Connect with us

EVENIMENT

Raport: Record de persoane deplasate pe plan intern în 2022, cu 20% mai mult decât anul precedent

Publicat

multime de oameni bun.jpg

Conform unui raport comun realizat de Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) și Norwegian Refugee Council (NRC), citat de AFP joi, în 2022, s-a înregistrat un număr record de 71,1 milioane de persoane deplasate intern, ceea ce reprezintă o creștere cu 20% față de anul precedent.

Această creștere semnificativă a fost generată de conflicte majore, precum invazia rusă în Ucraina, și de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile din Pakistan.

Dintre aceştia, numărul persoanelor nou deplasate a crescut cu aproape 61 de milioane, cu 60% mai mult faţă de 2021.

Este „extrem de mult”, a declarat pentru AFP directoarea IDMC, Alexandra Bilak.

„O mare parte din creştere este cauzată, desigur, de războiul din Ucraina, dar şi de inundaţiile din Pakistan, de noile conflicte şi de cele în curs, precum şi de o serie de catastrofe care s-au produs din America până în zona Pacificului”, a explicat aceasta.

Numărul celor deplasaţi pe plan intern din cauza conflictelor a ajuns în 2022 la aproape 28,3 milioane, adică aproape dublu faţă de anul precedent şi de trei ori mai mult faţă de media anuală din ultimul deceniu.

Pe lângă cei 17 milioane de deplasaţi intern în Ucraina, opt milioane de persoane au fost alungate din casele lor de inundaţiile catastrofale din Pakistan. Africa subsahariană a înregistrat la rândul ei 16,5 milioane de strămutaţi, peste jumătate din cauza conflictelor, în principal în Republica Democratică Congo şi Etiopia.

Numărul persoanelor deplasate pe plan intern urmează să mai crească şi în acest an.

În Sudan, luptele începute luna trecută au forţat deja peste 700.000 de oameni să se refugieze în alte părţi din ţară.

Raport: Record de persoane deplasate pe plan intern în 2022, cu 20% mai mult decât anul precedent. „Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente”

„De la începutul celui mai recent conflict, în aprilie, am înregistrat deja acelaşi număr de deplasări cât în întregul an 2022. Evident, situaţia din teren este foarte instabilă”, a notat Alexandra Bilak.

Aproape trei sferturi dintre persoanele deplasate intern trăiesc în doar zece ţări: Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo, Ucraina, Columbia, Etiopia, Yemen, Nigeria, Somalia şi Sudan, în ordinea descrescătoare a numărului respectivelor persoane.

Multe dintre acestea sunt victime ale unor conflicte începute cu ani în urmă, dar pentru majoritatea noilor deplasări pe plan intern sunt responsabile catastrofele naturale: 32,6 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele din acest motiv în 2022, cu 40% mai mulţi decât în 2021.

Aceste crize suprapuse creează „furtuna perfectă”, a atenţionat secretarul general al NRC Jan Egeland.

„Conflictele şi catastrofele şi-au dat mâna anul trecut pentru a agrava vulnerabilităţile şi inegalităţile preexistente, provocând deplasări de populaţie la o scară nemaiîntâlnită”, a subliniat acesta într-un comunicat în care denunţă şi criza alimentară mondială, acutizată de războiul din Ucraina, care a „subminat ani de progres”. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Analist: Leul va intra în vrie fără un guvern responsabil. Cât va fi un euro până la final de an

Publicat

bani lei pixabay e1663503847879.jpg

Alegerea pro-europeană a românilor la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale a calmat spiritele din piață. Acțiunile au recuperat o parte din pierderi, leul s-a apreciat iar indicii ROBOR au scăzut.

Nu ne mai putem aștepta ca media euro să revină pe termen mediu sub pragul de 5 lei, care a devenit noua realitate. Majoritatea analizelor văd moneda unică la 5,05 – 5,1 lei la sfârșitul anului, arată economistul clujean Radu Georgescu.

Leul va intra în vrie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU la Pianu de Sus. Focul a cuprins o anexă gospodărească

Publicat

incendiu la pianu de sus. focul a cuprins o anexă

Un incendiu a izbucnit marți dimineața în localitatea Pianu de Sus. Focul a cuprins o anexă gospodărească.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu în loc. Pianu de Sus.

Din informațiile primite de la apelant, incendiul se manifestă la o anexă gospodărească.

Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. De asemnea, pentru stingerea incendiului intervine și SVSU Pianu.




Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CTP Cluj-Napoca suspendă temporar o stație de transport în comun din cartierul Grigorescu

Publicat

piata 14 iulie grigorescu.jpg

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca anunță că, în urma, a lucrărilor edilitar gospodaresti efectuate de catre Nord Conforest SA, in perioada 20.05. – 30.06.2025 in P-ta 14 Iulie cu inchiderea circulatiei auto pe latura sudica si estica, se suspenda temporar, pe perioada lucrarilor, statia Sigismunt Toduta pentru linia 30 de autobuze.

Statia va fi relocata provizoriu pe latura vestica a P-tei 14 Iulie.

Lucrările de modernizare în zona Pieței 14 Iulie au început…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, reacție dură după alegeri: „Românii au tras semnalul de alarmă când partidele dormeau”

Publicat

cj8 tise scaled.jpg

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a reacționat la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, într-un mesaj ferm de avertisment și speranță.

După ce Nicușor Dan a fost declarat oficial câștigător al alegerilor prezidențiale, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a publicat un mesaj amplu și tranșant, intitulat sugestiv „Inima țării”, în care reflectă asupra rezultatului electoral și trage…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe