Connect with us

EVENIMENT

Raport: Reducerea la jumătate a consumului de carne şi produse lactate contribuie la scăderea poluării cu azot

Publicat

tractor

Reducerea consumului de carne și lactate la jumătate reprezintă una dintre modalitățile prin care societatea poate contribui semnificativ la scăderea nivelului de poluare cu azot din aer, râuri și sol, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Acest gaz, inofensiv în atmosferă, devine un poluant periculos când este combinat cu oxigenul sau hidrogenul, având un impact negativ asupra mediului și sănătății umane.

Impactul dăunător al azotului

Azotul, deși esențial pentru dezvoltarea plantelor, devine problematic în exces.

Fermierii răspândesc compușii chimici azotici pentru a îmbunătăți creșterea culturilor, dar 80% din aceștia nu sunt absorbiți de plante, ajungând în mediul înconjurător.

Această poluare afectează aerul pe care îl respirăm și râurile din jurul nostru.

Deșeuri de azot și practici agricole iresponsabile

În Marea Britanie, anul trecut, îngrășămintele în valoare de 3,5 miliarde de lire sterline au fost irosite, echivalentul subvențiilor agricole ale țării.

Prin practicile actuale, se creează cantități masive de deșeuri azotice, contribuind la poluarea mediului.

Obiectivul ONU: reducerea deșeurilor de azot cu 50% până în 2030

ONU și-a propus să reducă deșeurile de azot cu 50% până în 2030.

Un grup de cercetători subliniază că soluția constă în acțiuni moderate adoptate colectiv, implicând atât sectorul agricol, cât și consumatorii.

Alegeri alimentare durabile: cheia reducerii poluării

Cercetătorii susțin că reducerea consumului de carne la aproximativ 500 de grame pe săptămână și schimbarea practicilor agricole, susținute de politici guvernamentale, reprezintă cea mai bună modalitate de a încetini scurgerea de substanțe toxice în mediul înconjurător.

Raportul cercetătorilor: dieta „demitariană” ca soluție eficientă

Conform raportului cercetătorilor, adoptarea unei diete „demitariene” – reducerea consumului de carne și lactate la jumătate – a obținut cele mai bune rezultate în îndeplinirea țintei de reducere cu 50% a deșeurilor de azot.

Emisiile de gaze cu efect de seră și rolul animalelor de fermă

Animalele de fermă contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră generate de azot în Europa.

Reducerea consumului de carne ar putea aduce beneficii majore, deoarece impactul cărnii de vită este de 25 de ori mai mare decât cel al cerealelor.

Beneficiile economice și ecologice ale reducerii consumului de carne

Reducerea consumului de carne aduce beneficii nu doar în combaterea poluării, ci și în protejarea fermierilor de fluctuațiile volatile ale prețurilor. Este o soluție care aduce avantaje economice și ecologice.

Alimentația bazată pe plante: soluția pentru crizele actuale

O alimentație bazată pe plante necesită mai puțin pământ și îngrășăminte, reducând consumul de energie și creștând rezistența la multiplele crize actuale, precum cele legate de alimentație, energie și climă.

Concluzii optimiste și apel la acțiune

Profesorul Mark Sutton, co-editor al raportului, subliniază că atingerea obiectivului în 2030 este ambițioasă, dar necesară.

Toți trebuie să-și asume responsabilitatea alegerilor alimentare, recunoscând impactul acestora asupra poluării apei și schimbărilor climatice.

Este un apel la acțiune colectivă pentru a salva planeta prin alegeri mai durabile și responsabile.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

De ce nu e bine să dăm lapte la pisică, chiar dacă îi place mult. Ce spun studiile

Publicat

15 mai: ziua medicului veterinar. cât de importantă este această

De ce nu e bine să dăm lapte la pisică, chiar dacă îi place mult: Studiile recente demonstrează că majoritatea pisicilor sunt intolerante la lactoză, devenind incapabile să digere acest zahăr după vârsta de 6-12 săptămâni.

Laptele de vacă, plin de lactoză, provoacă la pisici simptome precum diaree, balonare şi dureri abdominale, avertizează specialiştii.

„Diareea cronică poate duce la deshidratare severă şi chiar la deces în cazurile grave”, explică…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan: România are nevoie de NORMALITATE, echilibru și toleranță! Nu de STALINISM fiscal

Publicat

rares bogdan e1747844148813.jpg

Europarlamentarul clujean Rareș Bogdan se opune creșterii taxelor în România și acuză marea evaziune fiscală ca fiind sursa problemelor economice cu care se confruntă țara. Acesta consideră că România se poate dezvolta în continuare cu ajutorul banilor europeni.

„NU creșteți TVA, există alternative! Nu ajutați forțele anti-europene, anti-occidentale, să ajungă la 50% la viitoarele alegeri! Opriți evaziunea fiscală din produse energetice (1 miliard de euro pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Extrase de carte funciară online GRATUITE, începând cu 2 iunie. Taxele vor fi eliminate complet

Publicat

extrase de carte funciară online gratuite, începând cu 2 iunie.

Extrase de carte funciară online GRATUITE, începând cu 2 iunie. O veste bună pentru toți proprietarii de imobile din România: serviciile de obținere a extraselor de carte funciară devin complet gratuite, inclusiv în sistem online.

De la data de 2 iunie 2025, proprietarii de imobile vor putea obține gratuit extrasele de carte funciară pentru informare și extrasele de plan cadastral pe ortofotoplan și în sistem online, eliminându-se astfel complet taxele pentru aceste servicii.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lucrările la o conductă de apă blochează de săptămâni întregi o stradă din Baciu: „Alții fac tunel într-o noapte”

Publicat

whatsapp image 2025 05 21 at 10.38.28 scaled.jpeg

O porțiune de aproximativ 200 de metri de drum, care leagă strada Transilvaniei de o zonă de locuințe din comuna Baciu, județul Cluj, este blocată de mai bine de o lună. Locuitorii sunt nevoiți să suporte zilnic disconfortul, fără ca cineva să le poată oferi o explicație clară sau un termen de finalizare.

Terenul a fost decopertat înainte de Paști, iar de atunci, lucrările trenează. Locuitorii sunt revoltați.

„Este o bucată de circa 100-200 de metri care face…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe