Connect with us

EVENIMENT

Raport: Schimbările climatice amenință producția de cafea: Suprafețele disponibile vor scădea cu peste 50%

Publicat

lipsa cafelei poate duce la sevraj, dar oamenii de știință

Potrivit unui raport nou, chiar și în situația în care creșterea temperaturilor globale este limitată conform obiectivelor convenite la nivel internațional, schimbările climatice vor reduce suprafețele de teren disponibile pentru producția de cafea cu 54% până în anul 2100. Informațiile au fost transmise luni de către DPA/PA Media.

Producătorii de cafea din Honduras până în Etiopia au declarat că suferă deja de pe urma destabilizării climei, iar organizaţia Christian Aid a solicitat guvernului britanic să intervină prin anularea datoriilor istorice şi strângerea de fonduri pentru acoperirea pierderilor şi daunelor provocate de climă.

Potrivit calculelor organizaţiei, creşterea temperaturilor şi condiţiile meteorologice imprevizibile vor reduce suprafeţele de teren adecvate pentru producţia de cafea cu 54,4%, chiar dacă temperaturile globale sunt limitate la 1,5-2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Peste jumătate din cafeaua consumată în Marea Britanie provine din Brazilia şi Vietnam, două ţări deosebit de vulnerabile la schimbările climatice.

Vietnam a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria datelor sale meteorologice săptămâna trecută – 44,1 grade Celsius -, în timp ce ţările vecine au consemnat la rândul lor noi extreme.

Schimbările climatice amenință producția de cafea. Factorii care reduc industria cafelei

Temperaturile în creştere, ca şi precipitaţiile neregulate, bolile, perioadele de secetă şi alunecările de teren provocate de schimbările climatice induse de om ameninţă să restrângă industria cafelei şi să îi sărăcească pe producători.

„Ca producător de cafea, aceasta este din ce în ce mai greu de produs. Şi da, asta are evident legătură cu schimbările climatice deoarece înainte plantam cafea şi se producea aproape de la sine”, a declarat o fermieră din Honduras, Yadira Lemus.

„În ceea ce priveşte schimbările climatice, vedem o creştere a temperaturilor.

Vremea este mai greu de prezis. Înainte puteam să ne dăm seama care era iarnă şi care vară şi când să plantăm.

Acum nu mai putem face asta. Nu mai putem pentru că se schimbă de la un al la altul şi nu mai este uşor de prezis. Cine putea să prevadă că urma să avem furtunile şi uraganele de anul trecut? Acum e o lipsă de ploaie.

Suntem mult mai vulnerabili la astfel de tipuri de schimbări”, a spus ea.

Schimbările climatice amenință producția de cafea. Industria noastră a cafelei este cel mai important export al Etiopiei

Christian Aid a lansat acest avertisment într-un nou raport intitulat „Treziţi-vă şi mirosiţi cafeaua: Criza climatică şi cafeaua”, care face apel la anularea datoriilor „nedrepte” şi la sprijin financiar pentru ca fermierii să îşi diversifice mijloacele de trai.

Yitna Tekaligne, managerul din Etiopia al organizaţiei, a declarat: „Africanii reprezintă 17% din populaţia lumii, dar noi generăm doar 4% din emisiile de gaze cu efect de seră care au cauzat criza climatică.

Totuşi, noi suntem cei care ducem greul în ceea ce priveşte impactul schimbărilor climatice.

Industria noastră a cafelei este cel mai important export al Etiopiei şi generează locuri de muncă importante.

Dar acum este ameninţată de schimbările climatice.

Impactul schimbărilor climatice asupra producţiei de cafea este vizibil, inclusiv printr-un nivel ridicat al ruginii frunzelor de cafea”.

Schimbările climatice amenință producția de cafea. Declarațiile directorului pentru politici în cadrul organizaţiei Fairtrade Foundation

„Sunt multe lucruri pe care guvernul Marii Britanii le poate face, începând cu utilizarea influenţei sale pentru a-i determina pe creditorii privaţi occidentali să anuleze datoriile celor mai sărace ţări ale lumii şi prin mobilizarea fondurilor vitale de care avem nevoie pentru a face faţă pierderilor şi pagubelor provocate ţării noastre de criza climatică”, a adăugat el.

David Taylor, director pentru politici în cadrul organizaţiei Fairtrade Foundation, a declarat: „Acest raport oportun de la Christian Aid evidenţiază ceea ce cultivatorii de cafea de la Fairtrade spun de ceva vreme: consecinţele catastrofale ale deteriorării climei le pun în pericol nu doar mijloacele de trai, ci şi viitorul culturii lor, atât de populară”.

„Comunităţile agricole au un rol esenţial în rezolvarea crizei climatice şi deţin expertiza necesară pentru a o aborda.

Cu toate acestea, prea mulţi fermieri de cafea mici – în special cei care nu au protecţia financiară oferită de Fairtrade – pur şi simplu nu îşi permit să facă acest lucru, deoarece preţul pe care îl primesc pentru produsele lor este mult prea mic.

Acest lucru este nedrept”, a adăugat Taylor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

INCENDIU pe Autostrada A10, sensul de mers Turda-Aiud: O mașină a luat foc

Publicat

incendiu pe autostrada a10, sensul de mers turda aiud: o mașină

Un incendiu a izbucnit vineri, 19 aprilie 2024, pe Autostrada A10, pe sensul de mers Turda-Aiud. 

Incendiul a fost semnalat în jurul orei 16.00. Din câte se pare un autoturism a fost cuprins de flăcări.

La fața locului intervin pompierii din Aiud cu două autospeciale.

Misiunea pompierilor este în dinamică.

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Casele de marcat, obligatorii și la automatele comerciale. ANAF anunță amenzi de la 1 octombrie, după alegeri

Publicat

casele de marcat, obligatorii și la automatele comerciale. anaf anunță

Casele de marcat, obligatorii și la automatele comerciale. ANAF anunță amenzi de la 1 octombrie, după alegeri, când intră în vigoare măsura.

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF).

Tranzacțiile online transfrontaliere vor ajunge…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Primele trei aeronave F-16 achiziționate din Norvegia au ajuns la Câmpia Turzii

Publicat

photo 2024 04 19 13 40 11 2 scaled e1713525813285.jpg

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 19 aprilie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

„Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mecanic de la secția Teiuș, felicitat de CFR. A evitat o tragedie după ce o autospecială ISU a forțat trecerea de cale ferată

Publicat

mecanic de la secția teiuș, felicitat de cfr. a evitat

Mecanic de la secția Teiuș, felicitat de CFR. A evitat o tragedie evitând o autospecială ISU care a forțat trecerea de cale ferată.

”El este Sorin Ioan Stan, mecanicul Depoului Brașov-Secția Teiuș, care în conducerea trenului IR 1734 Cluj Napoca-București, a întâlnit în deplasarea sa o autospecială SMURD care a ignorat indicatoarele rutiere și semnalele acustice date de tren.

Prin profesionalismul său și viteza de reacție, Sorin a reușit să oprească trenul în timp…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe