Connect with us

EVENIMENT

Raport: Câți dintre dintre români cred că situaţia lor economică va stagna

Publicat

1677592230 bani 1 1000x600.jpg

Potrivit Eurobarometrului, costul de trai, sănătatea și educația sunt principalele preocupări ale românilor.

Creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai, situaţia economică, sănătatea şi educaţia sunt pe primele locuri între preocupările românilor la începutul lui 2023.

Ca urmare a războiului din Ucraina, şi situaţia internaţională reprezintă o preocupare, atât din punct de vedere economic, cât şi de securitate.

„După doi ani de pandemie şi unul de război în imediata vecinătate, românii pun pe primul loc între preocupările lor creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai, atât în ce priveşte situaţia personală (51%), cât şi opinia cu privire la situaţia naţională (53%) şi cea de la nivel european (30%). Pe plan personal şi naţional, situaţia financiară proprie (22%) şi cea economică a ţării (29%) se clasează pe locul doi, urmate de sănătate (17%, atât la nivel personal, cât şi naţional).

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, românii clasează situaţia internaţională pe locul doi ca preocupare (28%), urmată de resursele de energie (19%).

Majoritatea românilor consideră că propria situaţie financiară/economică va stagna (40%) sau chiar se va înrăutăţi (36%) în următorul an, percepţie ce se extinde şi la nivel naţional (31 şi, respectiv, 41%) şi european (32 şi, respectiv, 34%)”, potrivit Eurobarometru.

Raport: Câți dintre dintre români cred că situaţia lor economică va stagna. Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

Românii sunt mulţumiţi de modul în care Uniunea Europeană a gestionat răspunsul la invazia rusă din Ucraina (58%) şi sunt în favoarea impunerii de sancţiuni Rusiei (67%), interzicerii anumitor instituţii mass-media ruse în UE (61%), finanţării achiziţiei de echipamente militare pentru Ucraina (55%), furnizării de ajutor umanitar celor afectaţi de război (71%) sau primirii în Uniune a refugiaţilor ucraineni (72%).

Ei consideră că invazia rusă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii atât a Uniunii Europene (69%), cât şi a propriei ţări (71%).

De asemenea, ei apreciază că războiul are impact atât asupra propriei situaţii financiare (66%, cât şi asupra situaţiei economice naţionale (69%).

Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană (52%, comparativ cu 47% în UE27), 42% dintre ei (50% în UE27) apreciind ca principal rezultat pozitiv al acesteia libertatea de circulaţie, adică posibilitatea de a călători, studia sau lucra fără restricţii în oricare dintre statele membre UE.

Raport: Câți dintre dintre români cred că situaţia lor economică va stagna. Raportul naţional pentru România face parte din exerciţiul Eurobarometru standard

În ce priveşte comportamentul media al românilor, aceştia folosesc cu precădere televizorul (75%) sau reţelele sociale (32%) pentru a se informa pe teme europene, precum şi discuţiile cu rudele, prietenii sau colegii de serviciu (51%).

Românii declară că sunt conştienţi de existenţa fenomenului de dezinformare şi al ştirilor false (63%), însă doar jumătate dintre ei apreciază că le pot identifica (54%).

Raportul naţional pentru România face parte din exerciţiul Eurobarometru standard, publicat la fiecare început de an. Datele au fost colectate în perioada 12 ianuarie – 6 februarie 2023, folosind un eşantion de 1.041 respondenţi cu vârsta de peste 15 ani.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

„Bursucul” a pus-o la treabă pe CFR Cluj de Ziua Muncii. Va sta pe bancă la meciul cu Rapid

Publicat

dan petrescu 2.jpg

Dan Petrescu a început, de 1 Mai, oficial munca la CFR Cluj. El va debuta pe teren propriu, duminică seară, în fața Rapidului, la ora 21:30.

„Bursucul” nu a mai așteptat finalul sezonului pentru a reveni pe banca clujenilor, sperând să obțină un loc care duce în cupele europene, scrie GSP.

„Bursucul” a pus-o la treabă pe CFR Cluj de Ziua Muncii. Va sta pe bancă la meciul cu Rapid

În această dimineață, Dan Petrescu a condus primul antrenament din noul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen LIMITĂ de depunere a cererilor de PARCARE pentru persoanele cu dizabilități

Publicat

parcare cluj facebook e1683726424558.jpg

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen limită de depunere a cererilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

„Posesorii cardurilor-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități eliberate până la data de 1 iulie 2023 sunt rugați să se adreseze, Direcției de Asistență Socială și Medicală, până cel târziu în data de 30 iunie 2024, în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare, conform cerințelor prevăzute în Ordinul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident în Alba Iulia. Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț

Publicat

foto: accident în alba iulia. un autoturism s a răsturnat într un

Accident în Alba Iulia: Un autoturism s-a răsturnat în canalul colector al orașului.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs în municipiul Alba Iulia, strada Constantin Noica, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Este vorba despre un autoturism răsturnat înt-un șanț colector de apă pluvială.

La fața locului s-au deplasat o autoutilitară de intervenție și un echipaj de prim ajutor.


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Are și Clujul VAMA lui. De 1 Mai, câțiva clujeni s-au DISTRAT pe plaja urbană din Grigorescu

Publicat

vacanta scaled e1689930943641.jpg

De 1 Mai, câțiva tineri au adus atmosfera din Vamă pe plaja urbană din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca.
„Momente surprinse la răsărit pe plaja urbană din cartierul Grigorescu.
Grătar încins tuturor”, a scris pe Facebook primarul Emil Boc.

VIDEO. Are și Clujul VAMA lui. De 1 Mai, câțiva clujeni s-au DISTRAT pe plaja urbană din Grigorescu

„E 1 Mai, nu ești în Vamă, dar faci un picnic cu prieteni dragi la răsărit, pe plaja Grigorescu din Cluj și e cam…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe