Connect with us

ACTUALITATE

RARITATE. Clujul şi un oraş din Ucraina pe PRIMA hartă HAŞURATĂ a României Mari. Februarie 1919

Publicat

harta cluj romania mare 2 horz.jpg

În imagine, o primă hartă oficială a României Mari (arhiva cluj24), editată imediat după Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Harta a fost tipărită în urmă cu 103 ani, pe 15 februarie 1919, la două luni de la Marea Unire. Pe ea figurează, cu hărţi detaliate, oraşe din România de la acea dată. Printre ele se numără Cluj şi Cernăuţi, ultimul, acum, în Ucraina.

harta cluj romania mare 2

Prima hartă cu graniţa haşurată

Graniţă vestică a României din harta de atunci este haşurată şi a fost stabilită ulterior, prin Tratatul de Pace de la Paris. În harta de faţă, graniţa vestică a României era aproape de Debrecen şi reprezenta revendicările teritoriale ale românilor.

Pe această hartă a României Mari sunt prezentate hărţile mai multor oraşe ale noii Românii, iar Clujul este amplasat primul. Mai sunt prezentate detaliat hărţile oraşelor Bucureşti, Chişinău, Cernăuţi, Braşov şi Sibiu.

Hartă realizată de un general controversat

Harta din imagini a fost realizată de generalul Constantin Teodorescu ( 25 ianuarie 1863- 1942), comandant de divizie în campania anului 1916. El a fost sub-șef de stat major al Corpului II Armată, comandant al Regimentului IV Ilfov nr. 21, director superior al Direcției personalului din Ministerul de Război sau șef al Secției mobilizare din Marele Stat Major General.

harta cernauti romania mare

În perioada Primului Război Mondial a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 17 Infanterie (august 1916) şi avea sarcina de a apăra capul de pod Turtucaia.
Dar, din cauza modului defectuos de exercitare a actului de comandă de către conducerea militară superioară a armatei (șeful Marelui Cartier General, comandantul Armatei 3, comandanții Divizilor 17, 9 și 19 Infanterie), după…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Acțiune pentru prevenirea și combaterea înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje, la Botoșani

Publicat

acțiune pentru prevenirea și combaterea înșelăciunilor și furturilor din buzunare/

Publicitate

Marți, în intervalul orar 08:00-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune de prevenire și combatere a înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje.

Astfel, activitățile au fost desfășurate în zonele cu risc și în cele în care au fost înregistrate astfel de fapte, de pe raza municipiului Botoșani. În cadrul acestora au fost legitimate peste 30 de persoane, iar trei dintre acestea au fost supuse…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (353)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (353)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

EMINESCU  PEDAGOG ( VI )

 

După o evidențiere a activismului eminescian în domeniul școlii din  articolul „Instrucție și educație” și din raportul asupra manualului lui Creangă, Toma Chiricuță se oprește și la raportul de inspecție pe care poetul l-a făcut la Școala de Fete nr. 1 din Roman, directoare fiind  doamna Z. Livescu.  În acest raport, Eminescu folosește,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO&VIDEO Tradiție, emoție și mândrie locală: Micii meșteșugari din Vorona, premiați de Sfinții Constantin și Elena. „Ați dovedit respect față de tradițiile noastre populare”

Publicat

foto&video tradiție, emoție și mândrie locală: micii meșteșugari din vorona,

Publicitate

Miercuri, într-o zi cu profundă încărcătură spirituală, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, comuna Vorona a trăit un moment deosebit de emoționant. În inima comunității, pe esplanada Centrului de Informare Turistică, copiii Voronei, cei mai talentați, cei mai migăloși, cei care duc mai departe o artă veche de veacuri, au fost în centrul unei sărbători care a adunat în jurul lor profesori, părinți, oficialități și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Coiful dacic, posibil furat din Olanda la comanda unor interlopi români. Ce relatează presa olandeză

Publicat

parchetul general a deschis un dosar penal în cazul furtului

Publicitate

Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.

Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe