în țările vestice. Cominform-ul (Biroul Comunist de Informații) reprezintă numele uzual a ceea ce este numit oficial Biroul de Informații al Partidelor comuniste și muncitorești. În realitate, spun istoricii, era vorba despre un simplu jaf.
Din arhiva desecretizată a CIA mai aflăm că muncitorii români, unii dintre ei recrutați forțat din rândul țăranilor din zonă, lucrau câte 12 ore pe zi.
Citește și: Roșia Montană ”obiectiv” de spionaj pentru CIA. Secretele zăcămintelor subterane din Alba, în arhiva Agenției
România încerca să protejeze informațiile legate de zăcămintele din subteran și impusese măsuri stricte în lucrurl cu documentele, dar restricționase și apropierea fizică de exploatări și fabrici. Un document al spionajului american din 1963, strict secret, arată că secretele subteranului românesc ajunseseră să fie păzite cu ajutorul armatei și al trupelor de securitate. Un batalion deplasat de la Cluj Napoca, avea datoria să apere, pe lângă închisoarea de la Aiud și un pod la Alba Iulia, exploatările miniere de la Almașu de Sus (Zlatna) și de la Valea Dosului (aur, mercur și uraniu).
Citește și: FOTO: Alba Iulia, Cugirul și Aiudul, spionate ”la rece” de CIA! ”Ultimul răcnet” al serviciilor secrete din anii `50: cerneala invizibilă și schițele desenate de mână
EVENIMENT
Vocea Necuvântătoarelor. Tombolă cu premii pentru salvarea animalelor fără stăpân, organizată de UBB
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca organizează cea de-a III-a ediție a proiectului caritabil „Vocea Necuvântătoarelor”. Campania își propune să strângă fonduri pentru animalele fără stăpân din adăposturile din România.
Situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică: condiții improprii, lipsa hranei, lipsa medicamentației și a controalelor veterinare, violență și cruzime împotriva…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
George Simion: „România trebuie să fie o țară măreață, o țară care să aparțină lumii libere în Uniunea Europeană și în NATO”
Președintele AUR, George Simion, împreună cu mai mulți membri ai partidului au participat duminică, 8 decembrie, în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la o acțiune de comemorare pentru democrația din România.
Acțiuni similare au fost organizate de AUR în toată țara. Aceste acțiuni pașnice au fost organizat față de măsurile dictatoriale dispuse de regimul Iohannis.
„Am venit să ținem un moment de reculegere….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
ACCIDENT RUTIER pe DN 1, în Sebeș: O mașină s-a răsturnat în afara carosabilului. Cum a fost găsit șoferul de către pompieri
Un accident rutier a avut loc duminică seara (8 decembrie) în jurul orei 21.00, pe DN1, la ieșirea din Sebeș spre Sibiu.
Din primele informații ar fi vorba despre un autoturism implicat în accidentul rutier. Potrivit reprezentanților ISU Alba, în urma accidentului ar fi rezultat o victimă, care la momentul apelului prin 112, ar fi fost conștientă, dar s-ar fi aflat încarcerată între fiarele mașinii.
La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu trei autospeciale. Misiunea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Alegerile prezidențiale în 2025: Când vom merge din nou la urne? Procesul electoral va fi reluat integral
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale desfășurate în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024. Decizia vine în temeiul articolului 146 litera f din Constituție și presupune reluarea întregului proces electoral, de la înscrierea candidaților până la votul final. Practic noile alegeri nu vor avea loc mai devreme de 90 de zile, ceea ce înseamnă că vom merge la urne, în martie 2025.
Prin hotărârea sa, CCR a declarat…
Citește mai mult pe Alba24.ro