Connect with us

ACTUALITATE

Raport după verificări la Maternitatea Giuleşti: Patru probe pozitive de stafilococ la angajate, fără legătură cu tipul găsit la nou-născuţi

Publicat

pintea

Un raport preliminar realizat în urma controlului efectuat la Maternitatea Giuleşti arată că au fost găsite patru probe pozitive de stafilococ la angajate, însă tipul depistat în exudatele nazale prelevate nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, joi, într-o conferinţă de presă.

„Conform unui raport preliminar, rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate: în cazul unei moaşe care lucra în blocul operator, la două asistente de la salonul de nou-născuţi şi la o infirmieră de la salon de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo-pozitiv în toate cele patru cazuri. Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru tipare. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz au fost luate probe noi, pentru refacerea verificării. În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical, dar şi unităţii sanitare şi vor dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate. (…) În prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi”, a explicat Pintea.

Vor fi refăcute probele de apă întrucât prelevarea acestora presupune o tehnică deosebită.

„Din punctul nostru de vedere, măsurile igienico-sanitare au fost care au fost, dispuse de către DSP, au fost aplicate corespunzător încă de la începutul controlului – 8 mai. Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor”, a spus Pintea.

Echipa formată din inspectori sanitari şi medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică şi Control Boli Transmisibile de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a finalizat acţiunea de control la Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti) miercuri seară.

Verificările au vizat respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical, a normelor tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea, precum şi a normelor tehnice de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale.

Inspectorii au prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicrofloră, 44 de exudate nazale şi 16 probe de apă sterile.

Controlul a fost realizat după ce la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Grigore Alexandrescu” au fost internaţi cinci copii născuţi prin cezariană la Maternitatea Giuleşti în perioada 25 martie – 30 aprilie, fiind suspecţi de infecţii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate, fiind internaţi ulterior în alte unităţi sanitare.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Comuna sărăciei lucii renaște datorită investițiilor și spiritului civic. Localnicii au reparat benevol școala

Publicat

index 2.webp.webp

Comuna Dimăcheni, din județul Botoșani, este formată din trei sate cu doar 1.300 de suflete. Situată în mijlocul unei câmpii arse de soare sau de vânt, localitatea a fost mai mereu un pol al sărăciei în nordul Moldovei, scrie Adevărul.

Pe teritoriul comunei nu-și avea sediul niciun agent economic iar localnicii trăiau doar din agricultură de subzistență. În sat nu au fost niciodată rețele de apă și canalizare, iar majoritatea ulițelor erau cel mult pietruite și se transformau în adevărate mlaștini atunci când ploua.

Școala din localitate, deși învață acolo 200 de preșcolari și școlari, nu a fost reabilitată de cel puțin trei decenii. Comuna a ajuns celebră la nivel național fiindcă elevii erau obligați să meargă la niște…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Analiză: Românii vor plăti sub 18 euro pentru meniul de la masa de Crăciun

Publicat

mancare craciun masa traditionala

Românii vor plăti cel mai puțin pentru mâncarea tradițională de Crăciun, adică echivalentul a mai puțin de 18 euro.

În contrast, francezii se află în fruntea listei cu o notă de plată de 81,79 euro pentru aceleași produse festivă, potrivit unui studiu publicat joi, citat de Agerpres.

Conform eToro, care a analizat preţurile din supermarketurile locale ale preparatelor tradiţionale de Crăciun, o masă de sărbători tipic românească, cu sarmale, mămăligă şi garnituri tradiţionale, cum ar fi smântână şi ardei iute, ar costa o familie de patru persoane mai puţin de 18 euro.

În acelaşi timp, o masă tipic franţuzească, cu curcan umplut, alături de ficat, castane şi ouă, va costa 81,70 euro pentru o familie de patru persoane, iar 5 kg de curcan costă peste 65 de euro.

În timp ce familiile franceze vor avea cea mai scumpă cină de Crăciun, alte câteva ţări au înregistrat creşteri semnificative ale preţurilor faţă de anul trecut.

În România, preţurile cărnii de porc şi de vită au crescut cu aproximativ 13%

Astfel, o cină de Crăciun tipic daneză, cu friptură de porc la cuptor, servită cu cartofi, ceapă şi varză roşie, este cu 25% mai scumpă în 2023 faţă de anul trecut, timp în care o masă festivă clasică spaniolă, cu curcan şi garnituri, a crescut cu 24%, până la 75,30 de euro.

Analiza de specialitate relevă faptul că ingredientele din coşul de cumpărături de Crăciun care au înregistrat cea mai mare inflaţie a preţurilor de anul trecut includ carnea de porc în Danemarca (+46%), uleiul de măsline în Spania (+30%) şi carnea de pui în Australia (+40%).

În România, preţurile cărnii de porc şi de vită au crescut cu aproximativ 13%, de la an la an, iar alte ingrediente tipice şi-au văzut preţurile reduse, cum ar fi: mălaiul (-11%) şi uleiul vegetal (-25%).

„Curcanul la cuptor tinde să reprezinte cea mai mare parte din costul mesei de Crăciun pentru ţările care îl consumă.

Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, costurile cărnii de curcan în Europa s-au stabilizat în 2023, în timp ce în SUA, costul a scăzut de fapt faţă de preţurile din 2022, contribuind la reducerea cu 9% a costului cinei de Crăciun pentru o familie americană de patru persoane”, notează sursa citată.

Cu puţin peste România, gospodăriile din Marea Britanie vor avea parte de a doua cea mai ieftină cină de Crăciun dintre ţările incluse în studiu (un curcan la cuptor tipic cu garnituri obişnuite va costa 24,80 de euro pentru o familie de patru persoane).

Inflaţia preţurilor la alimente a crescut vertiginos la nivel global în acest an

În acelaşi timp, inflaţia preţurilor la alimente a crescut vertiginos la nivel global în acest an, ultima cifră a inflaţiei alimentare din UE fiind de 9,1%, cea din România de 8,7%, în timp ce în Marea Britanie este de 10,1%, iar cea din SUA este mult mai mică, de 3,3%.

Datele au fost colectate în luna noiembrie 2023 din 12 ţări, de pe trei continente, în care eToro are analişti sau echipe pe teren.

Costurile luate în calcul s-au bazat pe o cină tradiţională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanţ de supermarketuri local de top.

eToro este o platformă socială de tranzacţionare şi investiţii care le permite utilizatorilor să îşi dezvolte cunoştinţele şi veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori.

Compania a fost fondată în anul 2007 cu misiunea de a deschide pieţele globale pentru ca toţi cei interesaţi să poată tranzacţiona şi investi într-un mod simplu şi transparent.

Citește mai departe

ACTUALITATE

România și alte două țări, cea mai mare creştere economică anuală din UE, în trimestrul 3

Publicat

1700630164 euro pixabay e1656523156731.jpg
Arhivă foto

În trimestrul trei al anului 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat o stabilitate atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

Această situație a intervenit după o creștere de 0,5% în UE și de 0,6% în zona euro în intervalul aprilie-iunie 2023, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta (7,1%), Croaţia (3%) şi România (2,9%), în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 5,4%) şi Estonia (minus 4%).

PIB-ul SUA a crescut cu 1,3% în trimestrul trei din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 3% în ritm anual.

Datele Eurostat arată că economia UE a rămas stabilă şi cea a zonei euro a scăzut cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat o creştere de 0,1% atât în UE, cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans anual în perioada iulie – septembrie 2023 s-a înregistrat Malta (2,4%), Polonia (1,5%), Cipru (1,1%), România şi Ungaria (ambele cu 0,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 1,9%), Estonia (minus 1,3%) şi Finlanda (minus 0,9%). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rusia: Consiliul Federaţiei a stabilit data alegerilor prezidenţiale pentru 17 martie 2024

Publicat

ambasadorul rus la washington acuză că dronele sua adună informații

Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a anunțat joi că alegerile prezidențiale în Federația Rusă vor avea loc pe 17 martie 2024. Această decizie a fost comunicată în cadrul unei ședințe transmise în direct de televiziunea publică rusă, conform informațiilor furnizate de AFP și Reuters.

Decizia a fost adoptată cu unanimitate, primind 162 de voturi.

”Prin această decizie lansăm practic începutul campaniei prezidenţiale”, a reacţionat preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko. Ea a adăugat că pentru prima dată vor lua parte la vot locuitorii unor părţi anexate ilegal de Rusia din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

În urma acestei hotărâri, este de aşteptat un anunţ al preşedintelui Vladimir Putin că va candida pentru un nou mandat de şase ani.

În vârstă de 71 de ani, Putin a deţinut funcţia de preşedinte sau pe cea de prim-ministru începând cu ultima zi din 1999, când Boris Elţîn a demisionat.

Liderul actual de la Kremlin nu are un rival care să reprezinte o provocare reală în alegeri.

Cel mai cunoscut opozant politic rus, Aleksei Navalnîi, se află într-o colonie penitenciară pentru executarea unei pedepse de peste 30 de ani de închisoare. Agerpres

Citește mai departe