Connect with us

EVENIMENT

Raport: Record de persoane deplasate pe plan intern în 2022, cu 20% mai mult decât anul precedent

Publicat

multime de oameni bun.jpg

Conform unui raport comun realizat de Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) și Norwegian Refugee Council (NRC), citat de AFP joi, în 2022, s-a înregistrat un număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate intern, ceea ce reprezintă o creștere cu 20% față de anul precedent.

Această creștere semnificativă a fost generată de conflicte majore, precum invazia rusă în Ucraina, și de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile din Pakistan.

Dintre aceştia, numărul persoanelor nou deplasate a crescut cu aproape 61 de milioane, cu 60% mai mult faţă de 2021.

Este „extrem de mult”, a declarat pentru AFP directoarea IDMC, Alexandra Bilak.

„O mare parte din creştere este cauzată, desigur, de războiul din Ucraina, dar şi de inundaţiile din Pakistan, de noile conflicte şi de cele în curs, precum şi de o serie de catastrofe care s-au produs din America până în zona Pacificului”, a explicat aceasta.

Numărul celor deplasaţi pe plan intern din cauza conflictelor a ajuns în 2022 la aproape 28,3 milioane, adică aproape dublu faţă de anul precedent şi de trei ori mai mult faţă de media anuală din ultimul deceniu.

Pe lângă cei 17 milioane de deplasaţi intern în Ucraina, opt milioane de persoane au fost alungate din casele lor de inundaţiile catastrofale din Pakistan. Africa subsahariană a înregistrat la rândul ei 16,5 milioane de strămutaţi, peste jumătate din cauza conflictelor, în principal în Republica Democratică Congo şi Etiopia.

Numărul persoanelor deplasate pe plan intern urmează să mai crească şi în acest an.

În Sudan, luptele începute luna trecută au forţat deja peste 700.000 de oameni să se refugieze în alte părţi din ţară.

Raport: Record de persoane deplasate pe plan intern în 2022, cu 20% mai mult decât anul precedent. „Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente”

„De la începutul celui mai recent conflict, în aprilie, am înregistrat deja acelaşi număr de deplasări cât în întregul an 2022. Evident, situaţia din teren este foarte instabilă”, a notat Alexandra Bilak.

Aproape trei sferturi dintre persoanele deplasate intern trăiesc în doar zece ţări: Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo, Ucraina, Columbia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia şi Sudan, în ordinea descrescătoare a numărului respectivelor persoane.

Multe dintre acestea sunt victime ale unor conflicte începute cu ani în urmă, dar pentru majoritatea noilor deplasări pe plan intern sunt responsabile catastrofele naturale: 32,6 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele din acest motiv în 2022, cu 40% mai mulţi decât în 2021.

Aceste crize suprapuse creează „furtuna perfectă”, a atenţionat secretarul general al NRC Jan Egeland.

„Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente, provocând deplasări de populaţie la o scară nemaiîntâlnită”, a subliniat acesta într-un comunicat în care denunţă şi criza alimentară mondială, acutizată de războiul din Ucraina, care a „subminat ani de progres”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

1 Decembrie la Alba Iulia, în 15 fotografii. Cum s-a văzut Ziua Națională, în orașul Unirii, prin obiectivul reporterilor Alba24

Publicat

1 decembrie la alba iulia, în 15 fotografii. cum s a

Alba Iulia a sărbătorit încă o dată Marea Unire. Au trecut 105 ani de la formarea României. Pe străzile orașului, mii de persoane au mers, au cântat și s-au bucurat românește. 

Alba24.ro va prezintă cele mai importante momente ale zilei, surprinse prin obiectivul foto sau camera telefonului. Sunt fotografii din diferite momente ale zilei, de dimineața și până seara, când ziua s-a încheiat cu un foc de artificii. 

Ziua a început cu un marș din Gara CFR, unde peste 6000 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital

Publicat

accident frata 2.jpg

Un grav accident de circulație a avut loc vineri seara în localitatea clujeană Frata. Doi bărbați au fost răniți.

Pompierieii clujeni au intervenit la accident, alături de echipaje ale Ambulanței.

FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, la locul accdientului au fost găsiți doi bărbați de 27 și 47 de ani, care se aflau lângă o mașină.

Ultimele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Focurile de artificii de 1 Decembrie 2023 la Alba Iulia. La mulți ani, România!

Publicat

live video: focurile de artificii de 1 decembrie 2023 la

1 Decembrie 2023, Alba Iulia: Evenimentele organizate de Ziua Națională la Alba Iulia se încheie vineri seara cu spectacolul focurilor de artificii. 

Cerul orașului este luminat de focurile de artificii ce marchează 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.


Sărbătoarea a fost marcată printr-un program ce a cuprins parada militară, masa populară, spectacol folcloric și concert Grigore Leșe.

Orașul a sărbătorit, vineri, alături de întreaga țară.

La mulți ani,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

Publicat

artificii floresti.jpg

Un spectacol cu drone și unul de artificii a încheiat, vineri, serila de evenimente organizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României.

Înainte de spectacolul din Piața Avram Iancu, primarul Emil Boc a transmis celor prezenți că „doar uniți suntem puternici”.

FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe