Connect with us

EVENIMENT

Raport: Record de persoane deplasate pe plan intern în 2022, cu 20% mai mult decât anul precedent

Publicat

multime de oameni bun.jpg

Conform unui raport comun realizat de Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) și Norwegian Refugee Council (NRC), citat de AFP joi, în 2022, s-a înregistrat un număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate intern, ceea ce reprezintă o creștere cu 20% față de anul precedent.

Această creștere semnificativă a fost generată de conflicte majore, precum invazia rusă în Ucraina, și de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile din Pakistan.

Dintre aceştia, numărul persoanelor nou deplasate a crescut cu aproape 61 de milioane, cu 60% mai mult faţă de 2021.

Este „extrem de mult”, a declarat pentru AFP directoarea IDMC, Alexandra Bilak.

„O mare parte din creştere este cauzată, desigur, de războiul din Ucraina, dar şi de inundaţiile din Pakistan, de noile conflicte şi de cele în curs, precum şi de o serie de catastrofe care s-au produs din America până în zona Pacificului”, a explicat aceasta.

Numărul celor deplasaţi pe plan intern din cauza conflictelor a ajuns în 2022 la aproape 28,3 milioane, adică aproape dublu faţă de anul precedent şi de trei ori mai mult faţă de media anuală din ultimul deceniu.

Pe lângă cei 17 milioane de deplasaţi intern în Ucraina, opt milioane de persoane au fost alungate din casele lor de inundaţiile catastrofale din Pakistan. Africa subsahariană a înregistrat la rândul ei 16,5 milioane de strămutaţi, peste jumătate din cauza conflictelor, în principal în Republica Democratică Congo şi Etiopia.

Numărul persoanelor deplasate pe plan intern urmează să mai crească şi în acest an.

În Sudan, luptele începute luna trecută au forţat deja peste 700.000 de oameni să se refugieze în alte părţi din ţară.

Raport: Record de persoane deplasate pe plan intern în 2022, cu 20% mai mult decât anul precedent. „Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente”

„De la începutul celui mai recent conflict, în aprilie, am înregistrat deja acelaşi număr de deplasări cât în întregul an 2022. Evident, situaţia din teren este foarte instabilă”, a notat Alexandra Bilak.

Aproape trei sferturi dintre persoanele deplasate intern trăiesc în doar zece ţări: Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo, Ucraina, Columbia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia şi Sudan, în ordinea descrescătoare a numărului respectivelor persoane.

Multe dintre acestea sunt victime ale unor conflicte începute cu ani în urmă, dar pentru majoritatea noilor deplasări pe plan intern sunt responsabile catastrofele naturale: 32,6 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele din acest motiv în 2022, cu 40% mai mulţi decât în 2021.

Aceste crize suprapuse creează „furtuna perfectă”, a atenţionat secretarul general al NRC Jan Egeland.

„Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente, provocând deplasări de populaţie la o scară nemaiîntâlnită”, a subliniat acesta într-un comunicat în care denunţă şi criza alimentară mondială, acutizată de războiul din Ucraina, care a „subminat ani de progres”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, pe o trecere de pietoni din Alba Iulia. Șoferița a plecat de la locul accidentului

Publicat

69542889 696068144241826 669627118463746048 n wm.jpg

O femeie din Alba Iulia care a provocat un accident rutier a fost identificată de polițisti, după ce a plecat de la fața locului. Reprezentanții poliției au precizat că femeia se afla la volanul unei mașini și în timpul unei manevre de dat cu spatele, a lovit o fetiță de 8 ani, care trecea strada. 

Accidentul rutier s-a petrecut pe strada Toporașilor din Alba Iulia, miercuri, 27 martie 2024.

Cazul a fost sesizat de tatăl minorei, iar incidentul a fost făcut public de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

swiss 1.jpg

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air Lines de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că debutul zborurilor Swiss Air Lines va asigura diversitate în opțiunile de călătorie ale pasagerilor din întreaga…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horia Constantinescu renunță la funcția de președinte al ANPC după scandalul puiului galben și nominalizarea la Primăria Constanța

Publicat

horia constantinescu renunță la funcția de președinte al anpc după

Horia Constantinescu renunță la funcția de șef al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului.

El a anunțat joi pe o rețea socială că pleacă din instituție după scandalul „puiului galben” și după ce a fost desemnat candidat PSD la Primăria Constanța.

„Probabil unii dintre voi deja știți că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al orașului Constanța.

Prin forța lucrurilor, trebuie să renunț la funcția de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare de vânt puternic în Alba. Localitățile vizate

Publicat

cod galben de vânt în mare parte a județului alba.

Meteorologii au emis joi dimineață o nouă avertizare de vânt pentru județul Alba. Este valabilă până la ora 13:00. 

Potrivit ANM, este vizată zona joasă a județului Alba.

Vântul va sufla cu putere în zona localităților: Alba Iulia, Aiud, Cugir, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Săsciori, Unirea, Jidvei, Vințu de Jos, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Pianu, Valea Lungă, Lopadea Nouă, Cetatea de Baltă, Daia Română, Stremț, Sâncel, Șpring, Sântimbru, Lunca…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe