ACTUALITATE
RARITATE. Clujul şi un oraş din Ucraina pe PRIMA hartă HAŞURATĂ a României Mari. Februarie 1919
În imagine, o primă hartă oficială a României Mari (arhiva cluj24), editată imediat după Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Harta a fost tipărită în urmă cu 103 ani, pe 15 februarie 1919, la două luni de la Marea Unire. Pe ea figurează, cu hărţi detaliate, oraşe din România de la acea dată. Printre ele se numără Cluj şi Cernăuţi, ultimul, acum, în Ucraina.
Prima hartă cu graniţa haşurată
Graniţă vestică a României din harta de atunci este haşurată şi a fost stabilită ulterior, prin Tratatul de Pace de la Paris. În harta de faţă, graniţa vestică a României era aproape de Debrecen şi reprezenta revendicările teritoriale ale românilor.
Pe această hartă a României Mari sunt prezentate hărţile mai multor oraşe ale noii Românii, iar Clujul este amplasat primul. Mai sunt prezentate detaliat hărţile oraşelor Bucureşti, Chişinău, Cernăuţi, Braşov şi Sibiu.
Hartă realizată de un general controversat
Harta din imagini a fost realizată de generalul Constantin Teodorescu ( 25 ianuarie 1863- 1942), comandant de divizie în campania anului 1916. El a fost sub-șef de stat major al Corpului II Armată, comandant al Regimentului IV Ilfov nr. 21, director superior al Direcției personalului din Ministerul de Război sau șef al Secției mobilizare din Marele Stat Major General.
În perioada Primului Război Mondial a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 17 Infanterie (august 1916) şi avea sarcina de a apăra capul de pod Turtucaia.
Dar, din cauza modului defectuos de exercitare a actului de comandă de către conducerea militară superioară a armatei (șeful Marelui Cartier General, comandantul Armatei 3, comandanții Divizilor 17, 9 și 19 Infanterie), după…
Citește mai mult pe Botosani24.ro