Connect with us

ACTUALITATE

Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie 2021 la 8,2%. Gazele s-au scumpit cu 51%

Publicat

Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie 2021 la 8,2%, după ce intrase în noiembrie pe un uşor trend descendent, coborând la 7,8%, de la 7,94% cu o lună înainte, arată datele publicate vineri de INS, informează Ziarul Financiar.

Creşterea a fost susţinută de avansul de 10,7% al preţurilor mărfurilor nealimentare, în timp ce alimentele s-au scumpit cu 6,7%. În cazul serviciilor, preţurile au crescut cu 4,4% faţă de decembrie 2020.

Comparativ cu luna noiembrie 2021, preţurile de consum au crescut cu 0,7% în decembrie.

Rata anuală a inflaţiei a crescut constant în ultimul an, de la 2,1% în noiembrie 2020, la 3% în ianuarie 2021, 5% în iulie 2021 şi 7,9% în octombrie.

Dinamica ei a fost influenţată în mare parte de evoluţia preţurilor din sectorul energetic, tarifele la gaze naturale fiind cu 51% peste nivelul de la finele lui 2020, în timp ce energia electrică s-a scumpit cu 15%, iar energia termică cu 14,2%. În paralel, combustibilii s-au scumpit cu 22% an la an.

Preţurile la energie au fost plafonate sau au fost compensate

La 1 noiembrie 2021, preţurile la energie au fost plafonate sau au fost compensate pentru consu­matorii casnici, spitale, şcoli, gră­diniţe, cabinetele medicilor de fa­milie, biserici sau IMM-uri.

Alte creşteri semnificative de preţ au fost înregistrate la servicii poştale, de 22,5%, iar dintre alimente cele mai mari scumpiri au fost la ulei (27%), cartofi (24%), mălai (14%), zahăr, făină, pâine, citrice şi margarină (10-12%).

Potrivit INS, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 100,51%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,7%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 4,1%.

BNR prognozează că inflaţia va continua să crească

BNR prognozează că inflaţia va continua să crească, iar vârful va fi atins în al doilea trimestru din 2022, la finalul căruia inflaţia anulă va fi de 8,7%, plus/minus 1,1 puncte procentuale.

Potrivit prognozei BNR, până la finalul anului 2022 inflaţia va ajunge la 5,6%, ca undeva după mijlocul lui 2023 să ajungă în intervalul-ţintă al Băncii Naţionale, de 2,5%, plus/minus 1 punct procentual.

În SUA, preţurile de consum au consemnat anul trecut cea mai puternică creştere din aproape patru decenii, pregătind terenul pentru majorarea dobânzilor de către Fed încă din martie, relatează Bloomberg. Inflaţia a urcat la 7% în 2021, cel mai mare avans de 12 luni din iunie 1982.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului

Publicat

calendar ortodox 2024: sfântul eutihie, patriarhul constantinopolului

Publicitate

Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din parinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alaturi ceea ce vor fi ei in viata. Cand a venit randul lui, Eutihie a scris: „Eutihie – Patriarh”!

La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Actul care te lasă fără moştenire, în 2025. Ce trebuie scris pe document exact

Publicat

actul care te lasă fără moştenire, în 2025. ce trebuie

Publicitate

În România, legislația privind moștenirea poate părea simplă, dar realitatea din teren ne arată că un detaliu trecut cu vederea, o semnătură lipsă sau chiar o exprimare greșită într-un document pot duce la pierderea definitivă a dreptului de a primi o moștenire. Iar în 2025, aceste aspecte devin cu atât mai importante, mai ales în contextul intensificării controalelor și digitalizării actelor notariale, scrie playtech.ro.

.

Care este termenul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici

Publicat

raed arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii,

Publicitate

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici.

‘A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extreme, există riscul cutremurului, există riscul incendiilor, există riscul infecțiilor și există și riscul unui…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat care căuta ciuperci în pădure la Băiceni a dat peste un proiectil în perfectă stare de funcționare

Publicat

un bărbat care căuta ciuperci în pădure la băiceni a

Publicitate

Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, în această dimineață, într-o pădure din localitatea Băiceni, de un bărbat care era la cules ciuperci. Realizând pericolul acesta a chemat în sprijin pirotehnicienii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoșani.

 

Echipa pirotehnică a constatat faptul că este vorba de un proiectil perforant trasor, cal. 57 mm, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe