Connect with us

ACTUALITATE

Raport coronavirus în România: 87,7% dintre decese aveau și alte boli asociate. Ce au mai descoperit specialiștii

Publicat

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, la 5 mai 2020, Raportul săptămânal de supraveghere COVID-19 actualizat cu intervalul 27 aprilie-3 mai. Raportul relevă că 87,7% dintre decese aveau comorbidităţi asociate, 75,1% erau înregistrate la persoane de peste 60 de ani, în timp ce 61,8% dintre acestea erau la bărbaţi, conform site-ului cnscbt.ro.

Raportul săptămânal al CNSCBT cuprinde statistici COVID-19 actualizate la 3 mai cu privire la ponderea cazurilor şi deceselor pe grupe de vârstă, caracteristicile cazurilor confirmate şi ale deceselor în funcţie de sex, vârstă, comorbidităţi, ponderea îmbolnăvirilor pe judeţe etc. Procentele prezentate în raport reprezintă o actualizare a cazurilor totale până la 3 mai, incluzându-se, astfel, în analiză, şi săptămâna 27 aprilie-3 mai. Analiza este făcută, luându-se în considerare 13.522 de cazuri şi 803 decese, cât înregistra România la 3 mai 2020.

Evoluţia pe săptămâni a cazurilor de COVID-19

Analiza evoluţiei cazurilor pe săptămâni arată că în săptămâna 27 mai-3 mai s-a înregistrat cea mai mică creştere a cazurilor noi de la o săptămână la alta din ultimele 5 săptămâni. Vârful creşterii cazurilor noi de la o săptămână la alta a fost înregistrat în intervalul 6-12 aprilie.

Ponderea cazurilor confirmate şi a deceselor pe judeţe

În ceea ce priveşte ponderea cazurilor confirmate pe judeţe, în săptămâna 27 aprilie-3 mai, 39.4% din totalul cazurilor erau înregistrate în judeţele în Suceava, Bucureşti, Cluj, Bacău şi Vrancea. De asemenea, 45% dintre decese erau înregistrate în Suceava, Galaţi, Bucureşti, Mureş şi Arad.

Ponderea cazurilor confirmate pe categorii de vârstă: categoria 40-49 ani, cea mai afectată
Referitor la ponderea cazurilor confirmate pe categorii de vârstă, cel mai mare procent este asociat cu categoriile de vârstă 40-49 ani (24%), 50-59 ani (21%) şi 30-39 ani (15%).

Ponderea deceselor pe categorii de vârstă: categoria 60-69 ani, cea mai afectată
Analiza deceselor indică faptul că persoanele cu vârste cuprinse între 60-69 ani, 70-79 ani şi peste 80 de ani sunt cele mai afectate: 28% (60-69 ani), 26% (70-79 ani) şi 20% (peste 80 de ani). Grupa de vârstă 50-59 ani are un procent de decese de 14%, în timp ce persoanele din categoria 40-49 ani au un procent de mortalitate de 6-7%, conform sursei citate.

Caracteristicile cazurilor confirmate: 35,9% persoane vindecate până la 3 mai
Dintre cele 13.522 cazuri analizate până la 3 mai, 44,4% (6.014 persoane) erau de sex masculin, 4,2% erau cazuri de import (478), 35,9% (4.869 de persoane) erau persoane vindecate, iar 13,1% (1.771 de persoane) erau reprezentate de personalul sanitar. Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 era, până la 3 mai, era de 48 de ani, mai informează raportul.

Caracteristicile deceselor: vârsta medie a deceselor – 68 de ani
Cu privire la caracteristicile deceselor până la 3 mai, raportul arată că vârsta medie a persoanelor decedate era de 68 de ani, 61,8% fiind de sex masculin şi cu cel puţin o comorbiditate (87,7%): afecţiuni cardiovasculare (56,5%), diabet (30%), afecţiuni renale (18%), afecţiuni neurologice (18%), afecţiuni pulmonare (16%), obezitate (14,2%), neoplasm (9%) etc.

Ponderea cazurilor confirmate pe grupe de vârstă şi sex
În ceea ce priveşte ponderea cazurilor de îmbolnăviri pe grupe de vârstă şi sex, se observă că, atât la femei cât şi la bărbaţi, cele mai afectate grupe de vârstă sunt 40-49 ani (27% la femei şi 20% la bărbaţi) şi 50-59 ani (21% la femei şi 20% la bărbaţi).

Ponderea deceselor pe grupe de vârstă şi sex
Nici în ceea ce priveşte decesele, nu există diferenţe semnificative pe grupe de vârstă între bărbaţi şi femei: 29% dintre femei şi 28% dintre bărbaţi erau asociaţi cu grupa de vârstă 60-69 ani, în timp ce 30% dintre femei şi 24% dintre bărbaţi erau din categoria de vârstă 70-79 ani. Ponderea deceselor pentru grupa de vârstă peste 80 ani era de 19% la bărbaţi şi 23% la femei, conform sursei citate.

Sursa: CNSBCT

Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

APEL. Ajutor pentrru Radu, absolvent al UMF Cluj-Napoca. Suferă de o boală rară. Poate fi operat în Elveția

Publicat

radu.jpg

Organizația Studenților Mediciniști din cadrul UMF Cluj-Napoca face un apel pentru ajutorarea lui Radu, absolvent al universității clujene în anul 2021 și care a fost diasgnosticat cu o boală gravă. 

”Mulţi dintre noi spunem că am ales medicina pentru a face diferenţa în vieţile unor oameni. Dar simpla practicare a profesiei noastre nu e singura modalitate prin care putem reuşi asta. Uneori, e suficient doar să fii alături de cei care au nevoie de sprijin, prin orice mijloace îţi sunt la îndemână.
Un coleg de-al nostru se află în faţa unei provocări foarte dificile ale vieţii – recent absolvent al facultăţii noastre (promoţia 2021), el nu îşi poate continua drumul său spre o carieră medicală din pricina durerilor pe care patologia lui, una foarte rară, le cauzează.
Are o şansă să le diminueze şi să îşi vadă viaţa împlinită, dar acea şansă implică cheltuieli foarte mari pe care nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Maratonul ”Educație la Înălțime” ajunge luni în Cetatea Alba Iulia. Lecție specială de istorie și joc cu vânătoare de comori

Publicat

maraton educatie la inaltime luni 23 mai 2022 e1653288863800 994x600.jpg

Maratonul ”Educație la Înălțime” ajunge luni Alba Iulia pentru o lecție de istorie și mai multe activități în cadrul Cetății Alba Carolina.

Profesoarele Adriana Bălaj și Daniela Cetean au pregătit o lecție specială care include un joc de tip treasure hunt/vânătoare de comori, o demonstrație realizată de o trupă de reconstituire istorică din epoca romană și interviuri cu personaje care au călătorit în timp din istorie.

Lecția începe la ora 11 pe canalul de YouTube ”Educație la Înălțime” și este deschisă gratuit oricărei școli din România sau din Republica Moldova.

”Educație la Înălțime” este un proiect creat și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marți: Ședință a Consiliului Județean Alba. Cetatea dacică de la Căpâlna și alte proiecte pe ordinea de zi

Publicat

1653287834 consiliul judetean.jpg

Consilierii județeni din Alba se reunesc marți, 24 mai, de la ora 9.00, în ședință ordinară, cu 12 proiecte pe ordinea de zi.

Vor avea de aprobat preluarea în administrare a Cetății Căpâlna, a unui tronson din drumul județean Unirea II – Ocna Mureș – limită județul Mureș, pentru modernizare, modificare de organigramă și statut la Direcția de Evidență a Persoanelor, includerea lui Marin Calotă, noul șef al Poliției Locale Alba Iulia, în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a Județului Alba și alte proiecte.

Proiectul ordinii de zi

1. Aprobarea Procesului verbal încheiat cu ocazia ședinței „extraordinară” a Consiliului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Judoka Alexandru Sibișan de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de bronz la Gimnaziada din Franța

Publicat

sibisan alexandru 1000x600.jpg

Elev al Liceului cu Program Sportiv și judoka legitimat la CS Unirea Alba Iulia, Alexandru Sibișan, a obținut un rezultat extraordinar la Gimnaziada Normandy din Franța, competiție sportivă școlară internațională. Acesta s-a clasat pe locul 3 după ce a câștigat meciuri extrem de dificile, disputate cu sportivi din Algeria și Turcia.

Alexandru Sibișan a luptat cu sportivi internaționali extrem de bine pregătiți, reconfirmându-și astfel forma extrem de bună pe care o are.

Sibișan demonstrează că reușește să câștige medalii importante și în afara granițelor, nu doar la competițiile naționale.

Elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe